POPUŠTANJE MJERA

FOTO: PRVI DAN ŠKOLE ZA UČENIKE OD 1. DO 4. RAZREDA 'Moja kćer je prvi razred i veoma je važno da pisanje, čitanje, računanje, svlada u školi'

 
 Ranko Suvar / CROPIX

Škole diljem Hrvatske ovog su jutra ponovno otvorile svoja vrata za učenike od prvog do četvrtog razreda u sklopu trećeg vala popuštanja protuepidemijskih mjera zaštite od koronavirusa. U školske klupe se pak nisu vratili svi mališani, nego samo oni čiji roditelji su odlučili pustiti svoje dijete u školu, a prema podacima Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba, u sve gradske osnovne škole od danas bi na nastavu trebalo doći svega oko pet posto učenika tog uzrasta, ili njih oko tisuću.

Pritom se moraju poštivati stroge upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a kako je to jutros u praksi izgledalo vidjeli smo iz prve ruke ispred zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimir Prelog. Na ovoj lokaciji je pak posebna situacija jer je Prelog inače srednja škola, no sada je privremeno postala mjesto znanja za učenike iz OŠ Rapska te OŠ Josipa Jurja Strossmayera iz Varšavske ulice čije škole su oštećene u potresu te stoga nisu još uvijek potpuno sigurne za boravak djece.

Do 8 sati je ispred glavnog ulaza bilo 20-tak djece s jednako toliko roditelja koji su čekali da ih učitelji pozovu u novu školu. To su sve redom bili učenici iz OŠ Rapske dok su djeca iz Varšavske ulazila na sporedni ulaz.

- Moja kćer je prvi razred i veoma je važno da te prve korake, pisanje, čitanje, računanje, svlada u školi. Kroz online nastavu to nije mogla naučiti na adekvatan način, a i ja nisam stalno mogla biti uz nju jer sam i dalje morala raditi od doma tako da bi mi radni dan na kraju počeo u 8 i završio u 8 – kaže majka Tihana Mucha.

Povratku u školske klupe veselila se i Adelina Qenaj koja je istaknula da su zbog posla teško mogli s djecom pratiti online nastavu. Što se pak tiče straha od koronavirusa, kaže kako toga kod njih nema.

- Imamo troje djece i polako posljednjih dana sve više idemo u park i u šetnje. Jednostavno, moramo nastaviti sa životom – kaže Adelina te dodaje da je dala svojoj djeci upute kako se ponašati u školu, no ističe da oni to već sve znaju.

Djeca su pak s radošću čekala početak škole, a jedna djevojčica je skoro poletjela u naručje svoje učiteljice čim ju je vidjela ispred škole.

- Ne, ne. Nema zagrljaja – rekla joj je učiteljica i onda krenula s pripremama za ulazak djece u školu.

Prvi su na redu bili prvašići. Poredali su se u vrstu i čekali da njihovi roditelji predaju izjave da njihovo dijete ili netko od ukućana nije zaražen virusom Covid-19. Tu je bilo malih problema jer je jedan roditelj istaknuo kako nije imao vremena isprintati potvrdu, no i tu su se nastavnici snašli te je on istu potpisao na licu mjesta.

- Dajte mi djecu i slobodni ste- rekla je učiteljica roditeljima, nakon čega su pali zadnji pozdravi i devet učenika je u vrsti, jedan po jedan, ušlo kroz školska vrata. Desetak minuta kasnije na isti način su ušli učenici drugog razreda te na kraju učenici iz trećeg i četvrtog.

U isto vrijeme su na sporednom ulazu u školu ušli učenici iz OŠ Josipa Jurja Strossmayera. Oni će nastavu imati u prizemlju, u sportskoj dvorani, gdje je preuređen prostor za nastavu osmero djece (sedam iz prvog razreda te jedan iz četvrtog). Među njima je i kćer poznatog pjevača Mile Kekina koji je pak malo zakasnio na početak nastave te se zabunom pojavio na glavni ulaz škole pa ga je ravnatelj PŠ Vladimir Prelog Zlatko Stić otpratio do sporednog ulaza.

- Ponovno u prvi razred – uzviknuo je Kekin.

Jedan od roditelja djece koji pohađaju školu u Varšavskoj nam je rekao da je jedino još ostao neriješen problem prijevoza učenika. Iako se isprva pričalo da će ZET organizirati prijevoz za učenike čije škole su stradale u potresu na kraju su ipak roditelji morali dovesti svoju djecu do novih škola.

Podsjećamo, Jutarnji list je još ranije pisao o epidemiološkim uputama za škole. Djeca odmah na ulazu trebaju dezinficirati ruke, na ulazu će ih dočekati učitelj ili učiteljica te ih povesti prema učionici u kojoj će biti smješteni. Ispred učionice će se preobuti i odložiti cipele u ormariće, a potom ući u razred i sjesti za stol na kojemu će pisati njihovo ime. Svaki učenik će biti sam u klupi, dva metra udaljenoj od najbližeg prijatelja iz razreda. Najviše ih smije biti devet u razredu te nema zvona već će svaki razred imati odmor u različito vrijeme. Svaki razred će imati i zasebnu kupaonicu, a u školu ne smije ući nitko osim zaposlenika i učenika, pa čak ni roditelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:52