SPORNA GRAĐEVINA

FOTO: 'RADI SE O KILOMETRU ŠETNICE, A UHVATILI SU SE JEDNE OSOBE' Gradonačelnik Paga brani Damira Miškovića, optuženog za bespravnu gradnju

Tužiteljstvo tereti Damira Miškovića da je dio kuće na Pagu sagrađen na zaštićenom pomorskom dobru
Damir Mišković

Vlasnik NK Rijeka Damir Mišković nije bio raspoložen za komentiranje navoda optužnice koju je protiv njega i njegova oca Šime podnijelo Općinsko državno odvjetništvo u Zadru zbog optužbi za bespravnu gradnju dijela velebne kuće u naselju Miškovići na Pagu.

Miškovića smo pokušali kontaktirati još u srijedu, no uputio nas je svom odvjetniku. Odvjetnik nam je u četvrtak rekao da još ne može komentirati optužnicu koja je nepravomoćna, a Mišković nije odgovarao na naše pozive.

Luka Gerlanc / CROPIX

Šetnica

Zadarsko Općinsko državno odvjetništvo tereti Miškovića, njegova oca Šimu, Iliju Bearu, direktora tvrtke TEH-Gradnja iz Zagreba koja je gradila spornu vilu, kao i poslovođu te tvrtke Iliju Babića da su od ožujka 2014. do veljače 2017., gradeći velebnu kuću u uvali Mlinarice u Miškovićima, dio kuće sagradili i na zaštićenom pomorskom dobru. Riječ je o obalnoj šetnici dugoj 179 metara s rampom, zidovima, dva mola s betonskim platoom, nekoliko betonskih stubišta i jednoj prizemnoj građevini.

Tužiteljstvo u optužnici za sve okrivljenike predlaže izricanje uvjetnih kazni od godine dana zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, za tvrtku TEH-Gradnja traži kaznu od milijun kuna te da svi solidarno naknade štetu počinjenu kaznenim djelom, da sruše “protupravnu gradnju i obalu dovedu u prvobitno stanje”. Prema navodima optužnice, i Damir i Šime Mišković, kao i Beara i Babić tijekom prvog ispitivanja kao osumnjičenici nisu željeli iznositi obrane odnosno iskazivati, no po svemu sudeći Miškovićima mještani istoimenoga naselja drže strane.

Luka Gerlanc / CROPIX

Naime, kako je to naveo tužitelj, tijekom istrage su saslušani mještani koji osumnjičenicima pokušavaju dati alibi. No, prema stavu tužitelja, ti alibiji su bespredmetni jer postoji rješenje Upravnoga odjela za provedbu dokumenata prostornoga uređenja i gradnje Zadarske županije iz kojega je vidljivo da je Županija odbila zahtjev Grada Paga za izdavanje lokacijskih dozvola za uređenje obale u Miškovićima, između ostaloga i na spornim česticama. Mišljenje mještana Miškovića dijeli i gradonačelnik Paga.

Ima dozvolu

“Pa ta kuća ima papir, ima dozvolu. Nije to samo Mišković, pa radi se o kilometru šetnice, i sad su se uhvatili jedne osobe. To nije u redu. Za mene je to više napad na mještane Miškovića nego na Damira Miškovića”, rekao nam je u telefonskome razgovoru gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, koji tvrdi da je Grad Pag ponovno pokrenuo postupak za UPU, a u kojemu je predloženo uređenje šetnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:34