PRIVREMENI URED

FOTO: PREDSJEDNICA U OSIJEKU KRITIZIRALA VLADU, ALI I NAHVALILA MOST 'Nemamo više vremena! Ovo je trebala biti godina reformi, a sve stoji...'

 
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predstavit će 11. lipnja mjere za demografski oporavak Hrvatske i rješavanje problema blokiranih građana koje je pripremila sa svojim savjetnicima. Najavila je to sama predsjednica u petak u Osijeku prilikom otvaranja svog izmještenog ureda u zgradi Osječko-baranjske županije gdje će se sljedeća četiri dana upoznavati sa životom i problemima građana najveće županije u istočnoj Hrvatskoj.

Predsjednica je još jednom uputila kritiku aktualnoj Vladi premijera Andreja Plenkovića zbog činjenice da su odbili njezin poziv za zajedničku sjednicu na kojoj bi se govorilo o problemima demografije i blokiranih građana.

- Nemamo više vremena za odgađanje rješavanja demografske krize, tog krucijalnog hrvatskog pitanja. Ova Vlada nije kriva za nastanak te krize, ali nije adekvatno odgovorila na njezinu eskalaciju. Do sada donesene mjere nisu razmjerne težini i složenosti problema. Krajnji je trenutak za donošenje akcijskog plana i provedbu konkretnih mjera za njegovo rješavanje koji će nadilaziti mandat jedne Vlade. Zato sam predložila sazivanje zajedničke sjednice i usvajanje mjera za demografski oporavak Hrvatske i rješavanje problema blokiranih građana. Bila bi to i prilika Vladi da predstavi što rade Ministarstva po tim pitanjima. Pokazali bismo time i državničku odgovornost. Žao mi je što je Vlada odbila moj prijedlog. Nastavit ću raditi na rješavanju tih problema, a 11. lipnja predstavit ću mjere koje sam pripremila sa svojim savjetnicima i o njima razgovarati sa svim relevantnim dionicima političkog i društvenog života koji to žele, poručila je predsjednica naglasivši kako u te razgovore treba uključiti i oporbu, pri čemu je posebno pohvalila „inicijativa Mosta nezavisnih lista pod nazivom Pokret ostanka.“

Osijek, 010618. 
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic premjestila je Ured od 01. do 04. lipnja u Osjecko-baranjsku zupaniju. Na fotografiji: predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic u svom izmjestenom Uredu u Osjecko baranjskoj zupaniji. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Osijek, 010618. 
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic premjestila je Ured od 01. do 04. lipnja u Osjecko-baranjsku zupaniju. Na fotografiji: predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic na sastanku sa zupanom Ivanom Anusicem i procelnicima zupanije.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Osijek, 010618. 
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic premjestila je Ured od 01. do 04. lipnja u Osjecko-baranjsku zupaniju. Na fotografiji: predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic, Ivan Vrkic, gradonacelnik Osijeka i zupan Osijecko-baranjski Ivan Anusic ispred zgrade zupanije. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

- Sinergija u rješavanju tih pitanja važna je i kako bismo obnovili povjerenje građana u državne institucije. Hrvatski narod želi pristojan i normalan život, da ne razmišlja o egzistenciji, broju djece, ovrhama, hoće li im na vrata pokucati utjerivači dugova... Žele radnika s pristojnom plaćom, poslodavca koji će biti rasterećen državnih nameta koji ga guše i čine nekonkurentnim. To su razlozi zbog kojih nam mladi odlaze iz države, a posebice iz Slavonije. Razočarani su u sve nas koji vodimo državu, jer misle da ne vidimo što se događa i živimo u nekom svom virtualnom svijetu. To je nijema, ali rječita kritika svih propusta u vođenju države. Kada potencijalno najbogatiji dio zemlje, a to je ovaj, ostaje bez ljudi, onda je to poziv na uzbunu. Mnogi građani osjećaju nepravdu jer sustav nije jednak prema svima, osjećaju da se politika pretvorila u poligon za promicanje stranačkih kadrova i interesa, zapošljavanje preko veze i pogodovanje podobnima. Političke elite otuđile su se od naroda i onda se čude što bujaju tzv. populističke opcije. Nije problem u tim opcijama nego onima koji ne prepoznaju da se očekivanja ljudi mijenjaju i da politika mora izaći iz zagrebačkih salona i osjetiti što narod želi – naglasila je Grabar-Kitarović, koja je razočarana i neprovođenjem nužno potrebnih reformi.

- Ovo je trebala biti godina reformi, jer je godina bez izbora i u njoj se očekuju najvažniji reformski iskoraci. Na žalost, na polovici smo godine, a reforme uglavnom stoje. Problem Agrokora, iako sistemski važan, uzeo je previše vremena i energije. Agrokor ne smije biti izlika za neprovođenje reformi, jer to nije jedini hrvatski problem. Treba djelovati brzo. Nužni su i novi iskoraci u decentralizaciji, oporavak pograničnih i brdsko-planinskih područja koja traže veće razvojne poticaje. Država što prije treba donijeti dodatne mjere fiskalne i funkcionalne dencentralizacije, uvesti diferencirane porezne stope – kazala je predsjednica države, pohvalivši, ipak, na kraju Vladin Projekt Slavonija, Baranja i Srijem u kojem je do sada ugovoreno više od 6 milijardi kuna.

Predsjednicu je, inače, dočekalo nekoliko desetaka građana i svi zaposlenici Osječko-baranjske županije, a dobrodošlicu su joj uputili njezin domaćin župan osječko-baranjski Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, koji su joj i zahvalili što je došla poslušati njihove probleme s vjerom da će svojim autoritetom i utjecajam pomoći u njihovu rješavanju. Vrkić, koji je i njezin povjerenik za pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu, ju je čak, iako je naglasio da za to nema dopuštenje, proglasio počasnom građankom Osijeka u ova tri dana.

Osijek, 010618. 
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic premjestila je Ured od 01. do 04. lipnja u Osjecko-baranjsku zupaniju. Na fotografiji: predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic prije otvaranja Ureda prosetala je Kapucinskom ulicom.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Osijek, 010618. 
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic premjestila je Ured od 01. do 04. lipnja u Osjecko-baranjsku zupaniju. Na fotografiji: predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic s gradjanima na Trgu A. Starcevica.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Osijek, 010618. 
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic premjestila je Ured od 01. do 04. lipnja u Osjecko-baranjsku zupaniju. Na fotografiji: predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic s gradjanima na Trgu A. Starcevica.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 16:19