DUBROVNIK POD OPSADOM

FOTO: POSJET NAJMOĆNIJE ŽENE SVIJETA Kancelarka Merkel stigla u Dubrovnik, španjolski turisti joj zviždali

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u Knežev dvor u Dubrovniku na skup Brdo-Brijuni procesa
Dubrovnik, 150714. U Knezevom dvoru danas se odrzava godisnji sastanak Brdo Brijuni procesa, nastavak strateskog dijaloga lidera jugoistocne Europe.Na fotografiji: Dolazak lidera u Knezev dvor, Vesna Pusic, Angela Merkel i Andro Vlahusic.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonči Plazibat / CROPIX

DUBROVNIK - Točno u podne u utorak njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u Knežev dvor u Dubrovniku na skup Brdo-Brijuni procesa gdje su je dočekali predsjednik Ivo Josipović i slovenski predsjednik Borut Pahor, čelnici zemalja koji su pokrenule inicijativu godišnjeg okupljanja šefova država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja Unije.

Po dolasku na trg ispred Kneževa dvora, dobro raspoložena Merkel se, osim sa svojim kolegama političarima, rukovala i s brojnim okupljenim Dubrovčanima i turistima.

Dok je najmoćnija žena svijeta ulazila u grad, grupa španjolskih turista, vjerojatno pod dojmom Svjetskog nogometnog prvenstva na kojem je Španjolska neslavno ispala, a Njemačka pobijedila, "hukala" je za njemačkom kancelarkom, piše Dubrovački vjesnik.

No, većina turista na putu od Ploča prema Kneževu dvoru nije bila pod dojmom Brazila, pa je Merkel pozdravljala i rukovala se sa gostima.

Uz razumne mjere osiguranja, kako turisti iz cijelog svijeta ne bi bili zakinuti za istraživanje ljepota starog grada, u Dubrovnik su stigli i predsjednik Albanije Bujar Nishani, tročlano predsjedništvo Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, predsjednici Makedonije Gjorge Ivanov i Srbije Tomislav Nikolić.

Brdo-Brijuni proces nastavak je strateškog dijaloga lidera jugoistočne Europe, koji je u ovom formatu počeo u Zagrebu 1. srpnja 2013. godine, a nastavljen je sastankom Brdo procesa s predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom 25. srpnja 2013. na Brdu kod Kranja.

Na neformalnom sastanku u tzv. Gymnich formatu, kao glavne teme sastanka najavljene su politička situacija i odnosi u regiji, nastavak politike proširenja Europske unije, ključni infrastrukturni projekti u ovom dijelu Europe i energetska politika.

Počasna gošća skupa, njemačka kancelarka Merkel, stigla je u Dubrovnik s najbližim suradnicima i, kako se doznaje, posebno će htjeti razgovarati o regionalnoj suradnji i poslu što ga u tom kontekstu još treba napraviti. Očekuje se da će sastanak uroditi pozivom novoj Europskoj komisiji, koja s radom počinje na jesen, da se 2015. održi summit EU-zapadni Balkan.

U ponedjeljak je na najvećem skupu poslovnih lidera regije u Cavtatu, na Summitu 100, predsjednik Josipović izjavio da dolazak Merkel znači punu potvrdu regionalne politike koju zagovara.

"Taj je sastanak vrlo važan za sve nas jer na neki način znači punu afirmacija regionalne politike koju osobno zagovaram, ali i drugi političari u regiji, u prvom redu moj partner u organizaciji tog skupa Borut Pahor. To je potvrda da je naša politika, naš odnos prema regiji postao uglavnom odnos Europske unije prema regiji", ocijenio je Josipović.

Kako je Francuska izrazila želju da ostane podrobno "informirana o ovom prostoru", u ime francuskog predsjednika u Dubrovnik je stigao državni tajnik za EU poslove Harlem Desir.

Hollande je, naime, na prošlogodišnjem sastanku kazao da "Francuska sad planira u idućim godinama igrati aktivniju ulogu u jugoistočnoj Europi".

