VOJNI SPECIJALCI NA VELEBITU

FOTO: Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga 16-kilometarskom hodnjom po Velebitu obilježili 26. godišnjicu pogibije bojnika Nenada Mataka - Mehe

 
 T. Brandt / MORH

Na 16 kilometara dugu hodnju na Velebit, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga predvođeni zapovjednikom ZSS-a, brigadnim generalom Pericom Turalijom, uputili su se u srijedu, 13. ožujka 2019. godine povodom obilježavanja 26. godišnjice pogibije pripadnika specijalnih snaga, bojnika Nenada Mataka - Mehe.

Uz pripadnike Zapovjedništva specijalnih snaga, na hodnji su uz članove obitelji bojnika Mataka sudjelovali i predstavnici Udruge žena Domovinskog rata grada Zadra, zadarska HVIDR-a, Udruga dragovoljaca i veterana grada Zadra te predstavnici Udruge 7. domobranske pukovnije grada Zadra.

Odavanju počasti poginulom junaku Domovinskog rata, pridružio se i stopostotni ratni vojni invalid Klaudio Vidajić koji je zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske i predstavnicima braniteljskih udruga, sudjelovao u 16 kilometara dugoj hodnji na Velebitu.

T. Brandt / MORH

General Turalija u toj prigodi podsjetio je na važnost obilježavanja ovakvih obljetnica kako bi i buduće generacije, nastavile njegovati uspomenu na Domovinski rat i sve hrvatske branitelje koji su svoje živote položili za domovinu.

T. Brandt / MORH

„U ovoj hodnji bila su povezana dva cilja: jedan je da obilježimo na dostojanstven i prikladan način 26. obljetnicu stradanja našeg Nenada, a drugi cilj je bio kroz organiziranu hodnju provjeriti sposobnosti pripadnika ZSS-a koji će i ove i sljedeće godine, biti upućeni u različite misije“, kazao je general i naglasio kako je u ovoj hodnji sudjelovao i veliki broj mladih ljudi koji će, kako je rekao, u budućnosti na sebe preuzeti obvezu obilježavanja žrtve hrvatskih branitelja.

T. Brandt / MORH

„Oni su tu da nastave gajiti uspomenu na sve poginule hrvatske branitelje, a pogotovo pripadnike specijalnih snaga koji su dali svoj život za domovinu. Značajno je i to što se pripadnici ZSS-a osposobljavaju i gaje jedan duh zajedništva i pobjede vezan usko uz Domovinski rat i mislim da nema boljih prigoda od ovakvih dana da pokažemo način kako je netko tko je bio pripadnika specijalnih snaga položio život na oltar domovine“, zaključuje zapovjednik ZSS-a.

Naime, polazna točka hodnje bila je u Nacionalnom parku Paklenica u mjestu Veliko Rujno, a završena je na točki Račabuša, mjestu pogibije bojnika Mataka, gdje se paljenjem svijeća još jednom odala počast poginulom hrvatskom branitelju.

T. Brandt / MORH

Brat poginulog heroja Domovinskog rata, Ivan Matak priznao je kako je za njihovu obitelj, današnji dan - dan sjete, tuge i ponosa.

„Nenad više nije među nama, ali ponosni smo što se 26 godina nakon njegove smrti, njegovi suborci i prijatelji sjećaju njegovog lika i djela te žele da se obilježavanje njegove pogibije tradicionalno obilježava svake godine. Zahvaljujemo pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga na ovoj inicijativi“, rekao je Matak.

Bojnik Nenad Matak - Meho junak je Domovinskog rata kojem je dodijeljeno priznanje Red kneza Domagoja s ogrlicom za junačka djela. Bojnik Matak smrtno stradava 14. ožujka 1993. godine na Velebitu u području Račabuša nailaskom na neprijateljsku minu. Njegovi suborci danas svjedoče kako je posebnu ljubav imao prema Velebitu te da je uvijek govorio: "Ako ginem, neka ginem tamo“.

T. Brandt / MORH

Podsjetimo, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje Glavnog stožera Oružanih snaga RH u siječnju 2018. godine, zajedno s najtrofejnijim hrvatskim skijašem Ivicom Kostelićem, sudjelovali su na ekspediciji hodnje po Velebitu te u pet dana, prešli 110 kilometara. U sklopu spomenute ekspedicije, pripadnici ZSS-a i Ivica Kostelić, zapalili su svijeće na mjestu pogibije Nenada Mataka - Mehe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:10