EKSTREMNO NEVRIJEME

FOTO: POTOP U DALMACIJI 'Ovo je poplava biblijskih razmjera. Vode ima metar do metar i pol po ulicama'

Počelo je oko 6 i trajalo do 9 sati. U Vodicama je palo 100-tinjak litara kiše, a u Tribunju čak 170
 CROPIX

Kišno nevrijeme praćeno grmljavinom koje je u četvrtak zahvatilo šire šibensko područje najveće je posljedice ostavilo u Tribunju i Vodicama. Doslovce, bili su pod vodom.

Počelo je oko šest i trajalo do devet sati. U Vodicama je palo oko stotinu litara kiše po četvornom metru, a u Tribunju čak 170, što ne pamte ni najstariji mještani. Poplavljeni su brojni stambeni i poslovni prostori, a šahtovi nisu izdražli pod pritiskom goleme količine vode, piše Slobodna Dalmacija.

U Vodicama je najgore bilo na područjima oko autobusnog kolodvora, pošte, gradske tržnice i Dulcina. Poplavljen je Dječji vrtić “Tamaris”, pa su djeca uz pomoć vatrogasaca evakuirana u drugu zgradu vrtića “Okit”, put Plave plaže.

- Užasno je bilo. Vodice ovako nešto ne pamte, a kolike će materijalne štete biti, to ćemo tek doznati jer je puno poplavljenih objekata. Djeca iz vrtića su zbrinuta, a prekinuta je i nastava u jutarnjoj smjeni. Krizni stožer je na okupu i sve držimo pod kontrolom. U ime Vodičana moram zahvaliti vatrogascima, od Pirovca do Rogoznice, koji su nam priskočili u pomoć kako posljedice ne bi bile još veće - kratko nam je rekla vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev.

Tribunj je prema svemu sudeći prošao još gore pod naletom obilne kiše. Najgore je bilo na samom ulazu u mjesto, na parkingu u Jurjevgradskoj gdje je bio najveći dotok vode koja se slijevala u potocima.

Bujica je sa sobom donijela i goleme količine zemlje iz okolnih vrtova. Zbog bujice i mjestimičnih odrona, na zahtjev vatrogasaca bila je zatvorena i glavna prometnica, pa se u Tribunj nije moglo ući.

FOTOGALERIJA

- Otkad znam za sebe, a četrdeset i pet mi je godina, u Tribunju nije palo ovoliko kiše u pola godine kao jutros za tri sata. Moj susjed ima osamdeset godina i ne sjeća se ovakvog potopa. Ovo je poplava biblijskih razmjera, užas. Vode je metar do metar i pol po ulicama, auti su potopljeni, ceste i parking ne vidiš od vode, rekao nam je oko deset sati Tribunjac Damir Jakelić.

Do načelnika Damira Pilipca bilo je malo teže doći, jer je – kad su vidjeli što se događa – hitno sazvao krizni stožer i kontrolirao stanje na terenu.

- Ekipe vatrogasaca su na terenu, nema kuće u koju nije ušla voda, a angažirali smo i dva bagera da naprave prokope kako bi voda s parkinga otišla u more, rekao nam je načelnik općine Damir Pilipac, nakon što se vrijeme malo smirilo.

Prema informacijama koje smo dobili od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića, pozivi u pomoć iz Tribunja i Vodica vatrogascima su počeli stizati prije sedam sati.

- U Tribunju i Vodicama poplavljeno je više od stotinu objekata pa imamo pune ruke posla. Na terenu su sve snage Javnih vatrogasnih postrojbi Šibenika i Vodica, te sva dobrovoljna vatrogasna društva od Rogoznice, Primoštena, peko Grebaštice, Zablaća, Zatona, Tisnog, Murtera do Pirovca. Koliko će posla biti ne mogu u ovom trenutku znati, ali znam da ćemo na terenu biti dok to bude bilo potrebno, uz nadu da neće biti novih količina kiše, rekao nam je nešto prije 12 sati zapovjednik Dukić.

Kao kod svake obilne kiše, i šibenske ulice su plivale, a voda je poplavila okoliš nove gradske Osnovne škole “Meterize”, koja problema s oborinskim vodama ima za svakog većeg nevremena.

Oko podne vrijeme se počelo smirivati, prestala je grmljavina, a jutarnji val crnih kišnih oblaka koji je napuštao šibensko područje zamijenilo je sunce, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:51