RADOVI U TIJEKU

FOTO: PROBIJEN PRVI TUNEL NA OTOKU BRAČU Riječ o ključnom dijelu važne obilaznice, sve bi moglo biti gotovo već do početka iduće sezone!

 
 Hrvatske ceste

U travnju ove godine izvršen je postupak uvođenja izvođača u posao vrijedan 32 milijuna kuna na temelju sklopljenog ugovora na izgradnji obilaznice Ložišća na otoku Braču s tvrtkom Strabag d.o.o. Od tada je počeo teći ugovorni rok za izvođenje radova od 18 mjeseci, a planirani završetak radova očekuje se krajem listopada 2020. godine, priopćile su Hrvatske ceste.

Najznačajniji objekt na izgradnji 1560 metara duge obilaznice Ložišća na otoku Braču svakako je tunel Korito koji je ujedno i prvi tunel ikad izgrađen na otoku Braču te prvi cestovni tunel na državnim cestama u RH u posljednjih šest godina.

Hrvatske ceste

Tunel će biti dugačak 190 metara s portalnim građevinama, odnosno 160 metara duljine tunelskog iskopa. Iskop sjevernog predusjeka tunela Korito započeo je 1. kolovoza 2019., a sam tunelski iskop započeo je 5. rujna 2019. godine.

Hrvatske ceste

Početkom listopada, po završetku turističke sezone, započeli su radovi na iskopu južnog predusjeka tunela čime je privremeno zatvorena lokalna cesta koja spaja naselje Bobovišća na moru s ostatkom cestovne mreže. Prometovanje za ovo naselje organizirano je preko privremene prometnice u suradnji sa Općinom Milna i načelnikom općine Franom Lozićem uz adekvatnu privremenu organizaciju komunalnih, vatrogasnih i drugih službi, budući da se radi o prometnici vrlo skromnih gabarita. Sam iskop, odnosno proboj tunela vršen je u skladu sa konzervatorskim uvjetima zbog zaštite crkvice Gospe od Korita koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Hrvatske ceste

S ciljem vraćanja zatvorene prometnice za Bobovišća na moru u punu prometnu funkciju u što kraćem roku, gradilišni prioritet je izvedba južne armiranobetonske portalne građevine koja bi trebala biti dovršena do kraja veljače 2020. godine.

Hrvatske ceste

Radovi na ostatku trase vrlo dobro napreduju i može se očekivati raniji završetak od ugovorom definiranog roka, te je moguće da prometnica bude u uporabi već i u turističkoj sezoni 2020. godine.

Hrvatske ceste, koje upravljaju mrežom državnih cesta ukupne dužine 7152 kilometra, kontinuirano ulažu u obnovu i izgradnju prometnica s ciljem povezivanja otoka s kopnom, te u unaprjeđenje prometne infrastrukture samih otoka koja je od velike važnosti za lokalno stanovništvo tijekom cijele godine i brojne turiste za vrijeme ljetnih mjeseci.

Video lokacije možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 19:47