DRAMA U DALMACIJI

FOTO Rađala je zametena u snijegu, Hitna se nije mogla probiti: Djevojčica će se zvati Snježana

'Strina i ja prekinuli smo pupčanu vrpcu, zavezali djevojčici pupak, očistili je i zamotali, da je vidite kako je bila čista i lijepa, k’o Snjeguljica. Lupnula sam je po guzi i rekla ‘eto te, došla si’

Snježna mećava koja je odsjekla dalmatinsko zaleđe od ostatka svijeta, zauvijek će ostati u sjećanju 31 godišnje Marte Glavote iz Sebišine kod Runovića u Imotskoj krajini, koja je u kući bez liječničkog nadozora rodila prekrasnu djevojčicu. Dala joj je ime Snježana. U subotu ujutro počela je osjećati trudove. Nadala se da se radi o lažnim trudovima.

FOTO U Splitu ni sutra nema škole. Vojska čisti grad. Kerum: Meni je to sve SMIJEŠNO

- Marta se ustručavala dizati uzbunu, još je desetak dana do pravog termina. Međutim, ubrzo su me nazvali da dođem, počela se jako mučiti, zapravo je počeo porođaj - uzbuđeno nam je prepričala njezina 43-godišnja susjeda Ljilja Alerić, koja je porodila svoju trudnu susjedu.

Uhvatila ih panika

- Uhvatila nas je panika. Ja sam rodila troje djece, ali nikad nikoga nisam porodila! Muške smo ostavili u dnevnoj sobi, Martina strina i ja neke smo informacije pokušali pronaći na internetu, a kad su krenuli jaki trudovi - pravac spavaća soba. Ništa, porađaj ženu! Babica iz Imotskoga upute nam je davala telefonom. Bilo me je strah da se beba krivo ne okrene, da ne izađe na noge... Nadala sam se da će možda stići Hitna ili Gorska služba spašavanja, ali dok sam ja škare otkuhavala u vodi i molila Boga, bebica je izvirila. Znam da su nešto govorili da treba paziti na bebinu glavu, pa sam je uhvatila za ramena i izvukla - prisjeća se Ljilja koja je susjedu porađala šest sati.

Marti je, kaže Ljilja, ovo šesta beba, pa porođaj nije bio isuviše kompliciran.

Lijepa k’o Snjeguljica

- Strina i ja prekinuli smo pupčanu vrpcu, zavezali djevojčici pupak, očistili je i zamotali, da je vidite kako je bila čista i lijepa, k’o Snjeguljica. Lupnula sam je po guzi i rekla ‘eto te, došla si’. Tek sad mi je jasno što smo učinili - uzbuđeno će Ljilja.

Budući da je Imotska krajina i jučer bila zametena i neprohodna, pripadnici splitske Gorske službe spašavanja jedva su se probili do njih da majku i bebu prebace u splitsko rodilište.

Došli na skijama

- Došli su na skijama pred kuću, Marta je već dobila temperaturu, ne osjeća se najbolje, nju i curicu stavili su u džip i preko Hercegovine su krenuli za Split. Svi smo malo pod stresom, što od sreće, što od neizvjesnosti - rekla nam je Ljilja. U međuvremenu, majka i beba prebačeni su helikopterom u Split i zbrinute su u bolnici.

Potresnu reportažu u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista u ponedjeljak, 5 veljače

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:24