U TEŠKOM JE STANJU

FOTO Psihički rastrojen muškarac sa strašnim ozljedama operiran u splitskoj bolnici, na više od 50 posto tijela ima duboke opekline trećeg stupnja

 
 CROPIX

Duševno rastrojeni Opuzenac Radomir Šimović, koji je u nedjelju navečer aktivirao plinsku bocu, uslijed čega je u zrak "dignuo" svoju kuću, u toj je eksploziji zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život, te je, nakon što ga je Specijalna policija savladala eketrošokerom, hitno prevezen u KBC Split na Križinama.

Tamo je u jutarnjim satima ponedjeljka hitno operiran i smješten na Jedinicu za intenzivno liječenje, piše Slobodna Dalmacija.

Kako doznajemo iz bolničkih izvora njegovo zdravstveno stanje je izuzetno teško, nalazi se u induciranoj komi, priključen na respirator. Kod ozlijeđenog se radi o dubokim opeklinama trećeg stupnja na više od 50 posto tijela.

Pred njime je dug i mukotrpan put oporavka, a ne isključuje se ni mogućnost eventualne potrebe za amputacijom nekog od dijelova tijela koji su u eksploziji zadobili najteže opekline.

Medved: Ministarstvo branitelja nije primilo zahtjev za pomoć zbog muškarca iz Opuzena

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u ponedjeljak da je muškarac, koji je u nedjelju u Opuzenu dignuo kuću u zrak, hrvatski branitelj koji je imao zdravstvenih teškoća, no Ministarstvo branitelja nije zbog njega od nikoga dobilo zahtjev za pomoć.

"Imamo saznanja da se radi o hrvatskom branitelju, po onom što nam je poznato radi se o čovjeku koji se duži period liječio, imao je zdravstvenih poteškoća", rekao je Medved novinarima napominjući da Ministarstvo nije informirano o mogućem zahtjevu za pomoć.

Da su dobili tu informaciju, kazao je, pružili bi mu psihosocijalnu pomoć u suradnji sa zdravstvenim tijelima i relevantnim službama, kao što svakodnevno postupaju u čitavoj Hrvatskoj, s obzirom da su njihove službe 24 sata dnevno dostupne braniteljima.

Medved napominje da njegovo Ministarstvo na svaku sumnju o teškom životu nekog od branitelja promptno reagira, ali u konkretnom slučaju nisu imali zahtjev ni dojavu.

Upitan jesu li branitelji na bilo koji način povlaštena skupina iznad zakona, s obzirom na tvrdnje susjeda da institucije nikad prema tom muškarcu nisu reagirale kako su trebale jer je riječ o branitelju, Medved je ustvrdio kako je to "iznimno pogrešna teza".

"Mi smo u prošle dvije godine uspostavili odgovarajući odnos društva prema hrvatskim braniteljima, čitav niz godina stavljala se stigma na njih kao na populaciju koja je privilegirana, a branitelji su zbog posljedica Domovinskog rata podložniji bolestima od opće populacije”, rekao je.

Bivši branitelj, koji je po neslužbenim informacijama psihički obolio, u nedjelju popodne je u Opuzenu dignuo kuću u zrak, potom je ozlijedio i dvojicu policajaca, a nakon cjelonoćnih pregovora u ponedjeljak ujutro se predao policiji, nakon čega je zbog opeklina prevezen u splitsku bolnicu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:28