SKYWALK

FOTO: PROVJERILI SMO KAKO NAPREDUJE GRADNJA JEDINE 'NEBESKE ŠETNICE' U HRVATSKOJ Pogled s platforme na rubu biokovske litice izaziva strahopoštovanje

 
 Ivo Ravlić / Cropix

Ove je jeseni počela izgradnja staklene platforme smještene preko ruba biokovske litice, a naš fotoreporter zabilježio je na planini iznad Makarske kako napreduju radovi.

Skywalk ili nebeska šetnica zapravo je luk koji će biti prekriven staklom, nalazi se 12 metara od ruba litice visoke 1228 m i jedini je takav u Hrvatskoj.

Kako smo pisali prošle godine, gradi se tzv. Skywalk, uređuje se pješačko-biciklistička staza, postavit će infopunktove i panoramske teleskope, obnoviti i sagraditi odmorišta, dječja igrališta i posjetiteljski centar te će unaprijediti prijevoz. Planirano je da projekt bude gotov i spreman za posjetitelje 2021., a njegova ukupna vrijednost je 34,2 milijuna kuna.

FOTOGALERIJA: Skywalk ili nebeska šetnica na Biokovu

Skywalk je šetnica u obliku potkove sa zaštitnom ogradom i podnom plohom izrađenom u potpunosti od stakla. Hodna ploha bit će oblikovana oslanjanjem višeslojnog sigurnosnog stakla na čeličnu konstrukciju, a čitava platforma prepuštena je preko ruba litice te, osim što otvara pogled prema moru, omogućava i doživljaj biokovskih stijena iz ptičje perspektive.

U okviru ovog dijela projekta, koji će se nalaziti u zoni posjetiteljske infrastrukture Ravna Vlaška, predviđena je i gradnja geološkog stupa s infopločama. Riječ o trodimenzionalnom prikazu presjeka geoloških razdoblja i geološkog postanka PP-a Biokovo koji se izrađuje prema inputima stručne službe Parka.

Ukupan iznos troškova gradnje vidikovca i geološkog stupa te nadzora malo je veći od osam milijuna kuna. Gradnja bi trebala trajati deset mjeseci.

Edukativnu funkciju imat će i posjetiteljski centar Župa u općini Zagvozd, koji će se nalaziti u zgradi stare osnovne škole. Zapravo, radi se o 'prijemnom i interpretacijsko-edukativnom mjestu posjetitelja sjevernog Biokova, odnosno Zabiokovlja, koji prezentira i interpretira geologiju, geografska obilježja, floru, faunu i mitologiju tog područja'.

Park prirode Biokovo uskoro će doživjeti sveobuhvatnu revitalizaciju. Osim atraktivnog vidikovca, uredit će pješačko-biciklističku stazu, postaviti infopunktove i panoramske teleskope, obnoviti i sagraditi odmorišta, dječja igrališta i posjetiteljski centar te unaprijediti prijevoz

Na posjetiteljski centar utrošit će se najviše, 10,6 milijuna kuna, a njegova bi gradnja trebala trajati dvije godine.

Osim stare škole, u derutnom je stanju i Rodićeva cesta, koja će se također urediti, i to kao pješačko-biciklistička staza kojom će se moći kretati zaljubljenici u prirodu, ali će je i profesionalni sportaši moći koristiti za trening i kondicijsku pripremu. Uz nju će biti postavljena četiri odmorišta, a cijena te faze projekta iznosi 2,8 milijuna kuna.

Odmorišta će biti postavljena duž cijele Biokovske ceste. Osim njih, tu će se naći i tzv. piknik-zone sa stolovima, sjenice, parkovi za djecu, setovi za školu u prirodi, panoramski teleskopi, infopunktovi, 35 signalizacijskih ploča (od kojih će tri biti za slijepe) i pametni spremnici za otpad Bigbelly i Smartbelly (za zbrinjavanje miješanog otpada te za zbrinjavanje boca i konzervi) koji imaju ugrađenu prešu za sabijanje otpada te putem ugrađenog Wi-Fi sustava dojavljuju kad su puni, odnosno kada je potrebno pražnjenje.

Nabavit će i dva specijalizirana shuttle autobusa, a uz njih i 15 običnih i 15 električnih bicikala s GPS lokatorom za praćenje te punjač za električne automobile. Osim toga, u planu je i gradnja žičare Makarska - Biokovo.

Projektni tim, naime, čine četiri zaposlenika iz Javne ustanove PP Biokovo i pet vanjskih stručnjaka. Autori su projekta, uz JU PP Biokovo i Velimira Vidaka Buljana, Nataša Batošić-Joskić, Ksenija Protrka, Ivana Gabrić, Slavo Jakša, Stipe Srzić i Hrvoje Škrabić, a projektnu aplikaciju je izradila tvrtka Kocka iz Šibenika. Uz njih, od velike pomoći pri izradi projekta bilo je i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Hrvatska agencija za okoliš i prirodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. siječanj 2023 03:54