OSAM MJESECI BEZ PLAĆE

FOTO Radnici Dina Petrokemije blokirali Krčki most: Turisti u čudu gledali što se događa

Propustili su samo jedno vozilo s trudnicom te hitnu pomoć
Kraljevica, 160512.Danas su radnici Dioki - Petrokemije iz Omislja na Krku prosvjedovali zbog nedobivanja zaradjenih placa. Blokirali su promet Krckim mostom stojeci na pjesackom prijelazu sa strane kopna. Blokada je pocela u 14 sati i najavljeno je da ce trajati do 15 sati .Promet je u potpunom prekidu i stvorile su se dugacke kolone vozila koje cekaju na prolaz.Foto: Zeljko Sop / CROPIX
 Željko Šop / CROPIX

Točno u 14 sati, kako su i najavili, radnici omišaljske Dina Petrokemije blokirali su Krčki most. Okupilo ih se dvjestotinjak a na mostu će ostati sat vremena. Već u prvim minutama stvorila se poduža kolona automobila, no prosvjednici su ustrajni u provođenju blokade sve do 15 sati.

Propustili su samo jedno vozilo s trudnicom te hitnu pomoć. U koloni je i puno stranaca koji cijelu situaciju promatraju zbunjeno, no nervoza raste, a kolone s obje strane mosta sve su duže. Premda je NO Diokia u utorak dao suglasnost na predugovor o prodaji turskom Caliskanu, Adriaoila, tvrtku kćer iz Dioki Grupe, što je jedan od uvjeta realizaciji jamstva Vlade od pet milijuna eura iz čega bi se isplatile zaostale plaće radnicima, oni su ogorčeni što taj novac već nije sjeo na njihove račune.

Gdje je zapelo u realizaciji nije poznato no navodno su Turci postavili dodatne uvjete vladi premda u ovom slučaju osim posredničke Vlada nema drugu ulogu, jer nema niti potraživanja niti vlasničkog udjela u toj posnuloj petrokemijskoj kompaniji. Sudbina tvrtke u rukama je uprave, NO i najvećih vjerovnika, no sve je izglednije da će stečaj biti jedino rješenje, pitanje je samo tko će od vjerovnika podnijeti zahtjev trgovačkom sudu.

Moguće je da to budu i sami radnici koji su već osam mjeseci bez plaća, a u varijanti stečaja država im je dužna isplatiti 6 plaća. Premda su svo vrijeme odbijali takav scenarij, nije isključeno da sami odluče prekinuti agoniju tvrtke čiji pogoni stoje već godinu dana. Turski partner bi za pokretanje proizvodnje i plaćanje sirovina morao uplaiti još 15 milijuna eura. Vladin rok za tu drugu tranšu bio je 1.rujna, no jasno je da se to neće dogoditi u narednih 15 dana, obzirom da nije uplaćeno niti prvih 5 milijuna eura.

Premda su za sutra najavili napuštanje pogona, to se ipak neće dogoditi jer su radnici odgovorni za sigurnost odlučili da ostaju jer ne žele ugroziti lokalno stanovništvo. U omišaljskim se rezervoarima nalaze već količine opasnih tvari no iz uprave su svo vrijeme uvjeravali kako sigurnost nije i neće biti ugrožena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:58