JEDINI PREŽIVJELI PROTIV JEDINOG OPTUŽENOG

FOTO Potresan iskaz Frane Lučića: Šake su mi bile spaljene, zubima sam utipkao 93

Jedini preživjeli iz kornatske tragedije svjedoči na suđenju bivšem vatrogasnom zapovjedniku Slavici. 'Vatra je došla s leđa i spalila nas u par sekundi. Šake su mi se deformirale od topline...'
Zadar, 051011.Na Zupanijskom sudu u Zadru jutros je nastavljeno sudjenje Drazenu Slavici zbog Kornatske tragedije gdje je smrtno stradalo 12 vatrogasaca. Danas je svjedocio jedini prezivjeli vatrogasac Frane Lucic.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Miskovic / CROPIX

NOVO >>> 14:26 - Svjedočenje Frane Lučića je završeno, a novo ročište na kojem će opet dati iskaz zakazano je za 25. listopada.

14:12 - Plamen je vatrogasce ostavio potpuno opečene, koža im je bila stopljena s kombinezonima. HGSS je u prvom doasku odvezao troje vatrogasaca, ali u drugom niti jednog. Njega su odvezli u Žirje, gdje su ga ukracli na drugi helikopter. Onako opečenog i izmučenog su ga ostavili samog 10 minuta, a onda je poletio za Zadar. Nitko nije bio s njim za vrijeme leta, a kada je iza 20 sati sletio u Zadar pet minuta je morao čekati hitnu.

- Samo da mi ne otkinu prste - rekao je spasiteljima. Do bolnice je morao pješice, a pomagalo mu je medicinsko osoblje.

13:33 - Svaka sekunda mi je bila kao vječnost! - svjedočio je Lučić, kojem je u pomoć prvi došao HGSS tek u 18:45 sati. Na pomoć je doslovno čekao satima. Helikopter je preletio mjesto nesreće na visini od 50 metara. Svi opečeni vatrogasci su bili strahovito žedni. I on je bio žedan, a bocu je držao zglobovima jer su mu se šake tresle kao da ih drma struja.

Zubima je utipkao 93, ali nije mogao dobiti signal. Već ga je hvatao strah zbog šaka koje su sve više oticale. Disao je sve teže. A onda su došla dva vatrogasca iz Zablaca i jauci su utihnuli.

13:19 - Lučić je izvadio opremu, a Stančić mu je pomogaio izvaditi patku. Išao je po vreću s opremom i stigao do kruške posljednji zbog kamenitog terena.

U tom trenutku sve se zadimilo, strašna vrućina ga je počela zatezati po obrazima, a vizir mu je bio istovremeno bijel, crn, žut. Pobjegao je unazad od strašne vrućine, ali bez vatra ga je sustigla.

Dotrčao je još jedan vatrogasac, više se ni ne sijeća koji, vikao mu je da baci vreću s leđa. Vrućina je postajala sve veća, prsti su mu se od vrućine iskrivili, a plamen mu je zatezao zatiljak i vrat.

- Vidio sam da neću moći pobjeći - prisjetio se Lučić, velika vatra mu je stigla do nogu. Više nije vidio svoje nogavice.

- Ajme, izgorio sam! - zavapio je. Čuo je Tomislava Crvelina kako zapomaže od opeklina. Vidio je još trojicu vatrogasaca. Lučić je, kada je sve bilo gotovo, skinuo kacigu i naslonio je na stijenu pa položio glavu na nju. Ništa nije mogao osim izvijati se od bolova.

12:33 - Let je trajao dvadesetak minuta, prisjetio se Lučić, u dobroj atmosferi. Najprije se iskrcalo šestero vatrogasaca, a Lučić je nastavio letjeti jer je nosio hranu za DVD Tisno.

Poletjeli su prema Željkovcu, ali je požar tamo već bio gotov. Dino Klarić je bezuspješno pokušao uspostaviti vezu s helikopterom, koji se sam vratio nakon 20-ak minuta. Svi su se ukrcali, osim dvojice vatrogasaca koji su izgubili mobitele. Klarić im je dao svoju motorolu, a onda su krenuli prema drugoj lokaciji.

Tri puta su pokušali sletjeti na brdo na kojem se navodno nalazila 'kruška' s vodom, ali helikopter se nije mogao izravnati. 'Patka' helikoptera je skliznula, a u zraku se osjetio miris benzina, prisjetio se Lučić.

