POKRET 'OCCUPY'

FOTO Policija u Oaklandu uhitila više od 400 osoba: Prosvjednici zapalili američku zastavu, ozlijeđene četiri osobe

Vlasti navode kako su se prosvjednici cijeli dan sukobljavali s policijom bacajući na nju kamenje, boce, predmete...
 AP Photo/Beck Diefenbach

NOVO - Prema posljednjim informacijama, policija je privela više od 400 osoba. Do novog sukoba s porsvjednicima došlo je nakon što su aktivisti pokreta 'Occupy' pokušali zauzeti gradsku vijećnicu i ostale zgrade pri čemu je policija bila prisiljena koristiti suzavac.

Ozlijeđene su četiri osobe, tri policajca i jedan prosvjednik, a uništena su i tri osobna vozila.

_____________________

OAKLAND - Više od 300 ljudi je uhićeno u subotu nakon kaotičnog dana još jednog 'Occupy' prosvjeda tijekom kojeg su demonstranti uletjeli u zgradu Gradske vijećnice te zapalili američku zastavu. Policija je koristila suzavac i šok granate kako bi rastjerala podivljalu masu koja je bacala kamenje i staklene boce te potrgala zaštitnu ogradu.

Subota je bila najburniji dan prosvjeda još od studenog kada je oaklandska policija na silu deložirala prosvjednike 'Occupy' pokreta. Gradonačelnica Jean Quan još je prošle jeseni poručila prosvjednicima da 'prestanu koristiti Oakland kao svoje igralište'.

Vlasti navode kako su se prosvjednici cijeli dan sukobljavali s policijom bacajući na nju predmete te da je u vrhuncu prosvjeda na ulicama bilo i do 2000 demonstranata.

Pokret 'Occupy' koji traži odbacivanje korporativne pohlepe i gospodarske nejednakosti započeo je jesenas u New Yorku te se vrlo brzo proširio i na ostale gradove. Oakland, New York i Los Angeles su američke metropole s najviše prosvjednika. No, popularnost prosvjeda je počela opadati nakon što su vlasti ranije spomenutih gradova na silu maknule prosvjednike koji su pred financijskim institucijama podigli šatorska naselja.

Policijska uprava Oaklanda dobila je snažne kritike javnosti zbog nasilnosti prema prosvjednicima , a najjača kritičarka bila je upravo gradonačelnica Quan koja nije bila obaviještena o provođenju policijske akcije. Većina uhićenja dogodila se oko 20 sati kada je policija počela privoditi prosvjednike koji su marširali gradom, a neki su ulazili u zgradu YMCA-a (Kršćanska zajednica mladih ljudi). Ostali su bili uhićeni još poslijepodne nakon što su bacali predmete prema policiji.

U međuvremenu, prosvjednici su upali u Gradsku vijećnicu gdje su zapalili američku zastavu, oštetili električnu kutiju kao i nekoliko umjetničkih struktura, među kojima i skulpturu koju su djeca izradila od otpada.

Prosvjednici su ranije ovog tjedna najavili kako planiraju useliti u napušteni kongresni centar te ga pretvoriti u društveno i političko središte. Također, prijete da će zatvoriti luku, okupirati zračnu luku i zauzeti Gradsku vijećnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 07:12