DOBRO SE OPORAVLJA

FOTO: POVIJESNI ZAHVAT TRAJAO GOTOVO DESET SATI Hrvatski stručnjaci po prvi puta u povijesti popravili zube mladoj ženki zaštićenog europskog risa

 
 Vedran Slijepčević

Po prvi puta u povijesti u Hrvatskoj je izveden zahvat popravka zuba na - risu. Točnije ženki risovici koja je od interventnog tima dobila ime Martina. Izvijestili su nas o tome iz Ministarstva zaštite okoliša koji kažu da je druženje sa Martinom počelo još u studenom prošle godine.

Nakon što je nekoliko mještana nedaleko od Ogulina uočilo risa u naselju, a što je neobično s obzirom na to da mladi risovi ne prilaze naseljenim područjima, žurno je reagirao Interventni tim za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Sve je ukazivalo na to da je mladunče izgubilo majku te da bez ljudske pomoći neće preživjeti pa su lovci iz lovačkog društva "Srnjak" Zagorje po uputi Interventnog tima pratiti kretanje risa i dojavili njegovu lokaciju.

Vedran Slijepčević

- Uočili smo lokaciju na koju ris dolazi te ga uhvatili. Životinja je bila vrlo izgladnjela i trebala je hitnu pomoć. Utvrđeno je da se radi o ženskom mladunčetu u dobi oko šest mjeseci i mase šest kilograma - rekao je Vedran Slijepčević, član Interventnog tima za vuka i risa.

Simbolično, risovica je dobila ime Martina jer se sve odigralo baš na Dan svetog Martina.

Slomljeni joj očnjaci

Kako bi joj se povećale šanse za preživljavanje, ali i kako se ne bi navikla na blizinu ljudi, risovica je odmah prebačena u posebnu nastambu u Nacionalnom parku Risnjak gdje su se o njoj brinuli djelatnici parka uz stručnu podršku Zoološkog vrta grada Zagreba i stručnjaka za velike zvijeri.

Vedran Slijepčević

Početkom veljače ove godine procijenjeno je da se risovica dobro oporavila, a težila je 13 kilograma što je ukazivalo na to da se može vratiti u prirodu. No zbog lošeg stomatološkog nalaza odgođeno je puštanje risovice u prirodu. Konkretno, očnjaci koji su nužni za ishranu u prirodi bili su joj slomljeni.

Nakon temeljitog stomatološkog pregleda te detaljnih rendgenskih snimki u Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osmišljen je plan liječenja.

Vedran Slijepčević

Po prvi je put u Hrvatskoj na risu je izveden zahvat čišćenja i ispune zubnih kanala te jačanja i rekonstrukcije očnjaka. Složeni zahvat trajao je gotovo deset sati.

Uskoro prvi rođendan

Od zahvata se Martina brzo oporavila te je prije tri tjedna puštena u prirodu, javljaju iz Ministarstva.

Zahvaljujući telemetrijskoj ogrlici istraživači kontinuirano prate njezino kretanje, prehranu i zdravlje. Također su u blizini postavljene fotozamke kojima se može vidjeti kako za sada lovi uglavnom manji plijen poput ptica, glodavaca i malih zvijeri jer joj za onaj krupniji ipak treba još iskustva.

Vedran Slijepčević

Dobrog je zdravlja i uskoro će proslaviti prvi rođendan.

U Hrvatskoj živi između 40 i 60 risova i svaka je jedinka dragocjena. Kako bi se ojačala njihova populacija, u sklopu projekta LIFE Lynx doseljavaju se nove jedinke iz Slovačke i Rumunjske.

Vedran Slijepčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 09:16