SLAVLJE U SPLITU

FOTO: PROSLAVA U POVODU 70. ROĐENDANA 'SLOBODNE' Nagrada 'Joško Kulušić' legendarnom fotoreporteru Feđi Klariću

 Jadran Babić/CROPIX

U bajkovitoj atmosferi Vile Dalmacije, uz prisustvo brojnih uglednika te djelatnika i prijatelja Slobodne Dalmacije , u ponedjeljak navečer održana je velika zabava u povodu 70. rođendana najveće dalmatinske novine.

- Danas naš list slavi 70. rođendan. Slobodna Dalmacija je rođena na neobičnom i neprikladnom mjestu za novine, u jednoj mosorskoj pojati. Tada smo preuzeli obavezu da budemo glas javnosti i 70.godina kasnije još uvijek imamo to Vaše povierenje. Nismo više mladi i neiskusni, rastemo kroz dva stoljeća. Ali pokazat ćemo vam sve to, sve što smo prošli, gdje smo bili i s kim, na svakom kraju grada i svijeta, pa sve do danas kako bi vam

ispričali sve – najavljeno je na početku svečanosti nakon čega su uzvanici krenuli na uzbudljivo vremensko putovanje sa 'Slobodnom' uz zanimljivu 3D animaciju 'Presjek kroz povijest Slobodne Dalmacije'.

Okupljene su potom pozdravili predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić i glavni urednik Krunoslav Kljaković, a rođendansku feštu uveličao je i predsjednik Europa Press Holdinga Ninoslav Pavić, uputivši 'Slobodnoj' najljepše rođendanske želje i čestitke.

-U ovih 7 desetljeća tiskalo se oko 900 milijuna primjeraka Slobodne a uloženo je još više truda novinara i fotoreportera koji su vijesti donosili na vrijeme do čitatelja. Odgovornost je i dalje na njima, posebice najmlađima – poručio je Miroslav ivić. Pavić je dodao kako je Slobodna danas odlična, visoko profesionalna i nadasve slobodna pozdravivši njnu slavnu prošlost i uzbudljivu budućnost.

Velika svečanost nastavila se dodjelom nagrada Slobodne Dalmacije, a jedan od najemotivnijih trenutaka večeri svakako je bila dodjela nagrade životno djelo za novinarstvo „Joško Kulušić“ legendarnom fotoreporteru Slobodne Dalmacije Feđi Klariću kojem je priznanje uručio dr. sc. Živko Gattin, najstariji fotoreporter „Slobodne“, član prve redakcije iz davne 1943. godine i nositelj iskaznice slobodne br. 1..

Nagrada za životno djelo u području umjetnosti 'Emanuel Vidović' pripala je istaknutoj dramskoj umjetnici Zoji Odak, više od 40 godina prisustnoj na splitskoj kazališnoj sceni, a vrijedno priznanje čuvenoj je glumici uručio velikan hrvatskog glumišta Špiro Guberina. Zbog svog iznimnno uspješnog znanstveno-istraživačkog rada na području ekonomije, nagradom 'Slobodne' za životno djelo u području znanosti 'Frane Bulić', ovjenčan je prof. Dr. Sc. Petar Filipić, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, a nagradu mu je uručio dr.sc. Ivo Babić.

Uz glasno odobravanje okupljenih, dodijeljene su i godišnje nagrade Slobodne Dalmacije, i to nagrada za umjetnost 'Jure Kaštelan' kazališnom i filmskom umjetniku Milivoju Beaderu, nagrada za znanost 'Kruno Prijatelj' dr. sc. Janošu Terziću, prodekanu za znanost na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Nagrada za novinarstvo 'Miljenko Smoje' pripala je novinaru i kolumnistu 'Slobodne' Zlatku Gallu, a uručio mu je glavni urednik novine Krunoslav Kljaković.

Ove godine žiri je odlučio dodjeliti još jednu nagradu na području umjetnosti te je ovom prilikom posebno priznanje za umjetnost dodjeljeno autorima projekta „Fast forward“ Boži Majstoroviću i Vedranu Perkovu.

Dodjelom nagrada i glasnim aplauzom za sve laureate zaključen je tako 'službeni' dio programa, a da bi zabava mogla potrajati i dugo noć pjesmom su najavili članovi Klape Filip Dević s Leuta Slobodne Dalmacije koji se ovom prilikom usidrio pred Vilom Dalmacijom, čineći atmosferu još bajkovitijom.

Voditeljsku palicu potom je preuzeo Damir Duplančić i još jednom poveo uzvanike na uzbudljivo vremensko putovanje kroz dugih 70 godina najomiljenije dalmatinske novine. Poznati radijski voditelj oboružao se starim brojevima 'Slobodne' čitajući okupljenima najzanimljivije tekstove iz više nego bogate arhive novine, a da bi atmosfera bila na vrhuncu pobrinuli su se članovi skupine Asplatahos Bras sbend koji su svaki pročitani članak popratili prigodnim glazbenim brojem iz vremena kada je bio objavljen.

Zabava okupana ponosom i nostalgijom potrajala je do dugo u noć, a praćena stotinama želja da proslavi još puno jubileja, redakcija 'Slobodne' krenula je u novi radni dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:33