KRENUO 5 DO 12

FOTO: POTHVAT VRIJEDAN DIVLJENJA U samo 36 sati preplivao gotovo cijeli tok Mrežnice, ni slapovi mu nisu bili prepreke

 KPA Vodomar

Prošlu srijedu s početkom u 11:55 sati započela je jedna nesvakidašnja avantura člana Kluba podvodnih aktivnosti Vodomar iz Duge Rese i pripadnika HGSS-a Romana Mužaka.

On se upustio u dosad neviđeni pothvat: odlučio je preplivati rijeku Mrežnicu od svog izvora u okolici Slunja pa sve do ušća u predgrađu Karlovca.

Ipak, s obzirom da mu MORH nije dopustio da u rijeku uđe na samom izvorištu, početak svoje ekspedicije morao je preseliti sedam kilometara nizvodno te je start bio u mjestu Primišlju, zadnjoj granici prije vojnog poligona Eugen Kvaternik.

To znači da je za ostvarenje cilja morao preplivati 57 od ukupno 64 km riječnog toka, na kojem ga je dočekalo i više od 90 slapova, od kojih je najimpresivniji 10-metarski Šušnjarski slap.

Kako su izvijestili iz KPA Vodomar, Mužak je zadanu dionicu preplivao za 36 sati, tijekom kojih je gotovo kontinuirano plivao.

Cilj njegova pothvata je bio skretanje pažnje ljudima da je 'pet do 12' da konačno počnemo mariti za naš prelijepi krški biser i prestanemo devastirati ljepote koje nam je priroda podarila.

Stoga je na plivački maraton i krenuo u simboličnih 11.55.

Romano je, kako navode u KPA Vodomar, napravio svega dvije pauze od po 2 sata kako bi se sa svojim vjernim pratiocima odmorio za vrijeme najvećeg mraka, te nekoliko pauza od po 5 minuta kako bi uhvatio dah te nadoknadio elektrolite.

Čitavim putem pratili su ga članovi HGSS stanice Karlovac, koji su bili podrška s kopna i iz vode.

Završetak ovog maratona dogodio se na ušću Mrežnice u Koranu, kasno u četvrtak, 20 minuta prije ponoći, uz vatromet, šampanjac te nesebičnu podršku i ovacije preko 30 vjernih članova Kluba podvodnih aktivnosti Vodomar te bližih prijatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:28