POTPUNA MOBILIZACIJA >> S TERENA IZVJEŠTAVA ŽELJKO HULJEV

FOTO Policija sada i radarima pretražuje teren! U potrazi od jutros i njeni vršnjaci s Facebooka

Pretražuje se oko stotinu tisuća kilometara kvadratnih, a osim ljudi, uključeni su psi tragači, termo kamere i helikopter
 Mario Pušić/CROPIX

>>>>NOVO<<<< 13:57 - Za Antonijom je nastavio tragati samo jedan tim HGSS-ovaca. Točnije, riječ je o njih četiri jer se glavnina vratila u svoja matična sjedišta, a tako mali broj ih je dovoljan za vožnju cestom i njenu provjeru. Teren u okolici pretražuju helikopteri koristeći sofisticiranu opremu.

13:10 - - Osim navedenog pravca dio tragača na osnovu jučerašnjih snimki iz helikopterskog pretraživanja terena Petrova Polja i tamošnjih naselja, ponovno će se vratiti na 4-5 lokacija na kojima će se izvršiti dodatni izvidi - kazao nam je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Radi se o snimkama visoke rezolucije s reprodukcijom detalja tragova širokoprofilnih guma koje će se potom dodatno analizirati u smislu njihove kompatibilnost s vrstom vozila,pravca kretanja i mogućih atipičnih okretanja na mjestima koja nisu uobičajena za takvu vrstu vozila.

Prema prvim saznanjima,nailazak tragača na navedeno područje koje je odreda nastanjeno žiteljima povratniče populacije iz redova srpske manjine,naišlo je na njihovu punu potporu u smislu dodatnih pojašnjenja na terenu, dragovoljnih vodičkih usluga, kao i logističke potpore u hrani i onome što je u tim pretragama najvažnije - doprema hladnih napitaka već pomalo iscrpljenim tragačima.

12:35 - Potraga se nastavila pretraživanje terena od mjesta Biočić prema Biskupiji. Radi se o dijelu terena desne strane državne ceste Drniš-Knin, ujedno i željezničke pruge Zagreb-Split u dužini od približno 20 kilometara.

U planu je također šira pretraga obje strane makadamske prometnice koja od sela Markovac vodi za Štikovo i Maovice prema obroncima planine Svilaje, kao i lokaliteti oko sela Zvjerinac,prostora tvornice Knauf i tamošnjeg polja prema Biskupiji. Riječ je o prostoru širokom tri kilometra karakterističnog za pašnjak, te dijelom s nasadima vinograda. Navedena lokacija je poglavito ruta prolaska divljih svinja i vukova, što će na samom terenu vjerojatno unijeti dosta problema tragačima s psima.

Nestalu Antoniju Bilić iz Kričaka kraj Drniša nastavilo je tražiti i danas ujutro dvije stotine predstavnika Hrvatske gorske službe spašavanja i više od stotinu policijaca, vatrogasaca i brojnih građana. Od danas će sudjelovati i njeni vršnjaci koji su se dogovorili preko Facebooka.

Osim ljudi, uključeni su psi tragači, termo kamere i helikopter, ali zasad rezultata nažalost nije bilo .

Krenut će od mosta na kojem je Antonija posljednji put viđena te će se voziti prema Splitu. Pokušat će razmišljati kao netko 'bolesnog uma' koji bi možda htio nanijeti zlo djevojci, piše Dnevnik.hr .

Policija je jučer ispitivala pronađenu majicu, ali ipak nije pripadala Antoniji. Pretražena je i napuštena kuća, kao i bunar jer su psi tragači nanjušili tragove ljudi u njima. No pomaka u potrazi nije bilo.

Čak su i blokirana sela Otavice i Čenići, ali nakon tri sata je blokada prekinuta.

ŠTO SE NA TERENU DOGAĐALO JUČER:

* Bivša vlasnica kuće u kojoj je pronađen krvavi grudnjak: ‘Kuća je prodana, ali da, pokraj nje je gusterna, a na polju iza kuće otvorni bunar. Rado ću pomoći policiji u pretrazi i pokazati im sve, rekla je B. P., vlasnica telefona čiji je broj istaknut na ostacima kuće u selu Uzdolje, oko koje su jučer policajci pretraživali teren.

* Na platou željezničkog kolodvora u Drnišu u ranim jutarnjim satima okupilo se oko 200 tragača od kojih 80 pripadnika HGSS-a, među njima planinari i pripadnici JVP-a i DVD-a Drniš te njihovi kolege planinari iz Šibenika, mještani grada na Čikoli te susjedi i rodbina iz Antonijnog sela Kričke.

* Neposredno s terena primamo i bilježimo prikupljena saznanja, bilježimo pretražene lokacije i niz drugih elemenata koje analitički obrađujemo - kazao nam je Hrvoje Dujimir, glavni analitičar za pultom Operativno-komunikacijskog centra HGSS-a, smještenog u pokretnom kombiju.

