MRTVI KAPITALI

FOTO: PROPAST DRŽAVNE IMOVINE U zastrašujuće oronuloj zgradi negdašnje političke škole u Kumrovcu Švicarci žele snimati horor film

Kumrovec, 231009.Politicka skola koja je prestala sa radom raspadom Jugoslavije, neizvjesne buducnosti, derutna i napustena, danas u vlasnistvu Hrvatskog fonda za privatizaciju.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX

Rupe u proračunu država planira popuniti i prodajom nekretnina u svom vlasništvu, no problem je u tome što su neke nekretnine toliko zapuštene da ne vrijede baš ništa, tvrdi RTL , koji kao primjer navodi negdašnju političku školu u Kumrovcu koja je toliko uništena da Švicarci u njoj žele snimati film strave.

Tamo su se nekoć školovali političari, a posljednji direktor škole bio je Ivica Račan. Kasnije je ondje bila vojska, policija pa izbjeglice, a danas je sve potpuno uništeno, zaraslo i smrdi po urinu.

Tako se država brine za svoju imovinu i upravo to misli nekome prodati. Tu je mogla biti bolnica, škola, dom umirovljenika, ali sve sustavno propada već 10 godina pa je zadnja ponuda koju je općina Kumrovec dobila da ovdje snima horor film.

Boris Kovacev / CROPIX
Kumrovec, 231009.Politicka skola koja je prestala sa radom raspadom Jugoslavije, neizvjesne buducnosti, derutna i napustena, danas u vlasnistvu Hrvatskog fonda za privatizaciju.Foto: Boris Kovacev / CROPIX

To ih je stvarno tražila jedna tvrtka iz Švicarske, kaže načelnik općine. "Nekad je država za ovo dobivala 2007. na natječaju preko 20 milijuna, a sad je tražiti i kunu iluzorno", tvrdi načelnik općine Dragutin Ulama.

U malo je boljem stanju obližnji Spomen dom koji je također na prodaju. "Kumrovec već desetak godina aktivno radi da se ti objekti stave u funkciju. Ja mislim da je bila kriva stigma Kumrovca, a sigurno i postavljanje cijena", kaže Ulama kojemu nije jasno zašto ovo nije prodano jer ponuda su imali čak i kad je cijena bila 20 milijuna.

Boris Kovacev / CROPIX
Kumrovec, 231009.Spomen dom, nekadasnji jugoslavenski elitni centar, danas derutan i napusten u vlasnistvu Hrvatskog fonda za privatizaciju.Kongresna dvorana.Foto: Boris Kovacev / CROPIX

I Titova vila u Lovranu je dobar pokazatelj kako se država brine za svoje. Porazbijana i uništena više nema nikakvu vrijednost. Posebno ne 10 milijuna kuna koliko država traži jer jedina joj je vrijednost što je prvi red do mora.

Pitanje je hoće li uspjeti prodati i vilu Kremenšek na adresi Maršala Tita 15 u Opatiji kojoj je također jedina vrijednost lokacija. Jer je uništena i sve smrdi na kanalizaciju.

"Država za nju traži 19,2 milijuna, a realna cijena je 9 milijuna jer je vila za adaptaciju, devastirana je, u njoj su živjeli beskućnici..", rekao je vlasnik agencije za nekretnine Milan Mandić za RTL .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:53