SUMMIT 16+1

FOTO: PREMIJER NA SUMMITU U BUDIMPEŠTI Prije sjednice sastao se s Orbanom, Cerarom i Anom Brnabić

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Budimpešti sudjeluje na 6. summitu 16 premijera zemalja istočne i srednje Europe s kineskim šefom vlade pod nazivom 16+1, gdje će se prije svega razgovarati o trgovini, ulaganjima, prometnom povezivanju, zelenoj ekonomiji i inovacijama.

Na plenarnoj sjednici premijer je istaknuo suradnju s Kinom u području infrastrukture, luka i turizma i kazao kako će se sljedeće godine u Dubrovniku održati sastanak ministara turizma, kako će otvoriti Centar za malo i srednje poduzetništvo, te kako Hrvatska gospodarska komora ovaj tjedan otvara ured u Šangaju.

Prije plenarne sjednice šefova vlada premijer se susreo sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, slovenskim premijerom Mirom Cerarom, kao i sa srpskom premijerkom Anom Brnabić te predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Denisom Zvizdićem, a za popodne je predviđen službeni bilateralni susret s kineskim kolegom Lijem Keqiangom, kao i s predsjednikom vlade Litve Sauliusom Skvernelisom.

Twitter/Vlada RH

Osim Hrvatske na skupu sudjeluju i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Kina je posljednjih godina počela pokazivati snažan interes za jačanje ulaganja u središnju i jugoistočnu Europu, a prošle je godine njezina bilateralna trgovinska razmjena s tim zemljama iznosila 58,7 milijardi dolara.

Twitter/Vlada RH

Što se tiče Hrvatske, ona je s Kinom prošle godine na petom summmitu CEEC-a i Kine potpisala Memorandum o razumijevanju o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova kojim je stvoren, kako je tada rečeno, 'okvir za ulazak kineskih investitora, posebno u dijelove gdje sredstva iz europskih fondova nisu u tolikoj mjeri planirana'. Bio je to dobar i kvalitetan okvir, kako je tada rekao premijer Plenković, za moguća ulaganja Kine u Hrvatsku u infrastrukturu i u promet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 14:47