GDJE SE REŽE?

FOTO Pogledajte nacrt proračuna za 2012. godinu i saznajte tko su najveći DOBITNICI i GUBITNICI

Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - Poljoprivreda, promet i zdravstvo bit će najveći gubitnici nove proračunske konstrukcije koju Vlada upravo privodi kraju. Pokazuju to prve naznake novog proračuna koji je sinoć objavila Nova TV. Novi proračun pred Vladom bi se trebao naći u četvrtak.

Manjak 9,6 milijardi

Njime se planira smanjenje ukupnih rashoda za 4,6 milijardi kuna u odnosu na prošlu godinu, pa bi središnja država 2012. trebala potrošiti 117,6 milijardi kuna. Istodobno, planiran je blagi rast ukupnih proračunskih prihoda od oko 600 milijuna kuna u odnosu na 2011., pa bi se u središnju državnu blagajnu tijekom ove godine trebalo sliti gotovo 108 milijardi kuna. Rezultat takve računice bit će manjak od 9,6 milijardi kuna, dok je lani on iznosio 14,9 milijardi kuna.

Prema podacima Nove TV, najveći gubitnik novog proračuna bit će Ministarstvo poljoprivrede, kojem je ministar financija Slavko Linić namijenio nešto više od 3,76 milijardi kuna ili gotovo 1,1 milijardu manje nego lani. U veće gubitnike ulazi i Ministarstvo prometa i infrastrukture, pa će Zlatko Komadina raspolagati s gotovo 270 milijuna manje od svog prethodnika Božidara Kalmete. To je posljedica rezanja subvencija HŽ-u, koje su se uglavnom usmjeravale u plaće.

Vlada će time oživotvoriti najave da će u ovoj godini na subvencijama uštedjeti ukupno 1,4 milijarde kuna.

- Limite potrošnje odredilo je Ministarstvo financija i mi smo se tome prilagodili. Štedjet će i moje ministarstvo, uglavnom na materijalnim troškovima i nešto na plaćama - rekao nam je jedan ministar. Jedan od većih gubitnika novog proračuna bit će i Ministarstvo zdravlja: njemu je namijenjeno 19 milijardi kuna, što je oko 560 milijuna kuna manje nego lani.

Minus Saboru i sucima

Minusi čekaju i ministarstva znanosti, unutarnjih poslova, pravosuđa i regionalnog ravoja, ali i Sabor i Ustavni sud. S druge strane, najviše razloga za zadovoljstvo trebali bi imati umirovljenici, koji će zbog usklađivanja mirovina s rastom troškova života i rastom BDP-a, prvog nakon dvije godine, dobiti gotovo pola milijarde kuna više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:26