POBUNA ZBOG TARIFA

FOTO: PROSVJED U SPLITU Radnici blokirali trajektne linije, pa se povukli kad su došli specijalci

Split, 151014.Lucki radnici iz Trajektne luke d.d. jutros su blokirali trajektni promet u znak prosvjeda zbog niskih tarifa i niskih placa.Na fotografiji: lucki radnici u luci blokiraju trajektni promet.Foto: Nikola Vilic / CROPIX
 Nikola Vilic / CROPIX

NOVO 13:32 Skupina radnika tvrtke Trajektna luka, koja pruža usluge u splitskoj Gradskoj luci, danas rano poslijepodne ponovno je pokušala onemogućiti isplovljavanje trajekta u smjeru Supetra, ali su nakon intervencije policije uklonili zapreke kojima su sprječavali ukrcavanje vozila i putnika u brod.

„Zbog ovog pokušaja blokade, isplovljavanje trajekta prema Supetru kasnilo je desetak minuta“, rekao je za Hinu Ante Mrvica, koordinator Jadrolinijinog plovnog područja Split.

Prosvjednici su improviziranom željeznom ogradom htjeli spriječiti ukrcavanje putnika i vozila, no ubrzo je došlo nekoliko policajaca koji su popisali imena prosvjednika, te ih upozorili da zakon o javnom okupljanju ne dopušta spriječavanje brodskog prometa.

Za vrijeme razgovora prosvjednika i policije putnici, koji su čekali na ukrcavanje, pljeskali su.

-------------------------------------------

11:57 - Prosvjednici tvrtke Trajektna luka, koji su od jutros u splitskoj Gradskoj luci onemogućavajući isplovljavanje trajekata prema Supetru (Brač) i Starom Gradu (Hvar), odlučili su na zahtjev policije deblokirati brodski promet na tim linijama nakon višesatne blokade.

"Nakon usmenog naloga policije i razgovora sa zapovjednikom osiguranja iz policijske uprave splitsko-dalmatinske postigli smo dogovor da, zbog gužve koja se stvorila na prometnici kod Gradske luke, omogućimo ukrcaj u blokirane trajekte i na taj način deblokiramo dio lučkog područja", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata lučkih radnika u tvrtki Trajektna luka Duško Dadić.

Prije no što je postignut ovaj dogovor u splitsku Gradsku luku na mjesto sprosvjeda stigla je i skupina specijalne policije.

Po Dadićevim riječima deblokada dijela splitske gradske luke ne znači odustajanje od daljnjih prosvjednih akcija koje će se, kako je rekao, nastaviti ukoliko se ne riješi problem tarifa tvrtki Trajektna luka koje im daje Lučka uprava, a koje su, po njegovim tvrdnjama, oko 75 posto manja nego u ostalim gradskim lukama u Hrvatskoj.

"U rješavanju ovog problema trebaju se angažirati splitska Lučka uprava te Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture odnosno Vlada Republike Hrvatske“, rekao je Dadić. Po njegovim riječima tarifu tvrtki Lučka uprava, koja pruža usluge u Gradskoj luci, određuje Lučka uprava.

FOTOGALERIJA: Prosvjed u Trajektnoj luci Split

"Zašto se nama za godišnji ukrcaj oko četiri milijuna putnika na brodove u splitskoj Gradskoj luci te oko 800.000 vozila ne plaća ni lipe", upitao je Dadić. On je također izrazio nezadovoljstvo što su današnji ukrcaj, nakon deblokade dvaju trajekata, obavljali radnici Lučke uprave, a ne radnici tvrtke Trajektna luka kojima je to posao.

"Na taj način je uzurpirano naše pravo na rad", dodao je Dadić, podsjetivši da je ono zajamčeno i Ustavom.

Kazao je da je iznenađen današnjim postupkom splitskih lučkih vlasti da se za vrijeme blokade dijela Gradske luke trajekti preusmjeravaju na carinski gat koji je pod nadzorom carine i policije. "Korsiteći Carinski gat za uplovljavanje trajekata lučke su vlasti uneredile promet u Gradskoj luci, a cilj im je bio opstruirati našu prosvjednu akciju", kazao je Dadić

-------------------------------------------

SPLIT - Skupina radnika tvrtke Trajektna luka Split, koja pruža usluge pri uplovljavanju i otplovljavanju brodova, prosvjeduje jutros u gradskoj luci zbog nižih tarifa za poslove koje obavljaju u usporedbi s tarifama u drugim gradskim lukama na Jadranu.

Radnici Trajektne luke Split blokirali su jutros trajektne linije za Hvar i Brač, a za sat vremena bit će blokirane i linije za Šoltu i Vis, piše Slobodna Dalmacija.

Brodove za Hvar i Brač Lučka uprava prebacila je stoga na carinski gat kako bi se omogućio ukrcaj putnika, no ostaje problem kako ukrcati osobna vozila.

Lučka uprava angažirala je i zaštitare koji čuvaju prilaz carinskom gatu, a nasuprot njima stali su djelatnici Trajektne luke Split, koncesionara djelatnosti priveza i odveza brodova.

- Plaće su nam male, tri tisuće kuna, od toga se ne može živjeti. Tražimo da se tarife priveza i odveza izjednače s drugim hrvatskim lukama jer su u Splitu najniže - kazao je Jurica Jukić, jedan od djelatnika Trajektne luke Split.

Prosvjednici su se zato okupili kod carinskog gata, odjeveni su u bijele majice s natpisima 'SOS za trajektnu luku Split', a transparente s istim takvim natpisima stavili su na improviziranu željeznu ispred ulaza na carinsko pristanište. Također nose transparente ' Ploviti se mora, ali i živjeti se mora'.

Radnici su novinarima rekli da neće dopustiti ulaz ni vozilima niti putnicima u brodove koji budu isplovljavali sa carinskog gata. Traže ispunjenje njihovih zahtjeva, a to je izravnavanje tarife njihovoj tvrtki s tarifama takvim tvrtkama u drugim gradskim lukama na Jadranu.

Potvrdili su da su svoj prosvjed prijavili policiji.

U neposrednoj blizini prosvjednika splitske Trajektna luka koji mirno stoje, je i skupina zaštitara koji također stoje i promatraju radnike.

Sindikat lučkih radnika Trajektne luke Split najavio je za 10 sati konferenciju za novinare na parkiralištu 'Šolta' u luci, vezanu za privremenu blokadu Trajektne luke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:25