IGRAČKA ZVANA 'ČAJKA'

FOTO: PUTINOVA JAHTA U TROGIRU Zavirite u luksuzno plovilo prvog čovjeka Rusije

Škverani će sve do sredine travnja popravljati predsjednički brod

Luksuzna jahta “Čajka” (galeb, op.a.), službeni brod ruskog predsjednika Vladimira Putina, na remontu je u “Brodotrogiru”, gdje se u plovećem doku obavljaju radovi na trupu jahte duge 53,8 metara, piše Slobodna Dalmacija.

Škverani će sve do sredine travnja popravljati predsjednički brod, izgrađen 2009. godine u Turskoj pod imenom “Leo Fun”, koji je za 40 milijuna dolara kupljen prije tri godine, u mandatu Dmitrija Medvjedeva, tadašnjeg prvog čovjeka Rusije. Posao na brodu koji koristi jedan od vodećih svjetskih političara najvjerojatnije je trebao ostati obavijen velom tajne sve do kraja radova, koji trogirskom brodogradilištu donose novac, ali i nešto važnije – važnu referenciju.

No, ipak je u Radovanovu gradu “pukla” vijest o vrijednom poslu, koji u “Brodotrogiru” ne žele dodatno komentirati. Informacija bez značajnijih detalja, pogotovo onog o vlasniku broda – Ureda predsjednika Ruske Federacije – objavljena je tek na škverskoj internetskoj stranici.

Radnici brodogradilišta zbog razumljivih razloga ne žele puno govoriti o jahti koja će još dva mjeseca biti u njihovim rukama.

– Pa što da je to Putinova jahta?! Nema veze čija je, važno je da mi imamo posla. Nemamo što previše pitati, nego raditi, a treba pohvaliti one koji su zaslužni za to da je jahta tu. Nama je, dakako, čast da je ruski predsjednik baš nama povjerio remont broda, ali to je dio imidža koji smo gradili godinama. Nije Putin prvi koji nas je odabrao – kaže naš sugovornik iz škverskih krugova.

Malo je tko u ponedjeljak znao da je jahta ruskog predsjednika u trogirskom brodogradilištu, a ni u gradskoj vlasti nisu bili bolje informirani. Upitali smo jednog iz “vrha” zna li za taj škverski angažman i dobili odgovor: “Nemam pojma!”

Jahta čija je matična luka olimpijski Soči izgrađena je po nacrtima poznatog talijanskog dizajnera Paola Caliarija, dok je atraktivno opremljene salone, sobe i prostore za odmor, u kojima može uživati 12 putnika i 12 članova posade, kreirao Jean Guy Verges. “Čajka” ima četiri palube. Na trećoj su razini smješteni predsjednički apartman i još četiri kabine, te salon s blagovaonicom i barom, a na najvišoj, sunčanoj palubi su jacuzzi, mala teretana i natkrivena blagovaonica s roštiljem i barom. Jahta je, naravno, opremljena svim elektroničkim i plovećim “igračkama” današnjice, poput vodenog skutera i brodice za ribolov.

Ključni podaci

Vrijednost: 40 milijuna USD

Godina izgradnje: 2009.

Dužina: 53,8 metara

Širina: 9,5 metara

Brzina: 14 čvorova

Kapacitet: 12 gostiju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:58