DRAMA U ZAGREBU

FOTO: 'POLICIJA JE POSTAVILA BARIKADE. OVO JE TAJNA DELOŽACIJA!' Očajna obitelj Frlan

Aktivisti udruge Živi zid kažu da obitelj nije bila obaviještena da će nova deložacija biti danas
 Srđan Vrančić / CROPIX

NOVO 10:21 Ovo je tajna deložacija, a sudski postupci nisu završeni, kazala je novinarima Željka Frlan na mjestu deložacije obitelji Frlan iz kuće u Aninoj ulici, a aktivisti tvrde da je ovo prvi put da se u Hrvatskoj provodi tajna deložacija i da ovršenicima unaprijed nije poslano rješenje.

"U 6,15 sati dogodio se prepad. Policija je blokirala pristup i postavila barikade. Nismo dobili nikakvu obavijest. Ovo je tajna deložacija," kazala je Željka Frlan, koja ističe da se u njihovom slučaju još uvijek vode sudski postupci.

Ona tvrdi da je kuća kupljena na prevaru i da iza svega stoje kupac, njegov odvjetnik, sudac i njihov bivši odvjetnik, koji ih je tek tri mjeseca nakon prodaje kuće o tome obavijestio.

Policija je oko kuće, blokirala joj je pristup kao i okolne ulice i postavila željezne barikade. Pred kućom je kamion, u koji su unesene neke stvari.

Danas se na mjestu deložacije za razliku od prošli put, kad ih je bilo 200-tinjak, okupio mali broj aktivista, koji su, kažu, i sami bili zatečeni današnjom deložacijom za koju nisu znali. Tvrde da se tajnom deložacijom želi spriječiti građane da se solidariziraju. Po tvrdnjama aktivista, na intervenciju je došlo 200-tinjak policajaca.

Odvjetnik obitelji Frlan Krešimir Vodopivec potvrdio je da obitelj nije unaprijed obaviještena o današnjoj deložaciji i rekao da ga je članica obitelji Mirela Frlan obavijestila u 6,30 sati da je deložacija počela. Rekao je da je sudac Općinskog građanskog suda Bojan Bugarin, koji vodi taj slučaj, dan nakon odgode deložacije 28. veljače, rekao odvjetniku i Mireli Frlan da u sljedećoj fazi neće biti obaviješteni unaprijed, nego na dan deložacije, a da će unaprijed biti obaviješteni Matija Turkalj, kojemu je prodana kuća, i njegov odvjetnik, kao i policija radi pružanja asistencije.

Kazao je da je Ministarstva pravosuđa od suda zatražilo objašnjenje o kakvoj se tajnoj deložaciji radi ali da nisu dobili odgovor. Odvjetnik Vodpivec je rekao i da je odbijen njihov zahtjev za izuzećem suca, kao i zahtjev za privremenom mjerom zbog mogućnosti da se učini nenadoknadiva šteta ovrhom, koji su dali u parnici protiv Zagrebačke banke.

Udruga Živi zid ima na raspolaganju stan u Vrapču za slučaj da bude potreban smještaj obitelji, koja je još u posjedu dvorišta i garaže, jer kupac ima samo kuću.

Prema podacima udruge Stop deložaciji u Hrvatskoj se prosječno svaki dan deložira jednu obitelj no pretpostavljaju da je broj i veći jer dio deložiranih dobrovoljno pristaje na iseljenje. Vladimira Palfi iz te udruge rekla je da je samo lani obavljeno oko 400 deložacija uz asistenciju policije i izvršeno 1715 ovrha nad kućama i 650 nad stanovima.

------------------------------------------------------

ZAGREB - U zagrebačkom naselju Rudeš u tijeku je deložacija mnogočlane obitelji Frlan, na mjestu događaja je policija, kuća je blokirana, a aktivisti udruge Živi zid kažu da obitelj nije bila obaviještena da će nova deložacija biti danas.

Zagrebačka policija potvrdila je Hini da policija na tom mjestu pruža asistenciju.

Jutros oko šest sati policija je blokirala prilaz i ušla u kuću u Aninoj ulici, javio je Damir Crnačić iz udruge Živi zid, čijih je desetak aktivista na mjestu događaja. Kroz barikade propustili su samo kamion za selidbu, dodaje.

FOTO: ODGOĐENA DELOŽACIJA OBITELJI FRLAN! Građani uzvikivali: 'Ostojiću, srami se!' i 'Moralne nakaze!'

Crnačić kaže da je jutros s puta stiglo dvoje članova obitelji ali ih policija ne pušta u kuću. Također prenosi tvrdnju obitelji da nisu obaviješteni da će danas biti deložacija. Tamo nije niti odvjetnik koji je, prema iformacijama koje Crnačić ima, na putu.

Udruga Živi zid je zajedno sa susjedima i prijateljima Frlanovih prosvjedovala pred kućom prilikom prošlog pokušaja deložacije 28. veljače. Deložacija je tada bila odgođena zbog zdravstvenog stanja dvoje članova obitelji.

U kući žive supružnici Frlan, njihovo dvoje djece, baka, nećakinja i šogor te njihovo dijete.

Obitelj Frlan je 1995. u Zagrebačkoj banci podigla kredit od 193 tisuće njemačkih maraka, odnosno oko 85 tisuća eura. Banci su tada uplatili i depozit od 64 tisuće maraka, a do danas su, tvrde, otplatili čak 169 tisuća eura. No, zbog neredovite otplate kredita banka je prodala kuću, a obitelj kaže da su za to doznali tek nakon tri mjeseca.

Obitelj je, kako su tih dana objavili mediji, pokrenula ukupno šest postupaka, između ostalog i protiv odvjetnika koji ih je u to vrijeme zastupao. Obitelj tvrdi da je on u dogovoru s bankom "iza njihovih leđa" prodao kuću zbog čega su sve prijavili i USKOK-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 11:10