VOJNIČKI ŽIVOT

FOTO: PREDSJEDNICA IZAŠLA IZ ŠATORA PA DIJELILA SAVJETE BUDUĆIM VOJNICIMA 'Ovi mali šatori su OK, ali puno je ugodnije u onima za dvije osobe'

 Luka Gerlanc / Hanza Media

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je obišla vojni kamp u Udbini te govorila o životima vojnika i vojnikinja, koje trenutno čine 30 posto hrvatskih vojnih snaga, piše N1.

Navela je prilikom posjete kampu "Josip Jović" da su vojnici proveli noć na hladnoći, ali i da su kratili vrijeme - pjevanjem. Osobno je, kaže, i sama spavala u šatoru u sklopu obuke, piše N1.

- Ja sam spavala u šatoru, ali to je bio onaj veliki, američki, grijani. Jednu noć su nam isključili grijanje da vide kako ćemo reagirati - kazala je Grabar Kitarović.

Kazala je da mali šatori, koji su na raspolaganju hrvatskim vojnicima jako dobri, jer su obloženi zaštitnom folijom, ali i da su puno bolji oni za dvije osobe.

- Jako, jako dobro štiti i drži temperaturu, ali naravno da su ovi šatori koji su predviđeni za dvije osobe puno bolji, jer ipak kad su dva ljudska tijela i malo griju, jest ugodnije, i vi možete primijetiti ulazi li kolega ili kolegica u fazu nekog smrzavanja - rekla je, dodajući da to pruža mogućnost ranog reagiranja.

Predsjednica je upitana i o uvođenju obaveznog, ali skraćenog vojnog roka u Hrvatsku.

- Odbacujem sve kritike onih koji tvrde da to nije dovoljno - kazala je. Njena obuka pomogla joj je "da upoznam sebe i da vidim kako reagiram u kriznim situacijama, kako rješavam probleme kada je u pitanju život i smrt":

- Iz vlastitog iskustva tvrdim da je dovoljno za temeljne elemente - od prve pomoći, međunarodnih konvencija, do temeljnih znanja o tretiranju civila, kemijsko-biološko-radiološke zaštite do manevara izvlačenja iz zadimljenog kontejnera, kojim se simulira pad aviona. Definitivno možete puno naučiti - smatra Grabar Kitarović.

- Najbitnije je sazrijevanje, koje je drukčije od rada u tipičnim školama kakve su u Hrvatskoj. Osim što nam treba reforma obrazovanja, trebaju nam i ti tjedni - kazala je te istaknula da će to mladim ljudima pomoći "da spoznaju dosta toga o sebi, o disciplini, znat će što je buđenje u 5 ujutro i lijeganje u 22 navečer, a pritom da se malo i zabave, jer je dio obuke su i te spačke koje priredite".

- Što ćete prvo učiniti kad vidite unesrećenu osobu? - pitala je novinare, pa kad nije dobila odgovor, odgovorila je sama redom koraka, dodajući da se to sve mora isprobati kako biste uistinu za to bili obučeni.

Govoreći o reanimaciji, upitala je opet novinare:

- Znate li koja je najbolja pjesma za oživljavanje? Stayin' alive iz osamdesetih godina, ona vam drži ritam srca - kazala je Grabar Kitarović.

Upitana je i jesu li joj poznate nove pojedinosti vezane za postupak utvrđivanja sukoba interesa oko njenog puta u SAD.

- A, ne! Pa to morate pitati relevantna tijela koja se time bave - odvratila je Grabar Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:14