OTVARA SE I IZLOŽBA

FOTO: PRIGODNA KOVANICA OD 25 KUNA ZA 25. OBLJETNICU UVOĐENJA KUNE Bit će izdano 30.000 komada, pogledajte kako izgleda

 Hrvatska narodna banka

Prigodnom kovanicom od 25 kuna Hrvatska narodna banka obilježit će 25. obljetnicu uvođenja kune kao novčane jedince Republike Hrvatske.

Hrvatska kuna je, naime, postala službena valuta 30. svibnja 1994. godine, na tadašnji Dan državnosti. Kuna je tad kao službena novčana jedinica zamijenila hrvatski dinar, koji je kao prijelazno sredstvo plaćanja nakon osamostaljenja Hrvatske zamijenio valutu bivše države odnosno jugoslavenski dinar.

Ove se godine tako obilježava 25 godina od uvođenja kune, a uz prigodnu kovanicu Hrvatska narodna banka i Arheološki muzej će 30. svibnja otvoriti i izložbu "KUNA - 25 godina novčane jedinice Republike Hrvatske".

Isti će dan, 30. svibnja, središnja banka pustiti u optjecaj i prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna, a bit će izdano 30.000 komada.

Do sad 14 izdanja prigodnih kovanica od 25 kuna

Prvo izdanje prigodnog optjecajnog novca od 25 kuna HNB je izdao 1997. godine, a nova je ukupno 14. izdanje prigodne kovanice od 25 kuna, kojima se obilježavaju događaji posebno važni za Republiku Hrvatsku.

Prva prigodna 25-ica "Hrvatsko Podunavlje" puštena je u optjecaj 28. svibnja 1997. godine, u povodu obilježavanja završetka procesa mirne reintegracije područja Republike Hrvatske pod privremenom upravom UNTAES-a te uspostave teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

Prigodnim kovanicama od 25 kuna obilježeno je niz važnih obljetnica, primjerice 10. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske, 25. obljetnica neovisnosti Hrvatske, peta i 25. obljetnica primanja Hrvatske u Ujedinjene narode, a tri su obilježile i put Hrvatske u EU - RH kandidat za članstvo u EU, ugovor o pristupanju Hrvatske u članstvo EU te Hrvatska članica EU-a.

Hrvatska je prigodnom 25-icom obilježila i jubilej 2000. godine, uvođenje eura u jedanaest zemalja Europske unije, svoje prvo sudjelovanje na svjetskoj izložbi EXPO u Lisabonu 1998. godine, kao i neke važne događaje koji su se održali u Hrvatskoj kao što su bili godišnja skupština Europske banke za obnovu i razvoj u Zagrebu ili prvi kongres hrvatskih esperantista.

Autor nove prigodne kovanice akademski kipar Damir Mataušić

Savjet HNB-a je odluku o izdanju nove prigodne kovanice donio na sjednici 7. svibnja, a odluka o osnovnim obilježjima kovanice "25. obljetnica kune kao novčane jedinice Republike Hrvatske, 30. svibnja 1994. - 30. svibnja 2019." nedavno je objavljena u Narodnim novinama.

Autor idejnog i likovnog rješenja prigodne kovanice kojom će se obilježiti 25 godina uvođenja kune je akademski kipar Damir Mataušić.

Nova prigodna kovanica ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, izrađena je od dvodijelne kovine - jezgra od slitine bakra (92 posto), aluminija (6 posto) i nikla (2 posto), a prsten od slitine srebrnasta sjaja (75 posto bakra i 25 posto nikla).

Na licu prigodne kovanice unutar jezgre je simbolični prikaz kovanog novca na kojemu se kružno uz rub nalazi 25 kružića koji simboliziraju 25 godina od uvođenja kune kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj. U sredini jezgre je broj "25", koji označuje redni broj obljetnice. Kroz konture brojčane oznake vidi se kuna zlatica okrenuta nadesno, a njezino je tijelo ukomponirano u brojčanu oznaku.

Iznad jezgre, kružno unutar prstena je tekst "Obljetnica uvođenja kune", a ispod jezgre, kružno, u donjem dijelu unutar prstena datumi "30. 5. 1994. - 30. 5. 2019.".

Na plohi je naizmjenični prikaz dvadeset i pet polja koja simboliziraju grb Republike Hrvatske te dvadesetpetogodišnje razdoblje od uvođenja kune.

Na naličju kovanice je u središnjem dijelu jezgre ispisana brojčana oznaka nominalne vrijednosti "25", kroz konture se vidi kuna zlatica okrenuta nadesno, a njezino je tijelo ukomponirano u brojčanu oznaku. Iznad toga je prikaz grba Republike Hrvatske.

Iznad brojčane oznake, lijevo, na površini prstena položena je grančica hrasta lužnjaka s plodovima, a desno, na prstenu ispisan natpis "Republika Hrvatska".

Ispod brojčane oznake, lijevo, unutar prstena kovanice ispisan je naziv novčane jedinice "kuna", a desno, na površini prstena, položena je grančica lovora u cvatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2023 00:33