Merkel: Njemačka ne odustaje od europske perspektive svih zemalja jugoistoka Europe

Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je u utorak u Dubrovniku snažnu potporu europskoj perspektivi jugoistoka Europe ocijenivši da su "klimu uništavanja" iz prošlosti zamijenile izgradnja i obnova toga područja koji teži priključenju EU-u.

"Na svim razinama radimo na realizaciji europske perspektive za sve države jugoistočne Europe", istaknula je njemačka kancelarka na regionalnoj konferenciji Brdo-Brijuni.

Njemačka ne odustaje od tog pristupa i sve njemačke političke stranke podupiru europsku perspektivu zemalja jugoistoka Europe, dodala je gošća summita predsjednika država jugoistočne Europe.

Po njezinim riječima, sve države regije odradile su dio puta prema članstvu u Uniji. "Kada govorimo o ovim temama uvijek se radi o političkom pristupu raspravljanja i rješavanja sukoba…prije 15 godina u ovom su gradu još uvijek bili vidljivi tragovi ratnih događaja i zato želim istaknuti da je jako dobro da više ne postoji klima uništavanja koja je ustupila mjesto izgradnji i obnovi", rekla je Merkel.

Izrazila je zadovoljstvo zbog "zamjetnog" napretka u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova te ocijenila da je tome pridonijela hrabrost vodstva dviju zemalja, ali i buduća europska perspektiva. Nada se, dodala je, da će i u BiH doći do "nove dinamike" te da će se nakon izbora pokrenuti nova inicijativa za tu zemlju.

Govoreći o infrastrukturnim projektima, kazala je da je Europska komisija spremna poduprijeti prekogranične projekte.

"Mislim da je to dobro i da danas trebamo razgovarati o konkretnim projektima", rekla je Merkel i podsjetila da se u Berlinu u kolovozu okupljaju šefovi vlada i sve zemlje Brdo-Brijuni procesa kako bi se raspravljalo o specifičnim problemima.

Kazala je i da je s Austrijom i Francuskom dogovoreno da se takve konferencije, na kojima će se razgovarati o jugoistoku Europe, nastave.

Domaćin skupa, hrvatski predsjednik Ivo Josipović istaknuo je da Europa nije potpuna bez jugoistoka Europe, a zadatak Hrvatske i Slovenije je pomoći susjedima u ispunjavanju uvjeta kako bi što prije postali dio sadašnjeg bloka 28-orice.

"Europa nije potpuna bez njezina sastavnog dijela, jugoistoka Europe. Zadaća Hrvatske i Slovenije je da pomognemo susjedima da što prije postanu sastavni dio Europske unije", poručio je Josipović u uvodnom dijelu plenarnog sastanka.

Istaknuo je da je gospodarstvo jedna od najvažnijih točaka, spomenuvši projekte u prometu, infrastrukturi i energetici, poput Jadransko jonske autoceste, željezničkog koridora Muenchen-Istanbul te naftnu i plinsku infrastrukturu, među kojima je LNG terminal.

Snajperisti na krovu

Zbog godišnjeg sastanka „Brdo- Brijuni procesa“ danas su u cijelom Dubrovniku, osobito u povijesnoj jezgri Grada, velike mjere osiguranja, javlja Slobodna Dalmacija.

Prostor oko gradske Vijećnice posebno je ograđen i sigurnosno se provjerava a novinari, kojih je kako doznajemo akreditirano više od 130, sva izlaganja sudionika sastanka pratit će iz Velike vijećnice, na ulazu u zgradu Poglavarstva detaljno pregledavaju pripadnici službe sigurnosti.

Riječ je o, inače uobičajenom postupku u sličnim situacijama, a očekuje se da će stupanj sigurnosti biti i veći od onog koji je bio jučer u Cavtatu na sastanku bussines- leadera regije sa svim predsjednicima država regije.

U Cavtatu su, uz navedeni pregled opreme i novinara, pripadnici Službe sigurnosti obavili još i (također uobičajeni) postupak provjere prostorija press rooma uz uporabu posebno dresiranog policijskog psa. Na krovu jednog od hotela raspoređeni su snajperisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:16