DRAMA U ŠKVERU

FOTO Radnici Brodosplita: 'Obavijestili su nas SMS-om da ne smijemo na posao'

 Duje Klarić / CROPIX

NOVO 10:24 Čelnici Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević i Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Vedran Dragičević danas su dostavili pisani zahtjev Državnom inspektoratu da obavi nadzor primjene propisa iz područja rada u Brodosplitu, a tekst zahtjeva pročitan je suspendiranim radnicima koji su se okupili ispred ulaza u brodogradilište.

"Pozivamo Državni inspektorat da sukladno svojim ovlastima zasnovanim na zakonu izvrši nadzor primjene propisa iz područja rada, te za učinjene prekršaje pokrene prema poslodavcu i odgovornim osobama prekršajne i druge odgovarajuće postupke", navodi se u zahtjevu koji su zajedno potpisali Matijašević i Dragičević. Od Državnog inspektorata zatražili su hitno postupanju te da ih obavijesti što su poduzeli.

Tekst zahtjeva Matijašević je pročitao radnicima ispred ulaza u Brodosplit kojima je zabranjen ulazak u poduzeće, a kojih je u trenutku čitanja bilo oko stotinu. Iako očekuje dolazak inspektora u Brodosplit, Matijašević je poručio: "A ako ne dođu, onda nam i ne treba državna inspekcija".

Prema navodima u zahtjevu, poslodavci Brodosplita su počinili prekršaj odredbi Zakona o radu jer su dijelu zaposlenih radnika onemogućili pristup na radno mjesto, odnosno mjesto na kojem obavljaju poslove iz ugovora o radu. Radnici kojima je zabranjen ulaz u prostore poslodavca su, po navodima poslodavca, "suspendirani" o čemu je veći broj (od ukupno 250 radnika kojima se brani ulaz) o tome obaviješten SMS porukom, navodi se u zahtjevu. U zahtjevu se navodi da je takvo postupanje poslodavca Brodosplita suprotno odredbi Zakona o radu, a da tzv. "suspenzija" nema uporišta u tom zakonu, a nije ni obrazložena.

Matijašević je izvijestio da je zahtjev dostavljen u Državni inspektorat u Zagrebu glavnoj inspektorici Boženi Vrbanić, te područnoj jedinici Državnog inspektorata u Splitu.

Odjel za odnose s javnošću Grupe DIV, koja je vlasnik Brodosplita, u petak je izvijestio da je "zbog sumnje u sudjelovanje u nelegalnoj obustavi rada i nasilnim radnjama pokrenut disciplinski postupak protiv 254 radnika i njihovo udaljavanje s rada".

-----------------------------------------------------------------------

7:53 - Radnici Brodosplita jutros oko 6 sati počeli su se okupljati ispred ulaza u to brodogradilište izražavajući nezadovoljstvo odlukom uprave da dijelu radnika odredi mjeru suspenzije "zbog sudjelovanja u nelegalnoj obustavi rada".

"Ovo su radnici koji su sms porukama obaviješteni o suspenziji. Riječ je o nezakonitoj mjeri koja nije predviđena Zakonom o radu, u kojem postoje druge dvije mjere - upozorenje pred otkaz ili otkaz", rekao je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata Joško Franić.

Nezadovoljni radnici stoje ispred ulaza u brodogradilište, a među njima je i predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević te predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata (SMH -IS) Vedran Dragičević.

Pokraj njih, odlazeći na posao, prolaze oni radnici brodogradilišta protiv kojih nije pokrenuta suspenzija.

Okupljanje protječe mirno, a primjetna je nazočnost više policajaca ispred ulaza u Brodosplit.

Frenki Laušić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Grupe DIV, koja je vlasnik Brodosplita, rekao je u petak novinarima da je "zbog sumnje u sudjelovanje u nelegalnoj obustavi rada i nasilnim radnjama pokrenut disciplinski postupak protiv 254 radnika i njihovo udaljavanje s rada".

