MISNO SLAVLJE

FOTO: PREDSJEDNICA ZA MALU GOSPU U MARIJI BISTRICI Bozanić: 'Ako smo zauzeli stav da posjedujemo život, očito nismo prihvatili Isusov nauk'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju euharistijsko slavlje povodom blagdana Male Gospe i 288. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu, kojem je nazočila i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović.

Karidnal je istaknuo da je ta proslava povezala 288. zavjetno hodočašće Zagrepčana s hodočašćem mladih koje se održava pod geslom Susreta Hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu sljedeće godine “Što god vam rekne, učinite!“.

Naglasio je da ponekad nije lako prepoznati što je Božja volja, a ima i životnih okolnosti u kojima se teško prihvaća ono što Isusu govori.

FOTOGALERIJA: Obilježavanje blagdana Male Gospe u Mariji Bistrici

"Vidimo ljude koji su oduševljeni onime što su od njega čuli i vidjeli, ali Isus primjećuje da tu ima i površnosti i zabrinjavajuće ushićenosti. Zbog toga upućuje oštre riječi koje traže dodatno tumačenje. Potrebna je ustrajnost, odlučnost i prihvaćanje one cjelovitosti koju stvara samo ljubav koja može izdržati najveće kušnje", istaknuo je kardinal. Upozorio je kako danas postoji mnoštvo ponuda, trenutnih bljeskova, instant duhovnosti, ali da odgovor i odricanje vjernika treba proći kroz razne životne kušnje.

"Milost malo pomalo djeluje u nama te nas vodi do korijena naše sebičnosti, otkrivajući naše osrednjosti, polovičnosti i zadrške. Ako smo zauzeli stav da posjedujemo život i da njime možemo raspolagati kao sa svojim vlasništvom očito nismo prihvatili Isusuov nauk", upozorio je. Poručio je da smo pokretani ljubavlju spremni na odmake i odricanja jer bez ljubavi sve postaje teško.

"Stvarnu vrijednost može dati samo nošenje križa, riječ pretvorena u djelo", rekao je kardinal.

Podsjetio je da se ovih dana navršava 25 godina od prvog dolaska pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku.

"U ovom dragom nam svetištu spominjemo se našeg prijatelja, zagovornika i hodočasnika Ivana Pavla II. jer se ovih dana napunilo 25 godina od njegovog prvog dolaska u Hrvatsku prigodom proslave 900.obljetnice Zagrebačke biskupije. Hrvatski narod i država duguju trajnu zahvalnost sv. Ivanu Pavlu II. jer je dizao glas za obranu ljudskih i narodnih prava kada su drugi šutjeli prepuštajući nas sudbini trenutačnih moćnika", rekao je nadbiskup Bozanić.

Dio propovijedi posvetio je i mladima najavljujući Susret hrvatske katoličke mladeži u svibnju iduće godine u Zagrebu.

Nakon mise predsjednica je, u kratkom obraćanju predstavnicima medija, čestitala svim vjernicima blagdan Male Gospe dok je školarcima, posebice onima koji kreću u prvi razred, poželjela sretan prvi dan u školi i puno uspjeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:37