BUDIMO LJUDI!

FOTO: POMOZIMO MALOJ MAJI! Šestogodišnja djevojčica u teškoj bitci protiv raka hitno treba novac za liječenje u Austriji

ZAGREB - Maja Petrović za manje od mjesec dana napunit će šest godina. Od svibnja 2014. liječi se na KBC-u Rebro, gdje joj je dijagnosticiran neuroblastom, zloćudni tumor nadbubrežne žlijezde sa metastazama u limfnim čvorovima vrata te u koštanoj srži.

Unatoč iznimnim naporima liječnika i osoblja KBC Rebro, nakon višemjesečne borbe, koja je uključivala ukupno 11 ciklusa kemoterapija, operaciju u kojoj joj je odstranjen i bubreg te transplantaciju koštane srži, Maja nije izliječena.

Štoviše, pretrage su krajem srpnja pokazale da se tumor proširio na drugu nadbubrežnu žlijezdu.

Njezin krhki organizam teško je podnio posljednju kemoterapiju. Nakon toga je Maja pala na tek 12,5 kilograma, tako da je novi ciklus kemoterapija isključen. Osim sa tumorima Maja se bori i s lošom krvnom slikom, koja se do današnjeg dana nije uspjela regenerirati nakon transplantacije. Ona svaki tjedan mora primati krvne pripravke za trombocite, eritrocite i lijekove za leukocite.

Stoga su se njezini roditelji, paralelno sa tretmanom na KBC-u Rebro, odlučili na nastavak liječenja u Austriji, koje se pokazalo uspješnom za još jednog dječaka, liječenog na Rebru.

Nakon dva tjedna boravka u klinici u Salzburgu, Majini roditelji vratili su se u Zagreb vrlo zadovoljni. Djevojčica se u samo dva tjedna udebljala dva kilograma, a njezino se psihofizičko stanje bitno poboljšalo. Nalazi su se djelomično stabilizirali, ali je potrebno još nekoliko terapija da bi bili još bolji.

- Maja je nakon terapije neprepoznatljivo dijete u pozitivnom smislu. Ima više energije za igru, manje je nervozna, ima bolji apetit bez obzira na lošu krvnu sliku, rekla nam je Tatjana, Majina mama.

U međuvremenu Majini hematološki nalazi postaju opet nestabilni i mora opet primati krvne pripravke.

Obzirom na pozitivne rezultate preporučuje se nastavak liječenja u Salzburgu, no ono iziskuje značajna financijska sredstva, koja je Majina obitelj iscrpila prvom rundom liječenja u Austriji.

Cijena prve terapije koju je Maja već prošla je cca 10 000 eura, a tome treba dodati troškove smještaja, puta i dodatnih lijekova.

Troškovi svake dodatne imunoterapije su oko 5000 eura, a Maji je potrebno između 4 do 5 terapija u Austriji.

Svi koji žele, Maji mogu pomoći i uplatom u Zagrebačkoj banci, gdje je otvoren račun na ime Maje Petrović: HR3123600003116449956.

Maja se unaprijed svima zahvaljuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 05:04