SVEČANOST U SREDIŠTU ZAGREBA

FOTO: PREDSJEDNICA I PREMIJER NAKON NEKOLIKO TURBULENTNIH DANA POSLALI UJEDNAČENU PORUKU 'Naš primjer integracije muslimana može biti primjer Europi'

 
 Ronald Gorsic / CROPIX

Muslimani se pripremaju za proslavu Ramazanskog bajrama, najvećeg islamskog blagdana nakon svetog mjeseca posta i odricanja. Ramazanski bajram islamski je blagdan koji se obilježava nakon ramazana, islamskog svetog mjeseca posta i odricanja. Čestita se riječima "Bajram Šerif Mubarek Olsun" - Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen, a odgovara riječima "Allah razi olsun" "Neka je Allah zadovoljan". Ove godine Ramazanski bajram obilježava se u petak, 15. lipnja.

Tim povodom je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz efendija Hasanović u četvrtak priredio svečanu večeru i primanje u središtu Zagreba, u hotelu Esplanade, javlja HRT.

Na primanju su među brojnim uglednicima bili i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić i američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Govornici su čestitali muslimanima Ramazanski bajram te izrazili zadovoljstvo zajedničkim životom muslimana u Hrvatskoj sa svim drugima nacionalnim i vjerskim skupinama, ističući da Hrvatska u tome može biti primjer za Europu.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je muslimanski blagdan okupio političke, diplomatske, kulturne i vjerske uglednike u Hrvatskoj te ocijenio kako svjedoči o prihvaćenosti muslimana u Hrvatskoj.

- Čestitam svim muslimanima blagdan. Ova slika je ohrabrujuća za sve, jer rijetko koja zemlja i zemlja i na istoku i na zapadu može poslati ovakvu sliku, kazao je efendija Hasanović.

Koncept zajedničkog življenja najveća je vrijednost u Hrvatskoj, jer potvrđuje multikulturalnost i multikonfesionalnost zemlje, kazao je muftija Hasanović i dodao kako ima prijedloge za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, te da se nada da će im moći predstaviti državnom vrhu.

Rekao je da religije mogu motivirati ljude da čine dobro ali nažalost ponekada i za suprotno. Islamska zajednica u Hrvatskoj je riješena da čini dobro i poziva sve na zajedničku sinergiju i poštivanje univerzalnih vrijednosti, dodao je.

Predsjednica Republike je rekla da se hrvatski model integracije vjerskih zajednica može primijeniti u svakoj zemlji, bila ona kršćanska ili muslimanska. - Hrvatsko iskustvo zajedničkog života s pravom ističemo kao primjer ne samo za suživot, nego za život, kazala je, kako ju je citirao Novi list.

FOTOGALERIJA: Svečano primanje povodom Ramazanskog bajrama

Premijer Plenković je u Esplanadi naglasio da se Hrvatska ponosi time što su muslimani u Hrvatskoj 'stoljećima dio nacionalnog korpusa' i 'važna sastavnica hrvatskog društva'.

- Hrvatska je rijetka, ako ne i jedina članica EU u kojoj su Kurban Bajram i ramazanski Bajram za muslimane neradni dani, naglasio je, podsjećajući da islamska zajednica u Hrvatskoj ima svoj vjeronauk, svoje škole te godišnju pomoć iz državnog proračuna, a grade se i mnogi islamski centri, poput onih u Umagu, Sisku i džamije u Rijeci.

- Uspješnost hrvatskog modela treba slijediti i u Europi, kazao je Plenković, dodajući kako u drugim zemljama tako dobre odnose priječi baš nedostatak društvene infrastrukture suradnje, kakva se u Hrvatskoj gradi još od 1916, kada je Sabor priznao islam kao ravnopravnu religiju.

Premijer je odao i počast za više od 1.100 muslimana poginulih u Hrvatskoj vojsci tijekom Domovinskog rata, navodi Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:04