ODLAZAK LEGENDE

FOTO: POSLJEDNJI POZDRAV VELIKOM HRVATSKOM KARIKATURISTU Od Davora Štambuka se oprostili Ante Tomić, Tonči Gabrić, Stephan Macchi...

 
 CROPIX

U subotu je ispraćen veliki hrvatski karikaturist Davor Štambuk, koji je preminuo u srijedu, u 84. godini života. Štambuk je sahranjen na splitskom groblju Lovrinac, a među brojnima koji su došli na sprovod su i književnik Ante Tomić, bivši nogometaš Tonči Grabrić, slavni kuhar Stephan Macchi, novinar Zlatko Gall i brojni drugi.

Sve fotografije sa sprovoda pogledajte u galeriji fotografija:

Davor Štambuk rođen u Splitu 1934. godine, a karijeru je počeo kao novinar, pisao je o nogometu, paralelno je i crtao. Nakon što je došao u Zagreb na studij, nastavio je crtati, a njegove portrete zapazio je urednik i novinar Pero Zlatar, koji ga je angažirao da za Sportsku panoramu uz intervjue crta portrete sportaša. Radio je i kao novinar Narodnog sporta.

Krajem sedamdesetih, iako nastavlja raniiu suradnju s Ici Parisom, zbog ljubavi se vraća u Zagreb, surađuje i s domaćim novinama, najčešće Startom, ali i Nedjeljnom Dalmacijom, Slobodnom Dalmacijom, Arenom, Vjesnikom. Kada bi, pak, odlazio u Split, rado se družio s prijateljicom Lepom Smoje.

Omiljene su mu teme bile, jednom je rekao u intervjuu Jutarnjem: "Seks, mnogo bijelog i crnog vina, dosta paprenih i ljutih situacija u odnosima muškarca i žene i poneka smišna zgoda u bespućima povijesnih zbiljnosti".

U doba njegova najveća uspjeha, a za svoj rad je dobivao mnoge nagrade, bilo je i zlatno doba karikature, koja se često objavljivala u novinama. I erotske su scene bile mnogo slobodnije, dvijetisućitih je, tumačio je Štambuk, na snagu došao novi konzervatizam.

Zbog prpošnih crteža s temama seksa, žena i vina, pratio glas da se dobro razumije u muško-ženske odnose, te da je najbolje ideje za karikature pronalazio u krevetu. Međutim, uvijek duhoviti Štambuk u intervju Gloriji o inspiraciji koju pronalazi u krevetu duhovito je odgovorio: "U krevetu nisam ništa radio, samo sam se odmarao".

Cijeli životopis Davora Štambuka pronađite na OVOJ poveznici.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:49