StoryEditor
MOĆNI STROJEVI

FOTO: POLICIJA ZA 29 MILIJUNA KUNA KUPILA NOVE PRESRETAČE, MOTORE I KOMBIJE 'Već u prvoj godini isplatit će sve svoje troškove'

 
 CROPIX

S ciljem daljnjeg smanjenja broja nesreća na hrvatskim cestama, u ponedjeljak je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović Ministarstvu unutarnjih poslova uručio ključeve 78 vozila ukupne vrijednosti 29 milijuna kuna s PDV-om, nabavljenih u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Riječ je o 26 osobnih vozila - presretača, 15 kombi vozila za obavljanje očevida na cestama, 30 motocikala za potrebe prometne policije te pet motocikala za obuku na Policijskoj akademiji, kao i dva kombi vozila s vagom za mjerenje osovinskog opterećenja za potrebe Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

"Velik dan za nas danas, vidite po slici iza mene da hrvatska policija krupnim koracima hvata standarde 21. stoljeća”, kazao je Božinović u izjavi novinarima nakon primopredaje na Policijskoj akademiji.

Sve što radimo, radimo u smjeru smanjenja broja nesreća, naglašava ministar unutarnjih poslova te upozorava da su brojke u tom pogledu "još uvijek iznad standarda”.

Prošle je godine na hrvatskim cestama poginulo 311 osoba, 2700 ih je teže, a više od 12 tisuća lakše ozlijeđeno.

Želja je, dodaje Božinović, kroz sva ova ulaganja stvoriti prometnu policiju koja ima digitalno umrežene sve kapacitete, uključujući i mreže kamera po gradovima, kako bi se moglo pojačano kontrolirati promet, ali i ubrzati rad policije. A na taj način uštedjelo bi se vrijeme, novac i, najvažnije, spasili ljudski životi.

 

Ministar u pogledu presretača ističe njihovu višestruku isplativost, iako je riječ o automobilima s "moćnim motorima”.

"Oni već u prvoj godini isplate sve svoje troškove, ne samo troškove vozila, nego i održavanja za cijelo vrijeme eksploatacije. Omjer je takav da na jednu kunu u vremenu eksploatacije svaki do njih zaradi 4,3 kune. Dakle, to je nešto što je apsolutno isplativo”, naglašava.

Ali nije poanta u tome, dodaje Božinović. Poanta je da se kontrolira brzina koja je jedan od najvećih razloga nesreća na našim cestama te da se, kroz samu nazočnost presretača na cestama, preventivno djeluje na vozače.

Karakteristike novih policijskih presretača

A4 3.0 TDI quattro S tronic

- motor: V6 diesel sa 160 kW/218 ks

- obujam: 2967 ccm

- ubrzanje 0-100 km/h: 5,3 sekundi

- maksimalna brzina: 250 km/h

- mjenjač: automatski-8 brzina

- pogon: na sve kotače

 

BMW 1200 RT

- motor: 125 kS

- maksimalna brzina: 200 km/h

- spremnik goriva: 25 litara

- provrh i hod: 101mm x 73 mm

- težina: 276 kg

 

Model motocikla BMW F 800 GS nabavljen za potrebe obuke više nije u serijskoj proizvodnji. (Dušan Miljuš)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2020 11:54