NAJMOĆNIJE ŽENE SVIJETA

FOTO: POGLEDAJTE KOGA JE NAŠA PREDSJEDNICA NA FORBESOVOJ LISTI OSTAVILA IZA SEBE Kolindi u leđa gledaju brojne direktorice, glazbenice i političarke

 
 Profimedia / HANZA MEDIA

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas se našla na 39. mjestu Forbesove liste najmoćnijih žena svijeta, na kojoj je prvo mjesto zauzela njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ispred naše predsjednice očekivano se nalaze i britanska premijerka Theresa May, humanitarka Melinda Gates, šefica MMF-a Christine Lagarde, visoke predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini i kćer američkog predsjednika Ivanka Trump.

Ipak, koliko je visoko i značajno mjesto na kojem se našla Grabar-Kitarović govori i lista moćnih i utjecajnih žena koje su se našle iza nje, od kojih mnoge žare i pale globalnim industrijama. Forbes je Kolindu naveo kao 'najmlađu osobu na mjestu predsjednika Hrvatske', te naglasio i kako se radi o prvoj ženi na tom položaju.

- Grabar-Kitarović kontinuirano jača svoju poziciju na međunarodnoj sceni ove godine radeći s predsjednikom Donaldom Trumpom i SAD-om kako bi se izgradilo američko postrojenje za uvoz ukapljenog plina na otoku Krku kojim bi se moglo isporučiti do 2 milijarde kubika godišnje za distribuciju u Zapadnu Europu što bi moglo pomoći energetskoj neovisnosti Europe od Rusije. Bivša ministrica vanjskih poslova i ambasadorica u SAD-a prošle je godine posjetila iranskog predsjednika Hasana Ronahina kako bi razgovarala o jačanju diplomatskih odnosa, objasnio je Forbes zašto je tako visoko pozicionirana.

Forbes listu 100 najmoćnijih žena radi od 2004. godine, a temelji se na vidljivosti i ekonomskom utjecaju. Njemačka kancelarka nalazi se na vrhu liste od 2006. godine do danas, s izuzetkom 2010. godine kada ju je nakratko zamijenila Michelle Obama. Hrvatska predsjednica prva je Hrvatica koja se našla na ovoj prestižnoj listi, te prvi državljanin Hrvatske koji se našao na bilo kojoj od Forbesovih godišnjih lista.

Koga je sve naša predsjednica ostavila iza sebe, pogledajte u galeriji:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:01