SNIMKE RONIJA MARINKOVIĆA

FOTO: POGLEDAJTE ŠTO JE ORKANSKO JUGO NAPRAVILO JEDNOJ OD NAJLJEPŠIH PLAŽA SVIJETA Zlatni rat se nakon velike nevere transformirao i dobio zavijutak

 
Arhivska fotografija Zlatnog rata (lijevo), novi izgled poznate plaže (desno, foto: Roni Marinković)
 Zvonimir Barišin/Roni Marinković

Nakon olujnog juga koje je bilo zahvatilo Dalmaciju i otoke prometno odvojilo od kopna, čuvena plaža Zlatni rat opet je promijenila izgled.

Jak vjetar i djelovanje morskih struja puntu su zaokrenuli prema zapadu. Ostat će Zlatni rat tako nakrivljenog pješčanog vrata dok ga opet struje i vjetar ne 'poravnaju' ili ga tramuntana ne okrene prema Bolu i kao ponekad, formira zavijutak s jezerom u sredini u koje će se baciti pokoji hrabri pojedinac pojačavajući svojim činom prirodnu senzaciju, piše Bol.info, a fotografije Ronija Marinkovića, koje prenosimo uz autorovu dozvolu, najbolje pokazuju kako fenomen Zlatnog rata leži u njegovoj očaravajućoj ljepoti promjene, u neočekivanoj promjeni oblika, izgleda, doživljaja.

Zlatni rat je zaštićeni krajobraz prirode i poseban geomorfološki fenomen, njegove su pješčane strane dugačke oko 400 metara, a u sredini je gusta i borova šuma. Zlatni rat vole kupači i surferi, mještani i turisti, ne može se pobrojiti koliko je puta njegova slika obišla svijet predstavljajući turističke ljepote Bola, Brača i Hrvatske, te koliko je puta uvršten među najljepše plaže Europe, pa i svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2022 19:50