TITOV ROĐENDAN

FOTO: PROSLAVLJEN DAN MLADOSTI U KUMROVCU Pilo se vino, jela se kotlovina, plesalo se uz partizanske taktove

 Tomislav Krišto/Cropix

Kič, loš humor, alkohol, kotlovina, nostalgičari za bivšom državom i zbunjena djeca u majicama sa slikom druga Tita označili su i ove godine veliko okupljanje u Kumrovcu.

Prema nekima, čak 10.000 posjetitelja, a prema drugima između četiri i pet tisuća okupilo se i proslavilo 122. rođendan Josipa Broza Tita. Zagrljeni pod zastavama socijalističkih republika bivše federacije od jutarnjih su sati plesali, pjevali, pili i jeli.

Na središnjoj pozornici točno ispod rodne kuće i spomenika Josipa Broza Tita izmjenivali su se govornici, više manje stalna imena koji su kao i na prethodnim skupovima pričali o prekrasnim vremenima od 45. do 90. i iznosili dezinfomacije od kojih je ovog puta zapaženija ona da je Vladimir Nazor bio prvi predsjednik Hrvatske. Ovu neistinu izrekao je Tomislav Badovinac, predsjednik Saveza antifašističkih boraca.

Oko 14 sati završen je središnji događaj u Kumrovcu i količina razdraganih jugostalgičara počeli su napuštati zonu slavlja i u autobusima registarskih oznaka Rijeke, Ljubljane, Celja, Podgorice, Beograda, Splita, Dubrovnika i drugih gradova se vraćati kućama.

I ove godine po brojnosti su prednjačili Slovenci što je donekle geografski uvjetovano, obzirom da se Kumrovec nalazi odmah pokraj slovenske granice.

- Došli smo jutros među prvima i ostat ćemo zadnji, kaže vidno pripiti "pionir" zavaljen u hladu među prijateljima iz Slovenske Bistrice. Svi su za danas obukli pionirske uniforme ponijeli nekoliko kanistera vina i pečenog mesa.

Čim je završio službeni dio proslave potražili smo odmor u hladu i "primili se posla".

Od viđenijih ljudi u Kumrovcu bili su Davor Bernardić i Milorad Pupovac.

- Prošle godine je bilo više ljudi, ali i ove je bilo veselo, kaže Haris A. iz Bihaća.

I on je jutros rano došao autobusom, a dok je sa mnom razgovarao spremao se nazad u Bihać. Kaže da će doći i sljedeće godine. Nekoliko moto klubova iz Slovenije, Hrvatske i BiH parkirali su svoje motocikle uz cestu preko puta Titove kuće.

- Svake godine smo tu, ovo nam je nezaobilazni dio mototure kroz bivšu jugoslaviju, kaže motociklist iz BiH. On će zajedno sa svojim klupskim prijeteljima prenoćiti u privatnom smještaju blizu Kumrovca. Sutra nastavljaju put kroz Hrvatsku i žele vidjeti poplavljena područja u Slavoniji.

Začuđuje podatak da je na današnjoj veselici u Kumrovcu svega jedna osoba zatražila medicinsku pomoć. To su nam rekli zaposlenici hitne pomoći koji su dežurali kraj mjesta središnje pozornice.

Ova dobra vijesti interesantna je zbog činjenice da se na brojnim štandovima prodaju goleme količine alkohola, a jede se isključivo kotlovina, masne lepinje i ostala ekstremno opasna hrana za srčane bolesnike. S obzirom na starosni prosjek može se zaključiti da je jugonostalgičarska populacija zavidnog zdravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:14