REVITALIZACIJA

FOTO: PROJEKT STOLJEĆA VRIJEDAN 3 MILIJARDE ZAUVIJEK MIJENJA VIZURU RIJEKE Potpuno novo gradsko središte na 46.000 m2 imat će čak i nebesku šetnicu

Pismo namjere o dugotrajnom korištenju lokacije Rijeka Mlaka potpisali su INA, Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci

Nakon što je proteklog vikenda potpisano pismo namjere o dugotrajnom korištenju lokacije Rijeka Mlaka između Ine, Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci, sve je bliže dugo najavljivana revitalizacija područja nekadašnje Rafinerije u bivšoj Industrijskoj ulici, danas Ulici Milutina Barača.

Naime, na jesen bi trebala krenuti prva faza realizacije projekta Znanstveno-tehnologijskog parka STEP2 (STEP 1 već funkcionira u sklopu Kampusa na Trsatu) koji će se graditi na osam hektara površine, čime će u funkciju biti stavljeno više od polovine od ukupno 15 hektara, koliko zauzima Inina lokacija na Mlaki. Veliki je to korak u transformaciji bivše industrijske zone u potpuno novo gradsko područje koje je od gašenja Torpeda, a kasnije i Rafinerije, bilo praktički mrtvo i prepušteno zubu vremena.

Izgradnja, odnosno rekonstrukcija za potrebe STEP2, podrazumijeva uređenje uredsko-laboratorijskih prostora objedinjenih u funkcionalnu cjelinu s edukacijskim i zajedničkim prostorima, zatim kongresnih, edukacijskih i prezentacijskih prostora te zajedničke sale za sastanke, kao i prostora za ugostiteljske usluge te na kraju objekata komunalne infrastrukture i potrebnog broja parkirališnih mjesta na otvorenom ili u okviru garaža. Kada se cijeli projekt zaokruži, park će imati šetnice, sportsko-rekreacijske prostore, noćne klubove, dvorane raznih namjena, među ostalim i za kino ili kazalište, a predviđen je i multimedijalni studio, hotel i dječji vrtić. Kao posebna arhitektonska atrakcija zamišljen je skywalk - nebeska šetnica, izvedena na horizontalno položenim snopovima rafinerijskih cijevi koje se visoko iznad tla pružaju kompleksom. Neke od njih već i sada imaju platforme za hodanje i služile su kao mostovi među postrojenjima.

Više etapa

Kao što se radilo u Sveučilišnom kampusu na Trsatu, gdje je prvo obnovljena zgrada vojne komande za potrebe Akademije likovnih umjetnosti, i na Mlaki će se graditi u etapama. Prva na red već na jesen dolazi Inina upravna zgrada, inače vrlo dojmljiv industrijski objekt od 10-ak tisuća kvadrata, a usporedno će se pripremati dokumentacija za izgradnju objekata iduće faze ZTP-a.

Procijenjena vrijednost čitavog projekta, čija će realizacija, kao i kod Kampusa, trajati godinama, jest oko tri milijarde kuna, što će se, naravno, financirati u etapama.

Osnovna je ideja da se cijeli prostor transformira u novo gradsko središte koje bi, kroz znanost i tehnologiju, bilo pokretač gospodarskog razvoja grada i okolice. Ciljevi su stvaranje uvjeta za nova radna mjesta, privlačenje stranih tvrtki koje koriste napredne tehnologije, poticanje i ubrzavanje razvoja domaćih tvrtki naprednih tehnologija, te napose promjena tehnološkog težišta gospodarstva Rijeke i riječkog prstena.

Sve to se, kako navode u riječkom Sveučilištu koje je nositelj projekta, namjerava postići kroz prijenos sveučilišnih znanja u gospodarstvo, kao i iskustava i tehnoloških znanja iz gospodarstva natrag u Sveučilište. Očekuje se da će novi park, kada bude u funkciji, omogućiti oko 6 tisuća novih radnih mjesta u tehnološki intenzivnim područjima, odnosno u industriji koja svoje poslovanje temelji na znanju i novim tehnologijama.

rijeka, 060301
rafinerija nafte na mlaci
foto ivica brusic
-pok-
Foto: Ivica Brusic

Natječaj

Bivša Inina postrojenja sadrže, među ostalim, i vrijedne objekte koji su dio industrijske baštine, a njihova je zaštita predviđena kroz suradnju s Konzervatorskim odjelom. Rafinerija, otvorena 1883., bila je, naime, jedna od prvih na području čitavog Mediterana. Ujedno je, valja i to spomenuti, bila veliki zagađivač koji je znatno narušavao kvalitetu zraka u Rijeci.

rijeka, ina rafinerija mlaka
foto: s. vrancic
Foto: Srđan Vrančić / CROPIX

Ukupna površina postojećih građevina iznosi oko 46.000 kvadrata, od čega će se oko 9000 kvadrata ukloniti, dok je preostalih 37.000 predviđeno za rekonstrukciju. Za funkciju znanstveno-tehnološkog parka predviđena je i nova gradnja te uređenje oko 17.000 četvornih metara javnih i zelenih površina. Natječaj je bio raspisan još 2014., a javili su se riječko Sveučilište i Grad Rijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:23