USKOK U MOLVAMA

FOTO: Pogledajte ključni dokaz protiv uhićenog Kolara

Novac izvučen iz općinskog proračuna završio u INA-i i Croatia banci
 Hrvoje Jurčić / PODRAVSKI LIST / CROPIX

KOPRIVNICA - Prema neslužbenim informacijama iz istrage, u uskočko-policijskoj akciji u Podravini jutros uhićene su tri osobe.

Osim člana predsjedništva HSS-a Ivana Kolara, uhićene su odgovorne osobe u bjelovarskoj tvrtki Jata, a navodno je riječ o vlasniku Anđelku Tošu, poznatom bjelovarskom poduzetniku, i direktoru Željku Radiću.

>>Uhićen član predsjednišva HSS-a Ivan Kolar

Oni se terete da su nezakonitim radnjama i ispostavljanjem faktura prilikom izgradnje društvenog doma i pročistača otpadnih voda u Molvama oštetili općinu za tri milijuna kuna.

Cijeli je problem izbio nakon što je Tošovo carstvo upalo u poslovne nevolje pa je Jata, koja je gradila molvarski dom za 12 milijuna kuna, cesijama prebacivala svoja potraživanja drugim tvrtkama: Crobenzu, INA-i i Croatia banci.

Jata je tako 'prodala' milijun kuna svojih potraživanja Crobenzu premda dom još nije bio izgrađen niti predan investitoru.

Crobenz je prenio potraživanje na INA-u, a INA cijeli iznos skinula s računa općine. Isti slučaj ponovila je i Croatia banka koja je mjenicama s molvarskog računa skinula oko 450.000 kuna.

Jata je u međuvremenu završila u stečaju, a Molve su prijavile ukupno tri milijuna kuna potraživanja od te tvrtke plus kamate.

Prema podacima Vesne Vignjević-Žak, odvjetnice koja zastupa općinu Molve, bjelovarski poduzetnik i s njim povezane osobe vlasnici su holdinga Toš u kojem su tvrtke Asfalti Karlovac, Drvograđenje Bjelovar, Podravina Programat Đurđevac, Ekogospodarstvo Molve i Šumar Đurđevac.

Premda je Tošovo carstvo već godinama u ozbiljnim financijskim problemima, bjelovarski poduzetnik i dalje se bavi svojim poslovima prebacujući imovinu na novoosnovane tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:32