Jedan od vatrogasaca je rekao kako se prolilo malo benzina iz pumpe, na kojoj su onda zatvorili ventil. Na kraju su se spustili na kilometar od kruške.

11:05 - Na aerodromu se, prisjeća se Lučić, nalazio Ivica Crvelin, koji nije bio zadovoljan time što mu se u timu nalazio i sin Ante. Nije želio da u slučaju nesreće nastradaju obojica.

- Slavica o tome nije želio raspravljati - rekao je Lučić, a ispričao je i kako mu je Slavica rekao 'Što će ti voda? Vadi svu opremu van'.

Kada je Slavica upitao vatrogasce ima li tko od njih položen desant, maloljetni Marko Stančić ga je samo pogledao u oči, jer nije imao nikakvu obuku. Lučić je godinu dana ranije vježbao ulazak u helikopter a da ga ne zahvati elisa.

Lučić je, prisjeća se, u helikopter ušao posljednji. Dvoje je odustalo jer više nije bilo mjesta.

10:56 - Zavapio je - Ajme djeco moja, izgorjeli ste! - prepričao je Lučić reakciju Joška Klarića koji je nakon tragedije tražio sina Dinu. Preživjeli vatrogasac je isprva mislio da i njegovi kolege imaju opekline slične njegovima. Tek kasnije je saznao da su karbonizirani.

Kako navodi Fane Lučić, na dan tragedije u Tisnom su u 11:59 dobili dojavu o požaru koji je izbio na Kornatima. Trebalo je otići do Šibenika kako bi ih helikopter prebacio do Kornata. Među vatrogascima koji su krenuli na zadatak bio je i Marko Stanić, koji je od roditelja tražio dopuštenje, unatoč zabrani vatrogasnog zapovjednika Siniše Salamuna.

10:39 - U iskazu Frano Lučić je izjavio kako je vatrogasce na Kornatu vatra u obliku polumjeseca spalila u svega nekoliko sekundi.

- Vatra nam je strahovito brzo dolazila s leđa. Nije se moglo pobjeći. Išla je 5, 6 metara u sekundi. Par metara prije nego nas je uhvatila, šake su mi se od topline počele deformirati. Možda da sam stavio ruke u džep bi ih spasio, ali što je tu je - kazao je u iskazu Lučić. Naveo je također kako je cijelo vrijeme imao kacigu koja ga je spasila, te da je najviša vatra bila do bedara.

- Bilo je jako jugo, par mojih je uhvatilo s leđa jer su bili niži od mene. Kad je vatra prešla nisam čuo ništa osim zazivanja upomoć. Tek puno kasnije doznao sam da su mi kolege karbonizirane - kazao je Lučić.

------------------------------------------------------------------------------

U svom prvom svjedočenju u suđenju Draženu Slavici jedini vatrogasac koji je preživio kornatsku tragediju Frane Lučić je izjavio kako je bilo 'jačih požara u kojima smo mogli izgubiti glavu'.

Nakon tragedije je, prisjeća se Lučić, pokušao nazvati 93, ali nije mogao dobiti signal.

U svom iskazu koji je dao još 2007. godine, Lučić je izjavio kako je vatra bila nošena jakim jugom. Vatrena fronta, navedeno je u istom iskazu, bila je duga 200 do 300 metara. Plamen mu je dosezao do bedara, a ruke su mu bile deformirane od vrućeg zraka, prije nego ga je zahvatila vatra.

Bivši šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica jedini je optuženik za kornatsku tragediju i pogibiju 12 vatrogasaca 2007. godine.

Od početka ove godine u postupku koji se protiv njega vodi ispitano je 40-ak svjedoka, a do kraja će se provesti još nekoliko vještačenja, a biti će ispitano još najmanje 69 svjedoka.

Slavica je optužen za brojne propuste pri organizacija gašenja požara, za slanje maloljetnika na požarište i za kašnjenje spašavanja unesrećenih vatrogasaca.

Tragedija na Kornatima je i dalje puna misterija, a u službenu teoriju o eruptivnom požaru mnogi i danas ne vjeruju. Među posljednjim teorijama o uzroku stradanja vatrogasaca navodi se eksplozija odbačene NATO bombe .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:11