Matijašević: od državne inspekcije tražimo zaštitu zakonitosti

SPLIT - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević najavio je da će danas Državnom inspektoratu poslati zahtjev za zaštitu zakonitosti u Brodosplitu kako bi se provjerilo je su li zakonite disciplinske mjere što ih je Uprava pokrenula protiv dijela radnika splitskog škvera.

"Danas ćemo u Zagrebu predati zahtjev državnoj inspekciji da hitno obavi nadzor u Brodosplitu kada je riječ o suspenizijama i disciplinskim postupcima. Vjerujemo da se inspekcija, ako se i mislila, sada ne može oglušiti", rekao je Matijašević okupljenim prosvjednicima ispred ulaza u brodogradilište.

Naglasivši kako se ne zna zašto su pokrenute te disciplinske mjere, Matiješvić je ustvrdio da one nisu nisu u skladu sa zakonima ove države. Pojasnio je da te disciplinske mjere nisu ni uručene radnicima, niti argumentirane, a i radnici nemaju mogućnost odgovoriti na njih.

Iz uprave Brodosplita i danas se radnicima protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak, odnosno suspenzija šalju poruke da se o njima izjasne te da će se pravne službe i razne komisije sastati i obrađivati "svaki taj slučaj", rekao je Matijašević i ponovio da radnici ne trebaju ispunjavati takve poruke i zahtjeve Uprave. Dodao je kako je na radnicima da ipak sami odluče o tome, ali im je i poručio: "Ne padajte na lijepak".

Matijašević smatra da se vjerovatno ni danas neće moći organizirati kvalitetna proizvodnja jer radnici koji su ispred ulaza u poduzeće i ne mogu ući u njega čine "srce proizvodnje" u splitskom škveru.

Odbacio je izjave predsjednika Uprave Borodosplita Tomislava Debeljaka objavljene proteklog vikedna u medijima da je u radničkim ormarićima u škveru pronađeno dvije tone alkohola.

"Najodlučnije odbacujem takve Debeljakove navode da je pronađeno dvije tone alkohola i sasvim sigurno to je laž, jer da nije laž, onog trenutka kada je, kako Debeljak kaže, nalazio taj alkohol, onda bi sasvim sigurno njegova velika usta javnosti to obznanila", rekao je Matijašević pozvavši Debeljaka da "ne vrijeđa više radnike".

Osim toga, istaknuo je, garderobni ormarići u Brodosplitu su privatna svojina radnika i ne može ih se pregledavati bez prisustva radnika jer je to protuzakonito. "Alkohol stanuje u Brodosplitu kao i bilo kojem dijelu hrvatskog društva - ni više ni manje, ali sasvim sigurno to nije dvije tone", kazao je Matijašević.

Rekao je da su nezadovoljni radnici i danas spremni na sastanak s poslodavcem. Na pitanje novinara što bi oni zahtijevali na tom sastanku, Matijašević je odgovorio da bi zahtjevi bili: kako se smatra da disciplinski postupci nisu ni pokrenuti jer ni u čemu nisu utemeljeni, jamstvo poštivanje kolektivnog ugovora i obveza da se od tvrtke Hrvatska brodogradnja Jadrobrod u roku od 10 dana dostavi izvješće o kontroli provedbe kupoprodajnog ugovora.

"Ono što me posebno interesira jest iz kojeg izvora su podijeljene otpremnine u Brodosplitu i jesu li sredstva koja su doznačena od Vlade kao vlastiti doprinos u restrukturiranju poduzeća trošena namjenski", kazao je Matijašević.

Novinarima je odgovorio da se ne slaže s izjavom ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka po kojoj je on, kako je naveo Matijašević, s Debeljakom razgovarao o poslu, a da ga kolektivni ugovor ne zanima. "Kolektivni ugovor ga itekako treba zanimati jer je obvezna stavka kupoprodajnog ugovora", poručio je Matijašević.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodospolita Zvonko Šegvić izjavio je da je spreman raskinuti svoj ugovor ako bi to bilo u interesu Brodosplita . "Ako bi se tako omogućio povratak radnika na posao, neka to bude moja žrtva. Ja ću ostati na ulici, ali mislim da radnici zaslužuju da ih se vrati na posao", rekao je Šegvić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:16