SUSRET U LONDONU

FOTO: 'POTVRDILI SMO DOBRU SURADNJU I ODLIČNE ODNOSE' Josipović s britanskom kraljicom Elizabetom II.

 AFP

LONDON - Predsjednik Ivo Josipović jučer je proveo “konstruktivan i uspješan” dan u Londonu, gdje se susreo s britanskom kraljicom Elizabetom II. i dvojicom ministara.

Riječ je o prvom službenom posjetu predsjednika Josipovića Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je pozvan kao gost britanske vlade. To je također prvi put da kraljica Elizabeta službeno prima hrvatskog predsjednika u svojoj rezidenciji, Buckinghamskoj palači.

Predsjednik Josipović zahvalio je kraljici na suglasnosti za ratifikaciju Ugovora o ulasku u EU. U polusatnom razgovoru s predsjednikom prisjetila se svog boravka u Hrvatskoj kada je pripadala bivšoj Jugoslaviji te izrazila interes za značenje članstva u Europskoj Uniji za Hrvatsku, odnosno hrvatsku naciju.

Razgovori s ministrima

- Imao sam osjećaj da je bila zadovoljna činjenicom da Hrvatska postaje članica Europske Unije - rekao je u obraćanju novinarima poslije sastanka predsjednik Josipović, koji je u Buckinghamskoj palači bio u pratnji supruge dr. Tatjane Josipović i veleposlanika Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu dr. Ivana Grdešića.

Ovaj susret ima veliki simbolički značaj - primanje kod britanskog monarha u Britaniji je najveća vrsta priznanja.

Prije toga Josipović se sastao s britanskim ministrom pravosuđa Chrisom Graylingom i ministrom gospodarstva i inovacija dr. Vinceom Cableom, s kojim je razgovarao o investicijama i potrebi povezivanja obrazovnog sustava i gospodarstva.

- Reforme koje smo proveli ministri ocjenjuju pozitivno - rekao je predsjednik.

Neke nove teme

U razgovoru za Jutarnji list dr. Ivan Grdešić objasnio je da ovaj susret prvi put stavlja Hrvatsku u poziciju europskog partnera.

- Otvorene se teme koje ranije nisu dolazile u obzir. Prije samo godinu dana nije se s nama razgovaralo na ovakav partnerski način. Ovo je velik kvalitativni pomak, kao da je netko odjednom upalio svjetlo - komentirao je dr. Grdešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:04