POSJET ISTRI

FOTO: PREDSJEDNICA REPUBLIKE HRVATSKE KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ PLOVILA SAVUDRIJSKOM VALOM 'S ribarima sam razgovarala o konkretnim problemima'

 Goran Šebelić/CROPIX

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović popodne se u Kanegri susrela s predstavnicima udruge profesionalnih ribara "Mare Croaticum" s kojima je brodom isplovila i obišla Savudrijsku valu.

Predsjednica je ponovno upozorila na sporost birokracije i državne uprave u vezi s izdavanjem dozvola ribarima.

"Već godinama pratim probleme ribara, još za vrijeme ministarskog mandata, a danas smo razgovarali o konkretnim problemima, odnosno o tome kako možemo unaprijediti njihov položaj", izjavila je Grabar Kitarović dodajući kako se nažalost sve "svodi na sporost birokracije i državne uprave koja traži jako puno dozvola koje se ne izdaju paralelno, a neke se niti ne izdaju".

To, drži ona, "predugo traje i presporo funkcionira te u potpunosti obeshrabruje bilo kakvo ulaganje i bilo kakvo širenje posla".

Po njenim riječima upravo u ovom akvatoriju uzgoj marikulture je vrlo uspješan i profitabilan, za razliku od izlova ribe koje ima puno manje.

"Upravo zato treba poticati uzgoj marikulture, izdavati dozvole na vrijeme u skladu sa svim zakonskim propisima i prostornim planovima. Ovi ljudi zaslužuju da se s njima radi i da državna uprava radi na principu servisa građana, ne da ih opstruira u poslu, nego da im pomognu da šire posao, da zarade kako bi ostali u ovoj vali i da tako potiču i razvijaju gospodarstvo u Istri" - poručila je predsjednica Grabar Kitarović.

Na pitanje je li bilo razgovora o problemu s granicom, predsjednica je kazala kako su se u razgovoru "samo dotakli povijesti te problematike".

"Drago mi je da nakon ovoga što se dogodilo s arbitražom, postupkom koji je nepovratno kompromitiran, nije odrazilo na incidente u području Savudrijske vale i da nema podizanje tenzija", zaključila je hrvatska predsjednica. Istaknula je da je, što se Hrvatske tiče, a i nje osobno , "taj arbitražni postupak mrtav".

Predsjednica s predstavnicima talijanske zajednice

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u srijedu se u istarskom mjestu Bale sastala s predstavnicima talijanske zajednice, izrazivši zadovoljstvo što talijanska manjina na ovim prostorima njeguje svoj jezik, kulturu i drugo nasljeđe, te je rekla kako će surađivati s vlastima Talijanske Republike da se i prava hrvatske zajednice u Italiji, ne samo moliških Hrvata, ostvaruju u najvećoj mogućoj mjeri.

Grabar-Kitarović je Bale posjetila u sklopu svoga boravka u Istarskoj županiji, gdje je u ponedjeljak u Puli na četiri dana premjestila Ured predsjednice Republike.

Predstavnike talijanske zajednice na susretu u Balama je predvodio predsjednik Talijanske unije Furio Radin, a nazočio je i Paolo Palminteri, generalni konzul Republike Italije u Rijeci.

Predsjednica Grabar-Kitarović je naglasila da će talijanska zajednica u Hrvatskoj i nadalje imati njenu snažnu potporu u njegovanju svoga kulturnog nasljeđa.

"U tome ću im kao predsjednica pomagati koliko god budem mogla te surađivati s vlastima Talijanske Republike da se i prava hrvatske zajednice u Italiji, ne samo moliških Hrvata, ostvaruju u najvećoj mogućoj mjeri", istaknula je predsjednica Republike.

Spomenula je i multikulturalni život u Istarskoj županiji i toleranciju kao veliku vrijednost Istre.

Izrazila je uvjerenje da će se i u ostalim dijelovima Hrvatske u potpunosti provoditi sve odredbe zakonodavstva koje se tiču prava nacionalnih manjina, vodeći računa o zakonima koji propisuju da sve to mora ići na korist suživota i napretka lokalnih zajednica.

"U nekim područjima za to je potrebno vrijeme, no treba znati da ničija nacionalnost ne ugrožava druge, to je naprosto bogatstvo Hrvatske", zaključila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednik Talijanske unije Furio Radin izrazio je veliko zadovoljstvo današnjim razgovorima s hrvatskom predsjednicom, u prvom redu, kako je rekao, "zbog toga što je čuo da će predsjednica pomoći pripadnicima talijanske manjine".

"Mi računamo na njenu pomoć. Pitanje dvojezičnosti i školstva su dva osnovna pitanja za nas i zato smo zadovoljni njenim obećanjem da će nam pomoći", kazao je Radin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:14