* Evo, upravo sada unosimo podatak da se dio uključenih u traganje prebacio na teren pretraživanja obje bankine prometnica u pravcu sela Kadina Glavica, Kanjani, Miočić i Biočić, pri čemu je jedna grupa krenula prometnicom u pravcu Maovica i Vrlike.

* Što se tiče pretrage korita rijeke Čikole, ona je i dalje u intenzivnoj fazi - kazao nam je Antonio Vukičević, pročelnik šibenske stanice HGSS-a. Upravo na tom terenu skupinu predvodi Ante Ercegović, vodič pasa i prema dosadašnjim pristiglim informacijama, nisu naišli na nikakav trag koji bi vodio ka nestaloj djevojci.

* Na mjestu traganja zatekli smo i iskusnog HGSS-ovca Tea Barišića iz Šibenika -Sam prostor gotovo cijelog Petrova Polja je ogroman s mnoštvom bunara koje treba temeljito pregledati. Teren je težak bez šume i tragači su cijeli dan direktno izloženi suncu i vrućini, te im se redovito dostavlja voda u pojačanom tempu. - Što se tiče konačnog ishoda, uvijek sam optimist jer nada umire zadnja - zaključio je Barišić.

* Od mještana sela Kričke na terenu smo naišli na ing. Josu Bilića iz drniške tvrtke Drnišplast i susjeda nestale Antonije. - Ne osjećam fizički umor, ali sam emocionalno shrvan i svaki metar koji prelazim ravnim Petrovim Poljem čini mi se kao kilometar nesavladive uzbrdice. Neću odustati.

* Tijekom podneva iz stožera potrage stigla je informacija da se dio tragača osim u pravcu Maovica, zaputio i na područje rijeke Krke kod lokaliteta Brljan, dok su također pristigle informacije da se druga poveća skupina dala u “češljanje” terena iza Muća u pravcu Neorića.

* Akcija je započela točno u 8 sati postrojavanjem i pregrupiranjem tragača u 20 skupina koje su po napucima policijskih istražitelja i vodstva HGSS-a krenule u širu pretragu u obliku trokuta čije dvije strane na samom terenu obuhvaćaju područje Perova Polja južno od državne prometnice Drniš-Split, do županjske prometnice sela Ružić, Gradac, Bučić i Otavice na sjeveroistoku prema obroncima Svilaje.

* Molim vas i upozoravam da u akciji traganja primarno obratite pozornost na osobnu sigurnost - kazao je postrojenim tragačima Šime Brakus, policijski istražitelj krim policije PU šibensko-kninske te pojasnio pravce kretanja, način komunkacije, pri čemu je još jednom detaljno ponovio djevojčin opis i odjeću u kojoj je posljednji put viđena. - Ukoliko u tom smislu na terenu naiđete na bilo kakve materijalne tragove, informaciju proslijedite stožeru potrage te u nijednom trenutku ne smijete kontaminirati mjesto pronalaska.

* Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić potom je oformio posebnu ekipu najiskusnijih s deset pasa specijaliziranih u traganju za nestalimo osobama koji su dobili detaljna uputstva o zahtjevnom načinu pretraživanja korita rijeke Čikole.

* Prizmić nam je kazao kako je u akciji traganja, ako zatreba, u pripremi spremna i helikopterska podrška.

* Zbog normiranog radnog učinka psa tragača, ekipa koja ih vodi zahtjevan teren će pretraživati do sredine popodneva, dok će cijela akcija trajati do noći, ako treba i dalje, što naravno ovisi o možebitnom pronalasku bilo kakvog traga.

* Prethodnog dana, doznajemo iz policije, njihove interventne postrojbe, uz helikoptersku podršku obavile su zahtjevnu pretragu terena južno od mjesta Kričke prema obroncima planine Moseć. Riječ je o kamenjaru i minski sumnjivom područjem čiji jedan krak iznad mjesta Kričke, seže doslovno do nekih par stotina metara iznad obiteljske kuće nestale Antonije.

* Poznavatelji prethodnih ovakvih situacija koje su se odigravale u Hrvatskoj, na okupljanju u Drnišu pred nastavak potrage za nestalom Antonijom, među mnoštvom tragača mogli su prepoznati i svojevrsni “stari kadar” iskusnih članova koji su aktivno sudjelovali u potragama za mnogim nestalim osobama, među kojima primjerice Britt Lapthorne, Kristine Šušnjare, Anđele Bešlić i slovačke turistkinje Malovikove.

U tiskanom izdanju Nedjeljnog jutarnjeg saznajte: Tko je prelijepa djevojka čiji je nestanak šokirao naciju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 00:03