SKUP

FOTO: POLITIČKA ELITA NA HUMANITARNOJ VEČERI U HOTELU WESTIN Plenković i niz ministara na prikupkljanju sredstav za Zakladu - dječja onkologija Rebro

 
Ante Ćorušić, Višnja Ježić Sorić, Andrej Plenković
 Marko Todorov / CROPIX

Na humanitarnoj večeri Francusko-hrvatske trgovinske i industrijske komore u četvrtak se u zagrebačkom hotelu Westin prikupljao novac za izgradnju i opremanje novog odjela dječje hematologije i onkologije KBC-a Zagreb, a predsjednica Zaklade poručila je kako projekt nije za jedno dijete, nego za svu djecu Hrvatske.

Na večeri podrške Zakladi dječje onkologije Rebro sudjelovali su, između ostalih, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar prometa mora i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet.

Zavod za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju liječi sve vrste bolesti krvi i malignih bolesti kod djece. Liječnici se ondje najviše bore s bolestima poput leukemije i limfoma, jer te bolesti obuhvaćaju oko polovicu sveukupno oboljelih mlađih od 18 godina.

Predsjednica Zaklade - dječja onkologija Rebro Anamarija Zorović poručila je kako je projekt započela iz osobnog iskustva jer se njoj razboljelo dijete.

- Kako liječenje dugo traje, vidjeli smo mane tog prostora. Ljudi su predivni i vrhunski stručnjaci, ali uvjeti nisu idealni. Meni kao majci najveći je problem bio što nisam mogla stalno biti sa svojim djetetom - izjavila je Zorović dodavši kako je "prometnost" odjela velika, a sobe su male te u njima ima puno djece.

Zorović je ustvrdila kako je projekt procijenjen na 25 milijuna kuna, a ohrabrena je velikim odazivom na svečanu večeru te se nada velikoj podršci.

- To nije projekt za jedno dijete, već je nacionalni projekt za svu djecu Hrvatske. Smatramo da ćemo izgradnjom odjela poboljšati standard i uvjete liječenja i samim time povećati stopu izlječenja maligno oboljele djece - naglasila je Zorović.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb Ante Ćorušić poručio je kako je projekt u završnoj fazi konstrukcije na staroj zgradi Rebra, a trenutno se radi na krovištu.

- Prikupljeno je što kroz radove, što kroz donacije oko 11 milijuna kuna, a značit će veći komfor za djecu, mogućnost boravka roditelja s djetetom cijeli tijek liječenja, a to neminovno poboljšava ishod liječenja - rekao je Ćorušić.

Premijer Plenković pohvalio je napore institucija, struke i roditelja u unaprjeđenju liječenja djece.

- Ovo je jedno plemenito nastojanje da se pomogne Zakladi, kako bi se na KBC-u Zagreb unaprijedila hematologija posvećena djeci. Izrazito predan rad liječnika i svih koji žele pomoći rješavanju malignih bolesti danas pokazuju svoj konkretan angažman i ja im se na tome zahvaljujem - poručio je Plenković.

Na svečanoj večeri obilježen je i ulazak Francusko-hrvatske trgovinske i industrijske komore u svjetsku poslovnu mrežu međunarodnih komora CCI France International kao rezultat uspješne dugogodišnje gospodarske suradnje i prijateljstva između Republike Hrvatske i Republike Francuske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:07