DOBRA VIJEST

FOTO: POZIV KOJI JE NA POČETKU IZGLEDAO OČAJNIČKI NA KRAJU SE POKAZAO PUN POGODAK Plitvička jezera vrve domaćim turistima, sve ulaznice su rasprodane

Nudi se sedam programa obilaska šetnicama koji mogu trajati od tri sata do cijelog dana, a moguća je i plovidba turističkim brodovima uz mjere zaštite
 Robert Fajt / CROPIX

Dok smo s Tomislavom Kovačevićem, ravnateljem Nacionalnog parka Plitvička jezera, prije nekoliko tjedana razgovarali o otvaranju ustanove nakon popuštanja koronamjera, gotovo očajnički je izgledao njegov poziv domaćim gostima da posjete naš najljepši i najposjećeniji park po popularnim cijenama ulaznica od 50 kuna, šest puta jeftinije nego što je to u sezoni.

Doduše, valja naglasiti da Plitvice inače sezonu otvaraju s ovako popularnim cijenama, međutim, ovoga puta se popularni paket “Proljeće na Plitvicama” razvukao na barem dva tjedna i ušao duboko u svibanj.

Kako god, pokazao se kao pun pogodak, jer ih je u prvih pet dana posjetilo čak 5000 gostiju, a za vikend je u potpunosti bukiran. Rezervirane su sve ulaznice za danas, ali i nedjelju te će se broj gostiju za prvi tjedan popeti i do 15.000. Daleko je to od brojki otprije koronavirusa, ali i mnogo više od svih predviđanja. Također, još vrlo malo ulaznica je ostalo za idući vikend, posljednji po popularnim s+cijenama.

Nema gužvi

Prema profilu kupaca, ali i po ono što smo vidjeli na Plitvicama, gotovo se u potpunosti radi o domaćim gostima, i to obiteljima s djecom. Pet je osnovnih razloga zašto su se odlučili posjetiti Plitvice: popularne cijene, djeca nisu u školi i imaju viška vremena, dosta im je sjedenja u stanovima, nisu nikada ili odavno nisu bili na ovdje i najvažniji - nema gužvi.

Dva su osnovna punkta za ulaz, “jedinica” preko vidikovca i šetnje do velikog slapa, te “kupalište”, mjesto za ukrcaj na plitvičke brodove na Kozjaku, gdje su ponudu upotpunili najmom čamaca. Umirovljenika i osobe starije životne dobi moglo bi se nabrojati na prste jedne ruke, ali zato sve vrvi od klinaca i njihovih roditelja te parova.

Dječji žamor i ushiti dok gledaju ribe u modrozelenim jezerima i patke na njima zamijenili su glasove turističkih vodiča koji na stranim jezicima velikim grupama opisuju plitvičke fenomene. Mogu se razabirati samo dijalekti te po njima razaznati gosti iz Dalmacije, Slavonije, Hrvatskog zagorja... Nitko ne zna kada se posljednji put dogodilo ovako nešto - Plitvice pune, a bez ijedne turističke agencije i bez mogućnosti smještaja, i baš svi su gosti došli u privatnim aranžmanima.

- Zajedno smo ovdje bili još prije deset godina, u međuvremenu smo dobili dvoje djece i ovo nam je prvi dolazak ovako obiteljski. Najviše smo tu zbog cijene. Jako nam se sviđa - rekla nam je Matea iz Rugvice koja je na Plitvicama sa suprugom Alenom i sinovima Gabrielom i Emanuelom.

Mjere zaštite

Bjelovarčanin Goran je bio više puta na Plitvicama, ali njegova supruga Slavica i djeca Eva i Marta nikada, pa je ovo njihov također prvi zajednički izlet u park. Za to je zaslužna “kombinacija cijene, činjenica da nema stranih gostiju, pa ni gužvi, te lijepo vrijeme”. Obitelji je odlučio pružiti pravu uživanciju, pa su unajmili kuću u Slunju, odakle će obilaziti prirodne ljepote plitvičkog kraja.

- Ovdje je tako prekrasno - uglas su nam ispod velikog slapa rekle njihove djevojčica kada smo ih pitali o dojmovima.

Iz Oroslavja su stigli Danijel i Ljiljana te njihove kćeri Leonarda i Antonela. Kažu da svake godine na putu za more pričaju o Plitvicama i nikako da ih posjete. Odlučili su da je sada idealan trenutak za tako nešto, presudilo je vrijeme što su djeca doma, a virtualne satove ionako mogu nadoknaditi, no jedna od važnijih stvari je, kažu, to što nema gužve.

- Nikada u povijesti parka nismo ovako dugo bili zatvoreni za posjetitelje, a izuzetno smo zadovoljni odazivom gostiju u prvom tjednu nakon otvaranja. Imamo sedam programa obilaska koji mogu trajati od tri sata do cijelog dana šetnicama, a moguća je i plovidba turističkim brodovima, sve uz propisane zaštitne mjere. Zasad nismo u mogućnosti pustiti panoramski vlakić i nisu otvoreni hoteli - rekao nam je glasnogovornik Ustanove Ognjen Borčić, ne krijući zadovoljstvo što su im gosti obitelji s djecom.

Mjere im nalažu da upola smanje dnevne kapacitete gostiju te oni mogu iznositi do 600 ljudi na sat na dva ulaza, pa su jučer bili vidljivi redovi pri ukrcaju na turističke brodove. Kako bi se izbjegli redovi, preporučuje kupnju ulaznica online, a sve potrebne informacije mogu se naći na internetskim stranicama ustanove. Zasad su otvorena i četiri ugostiteljska objekta te sanitarni čvorovi.

U gotovo dva mjeseca, koliko je park bio zatvoren za goste, na njihove se šetnice gotovo spustila divljač, pa i krupne zvijeri, što su zabilježile nadzorne kamere. Već s prvim gostima životinje su se povukle u svoja staništa i vratile dio svoje idile ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:14