TEŠKI UVJETI ZA GAŠENJE

FOTO: POŽAR KOD TRIBUNJA I DALJE BIJESNI Orkanska bura nosi vatrenu buktinju, kanaderi su prizemljeni, vatrogasci daju sve od sebe: 'Ovo ne pamtimo'

 
Požar kod Tribunja
 Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media

Do večernjih sati nije stavljen pod kontrolu veliki šumski požar koji u subotu oko 11 sati izbio na brdu 'Orlov krug' u predjelu Vitrenice između Vodica i Tribunja. Vatrena buktinja nošena orkanskom burom čiji su udari dostizali i do 120 kilometara na sat brzo se širila i gutala gustu borovu šumu, vinograde i maslinike. Jake vatrogasne snage u neravnopravnoj, ali bespoštednoj bitki s vatrenom stihijom, uspjele su zaustaviti krak požara u Selinama prema Vodicama i obraniti tamošnji pogon kanalizacijskog biopročistača, dok se drugi krak nastavio širiti velikom brzinom te je zahvatio brdo Mrzanac i u jednom trenutku zaprijetio naseljima Tribunju i Sovlji.

- Na žalost, zbog jake bure nismo mogli dobiti potporu zračnih snaga, a zemaljske snage teško se mogu nositi s vatrenom buktinjom po ovako teškim uvjetima. Kanaderi i air-traktori bili su spremni za polijetanje na aerodromu Zemunik, ali zbog bure koja još jača na zadarskom području nisu mogli poletjeti tijekom subotnjeg poslijepodneva. Požar je i dalje visokog intenziteta. Očekuje nas teška i neizvjesna noć, a u ovom trenutku dok pada mrak mogu ustvrditi da stambeni objekti nisu ugroženi – kazao nam je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Ovaj požar kod Tribunja gasi ukupno pedeset vatrogasaca sa 16 vozila iz JVP-a Vodica i Šibenika, DIP-a i nekoliko DVD-ova iz Vodica i susjednih mjesta, a tijekom večeri i noći pridružit će im se dodatne vatrogasne snage.

- Nikad nismo imali požar uz ovako jaku buru, pa su uvjeti za gašenje gotovo nemogući. Dodatna otežavajuća okolnost je što na području zahvaćeno požarom nema probijenih protupožarnih putova. Na sreću, nijedan objekt, od tamošnjih stambenih objekata, poljskih kućica, vikendica do poljoprivrednih imanja nije oštećen, a nema ni ozlijeđenih vatrogasaca. Do sada je opožareno blizu 50 hektara površine guste borove šume i poljoprivrednog zemljišta, a pred nama je radna, naporna i besana noć – kazao je Ivica Begić, zapovjednik JVP-a grada Vodica.

Subota je za šibenske vatrogasce započela burno i vatreno od ranih jutarnjih sati. U 4,40 sati izbio je veliki šumski požar između Grebaštice i Jasenova. Uz teške uvjete, po buri koja je puhala 130 kilometara na sati i na temperaturi od dva stupnja ispod ništice, požar je stavljen pod kontrolu oko devet sati. Gasilo ga je 32 vatrogasca sa 16 vozila, a spriječeno je širenje vatre prema kućama u Grebaštici i prema kampu Jasenovo. Opožareno je 23 hektara površine, uglavnom trave, niskog raslinja i borove šume.

Tijekom subote uz orkanski vjetar gorjelo je u Sedramiću kod Drniša, u Lozovcu u blizini NP 'Krka' te kod Sonkovića i Gračaca na području općine Skradin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:37