NEZADOVOLJNI

FOTO: PROSVJED U SISKU RADI ZATVARANJA RAFINERIJE Prosvjednici blokirali vozila sa naftom: 'Očekivali smo nešto veću potporu'

 
 Mate Piškor

Oko sat i pol, od osam do 9,30 trajao je u srijedu 16. siječnja prosvjed tristotinjak radnika Rafinerije nafte Sisak zbog odluke Uprave INE (uz potporu hrvatske Vlade) da se zatvori sisačka rafinerija.

Na prosvjedu je bila većina radnika Rafinerije koji nisu morali biti na poslu, nešto rafinerijskih umirovljenika i predstavnika braniteljskih udruga, vrlo malo građana Siska i tek nekoliko političara, predviđenih gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček.

Organizatori prosvjeda, Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak, nisu nezadovoljni, iako su očekivali nešto veću potporu.

– Mi smo pokazali da nećemo šutjeti, želimo da nas se čuje i tražimo da nas još jednom primi premijer ili netko od resornih ministara kako bismo im brojkama dokazali da Mađari manipuliraju kada tvrde da smo nerentabilni, da proizvodimo gubitke. Naše brojke, a vjerujte da su vjerodostojne, govore da možemo biti itekako rentabilni, da nismo ostvarili više stotina milijuna kuna gubitaka, da proizvodimo benzine tako visoke oktanske vrijednosti kakve ne može nitko ili može malo koja rafinerija u sustavu MOL-a. Na ovome nećemo stati, uskoro ćemo organizirati nove akcije, ovaj put bliže središtu Sisku i vlasti u Zagrebu - rekao je Predrag Sekulić, koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak.

On je zahvalio gradonačelnici što je došla dati potporu, a iskazao žalost što nije došao i župan Ivo Žinić, jer je, kako je rekao, dobio izbore tvrdeći kako neće dati Rafineriju. Zahvalio je i hrvatskoj policiji koja ih je upozorila da poštuju zakonske propise, ali nije djelovala protiv prosvjednika.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček i predsjednica Gradskog vijeća Ivana Krčelić istaknule su da su došle dati potporu radnicima Rafinerije, svojim sugrađanima, te su ponovile ranije zahtjeve da Vlada RH, kao dioničar s udjelom od 44 posto u vlasništvu nacionalne naftne kompanije, izvrši pritisak preko hrvatskih članova Uprave INE i stavi u mirovanje ili povuče odluku o prestanku prerade nafte u Rafineriji nafte Sisak, te da u Vladi prime i saslušaju predstavnike radnika RS, analiziraju sve podatke o poslovanju Rafinerije Sisak te da angažiraju neovisnu agenciju koja bi analizirala podatke o poslovanju INE.

Prosvjednici su blokirali prometnice kojima se otprema gorivo iz Rafinerije autocisternama, te oko sat i pol, koliko je trajao prosvjed, otpreme goriva nije bilo.

Na kraju prosvjeda svi su se mirno razišli, uz sporadične povike o veleizdaji, o lopovima u Vladi, o potrebi da se upali alarm u državi, jer "ovako više ne može".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:34