NA RUBU INCIDENTA

FOTO Prosvjed u Međimurju: 'Ne želimo romsku djecu u školi!'

Romi prijete bojkotom: 'Ni jedno romsko dijete od sutra više neće ići u školu!'
 Željko Hajdinjak/CROPIX

MEĐIMURJE - Nova netrpeljivost između Hrvata i Hrvata romske nacionalnosti u Međimurju. Mještani Gornjeg Hraščana i roditelji djece koja pohađaju područnu školu u tom mjestu organizirali su naime prosvjed jer ne žele u svoju školu primiti 54 nova predškolca, od čega 44 mališana romske nacionalnosti.

Za prosvjed su doznali i roditelji romske djece pa je došlo do međusobnog vrijeđanja i omalovažavanja sa prosvjednicima. Iako je jednosatni prosvjed cijelo vrijeme bio na rubu incidenta, eskalaciju sukoba spriječilo je desetak policajaca.

Školarci šestogodišnajci koji su autobusom stigli na nastavu iz obližnjeg Macinca i romskog naselja Parag, u Područnu školu Gornji Hraščan na kraju nisu ušli te su nakon sat vremena vraćeni kući.

Mještani Gornjeg Hraščana tvrde da prosvjed nisu organizirali zbog Roma nego zato jer je područna škola u njihovom mjestu premala da bi mogla primiti 54 nova učenika.

- Do sada je školu pohađalo 33 učenika i to u dvije smjene, a sada bi ih trebalo biti više od dva puta više. Škola ima samo dvije učionice, od kojih je jedna sada pregrađena na dvije učionice veličine malo veće kupaonice, a djeca imaju samo jedan sanitarni čvor i malu kuhinjicu koja nije dostatna ni za djecu koja su do sada pohađala školu. Djeca ne mogu učiti u takvim uvjetima i to je jedini razlog zašto smo organizirali prosvjed - rekli su nam roditelji koji su se predstavili kao "zabrinuti roditelji“.

Na prosvjed koji su organizirali u dvorištu Područne škole Gornji Hraščan stigli su i roditelji romske djece koja bi trebala pohađati predškolu u toj ustanovi. Oni pak smatraju da mještani Gornjeg Hraščana pokušavaju provesti segregaciju i da ne žele njihovu djecu u svojoj školi samo zato jer su romske nacionalnosti. Atmosfera je ubrzo postala naelektrizirana, a teške riječi počele su padati s obje strane.

- Brzo su zaboravili da je škola tijekom ljeta obnovljena samo samo zato da bi se povećao kapacitet škole, kako bi i naša djeca mogla pohađati školu. Danima pozivaju na linč, rekli su da će, ako romska djeca budu pohađala školu, spaliti školu skupa sa našom djecom unutra. Pa to su djeca od šest godina i nisu nikome ništa kriva - ustvrdio je Dida Oršuš iz romskog naselja Parag.

Sukob su pokušali primiriti načelnik općine Nedelišće Mladen Horvat i međimurski župan Ivan Perhoč koji su pozvali sukobljene strane na sastanak i pregovore. Pozvali su mještane Gornjeg Hraščana da puste djecu u školu, a predstavnike Roma da se odazovu na sastanak u Međimurskoj županiji kako bi se pokušala riješiti situacija. U svom naumu nisu uspjeli. Mještani Gornjeg Hraščana ustvrditi su da će nastaviti prosvjedovati tako dugo dok se 54 nova predškolca ne premjeste u neku drugu školu, a predstavnici Roma ustvrdili su pak da, ako njihova djeca ne budu mogla pohađati školu u Gornjem Hraščanu, da će sva romska djeca iz naselja Parag početi bojkotirati nastavu.

- U redu, ako ne puste našu djecu u školu, onda ni jedno romsko dijete na području Međimurja od sutra više neće ići u školu - naglasili su predstavnici romskih prosvjednika na odlasku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:59