OČEKUJU PLAĆE I ZA LISTOPAD

FOTO Radnicima Varteksa isplaćene plaće za rujan, nakratko prekinut štrajk

 Željko Hajdinjak / CROPIX

NOVO 16:19 - Tijekom petka oko tisuću radnika Varteksa, oni koji rade u najbrojnijim pogonima, dobili su plaće za rujan pa je štrajk u varaždinskoj tekstilnoj kompaniji. No, radnici ističu da je riječ samo o njihovoj dobroj volji te da uskoro očekuju i isplatu plaće za listopad. Upravi tvrtke dali su još malo vremena da se pokušaju dogovoriti sa Vladom RH i bankama.

Predsjednik uprave Zoran Košćec izvjestio je pak da dijeli ogorčenje radnika jer pregovori započeti prije tri godine s tadašnjom Vladom RH još nisu okončani.

- Pregovore smo počeli s prošlom Vladom i naš prijedlog u potpunosti prilagodili zakonskim propisima koje je ta Vlada definirala, a naš prijedlog kasnije smo modificirali i prilagodili zakonskim propisima i mjerama koje je definirala aktualna Vlada. No, unatoč tome, pregovori još uvijek traju - ističe Košćec.

Dodao je da prijedlog uprave Varteksa zaokružuje rješenje za ukupno dugovanje kompanije, ne samo za državu nego i za ostale ključne vjerovnike.

- U zadnjih su nekoliko tjedana pregovori, kao i pokušaj pronalaženja zajednički prihvatljivog rješenja, vrlo intenzivni, ali činjenica je ono što i ovaj današnji prosvjed i ogorčenje radnika pokazuju, da vremena više nema. Varteks u sljedećih nekoliko dana mora dobiti odgovor - ističe Košćec te dodaje da očekuje da će rješenje biti usmjereno prema tome da tvrtka može nastaviti s radom.

------------------------

VARAŽDIN - Oko tisuću radnika Varteksa od jutros je u štrajku. Odbijaju nastaviti rad dok im se ne isplate zaostale plaće za rujan i listopad. Uprava ih je obavijestila da pokušavaju zatvoriti financijsku konstrukciju za isplatu plaća za rujan te da su u finalnoj fazi pregovori s državom i bankama oko nastavka proizvodnje.

Protest radnika Varteksa krenuo je jutros oko 6 sati u pogonu 3 Varteksove tvornice u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu. Radnici u tom pogonu odbili su raditi, a polako se štrajk počeo širiti i ostalim pogonima. Uskoro se u dvorištu tvornice, ispred zgrade uprave, okupilo tisuću radnika zaposlenih u pogonima za proizvodnju odijela, gornje odjeće i pripreme tkanine te komercijala. U Varteksu je inače zaposleno ukupno oko 2100 ljudi u pogonima u Varaždinu, Ludbregu i Bednji, a velika većina njih prima minimalac od 2200 kuna.

- Dosta nam je. Pitamo se gdje je novac. Radimo punom parom, na 100 posto kapaciteta, radimo prekovremeno i subotama, a na skladištu uopće nema robe jer smo sve isporučili - rekli su nam radnici okupljeni pred zgradom uprave.

- Ali zato imamo 16 menadžera koji primaju basnoslovne plaće i to na vrijeme. Mi smo jedina firma koja ima direktora koji je direktor direktorima. Pa gdje toga ima? Kancelarije su toliko pune da su ih morali pregrađivati da smjeste sve te velike direktore i menadžere. Samo da njih pobacaju van našlo bi se novca za barem tisuću naših plaća jer mi za razliku od njih dobivamo minimalac - kažu ogorčeni radnici.

- Dolazi Božić, a mi smo gladni - zaključuju.

Obratio im se i predsjednik uprave Zoran Koščec te ih izvjestio da uprava pokušava osigurati novac za isplatu plaća za rujan no njegovo obraćanje radnicima nije baš dobro prihvaćeno. Uvrede su upućene i njemu i drugim članovima uprave.

No, član uprave Miljenko Vidaček ističe da je uprava i očekivala takav scenarij. Podsjetio je da je kompanija, dužna više od 100 milijuna kuna državi na ime poreznog duga i više od 250 milijuna kuna bankama kroz kratkoročne i dugoročne kredite, u pregovorima sa državom i bankama oko nastavka proizvodnje. Ističe da kompanija ima perspektivu ali je upala u probleme zbog nelikvidnosti.

- Jasno nam je da je situacija za radnike neizdrživa ali mi si jednostavno ne možemo pomoći. Ne možemo riješiti ovu situaciju bez dogovora s državom i bankama. Mislim da to i radnici shvaćaju i da je ovaj prosvjed na neki način i apel da se taj dogovor napokon i postigne - poručio je Vidaček.

- Varteks ne treba milostinju i spreman je za nastavak proizvodnje jamčiti svojom imovinom. Država je takav stav u načelu prihvatila i prihvatila naš prijedlog da za porezni dug jamčimo imovinom. Sada samo to trebaju prihvatiti i banke. Ulogu pregovarača preuzelo je ministarstvo financija i nadamo se da će uskoro sve biti riješeno u našu korist - dodao je.

U pregovorima s bankama navodno je kamen spoticanja to da banke inzistiraju da se novac od eventualnog kredita smije trošiti isključivo namjenski za nastavak proizvodnje, dok uprava namjerava dio potrošiti i na isplatu plaća.

- Plaća je sastavni dio proizvodnje jer bez radnika nema ni proizvodnje. Ali to je samo mali dio. Novac trebamo za robu, za otpremnine i tek u manjem dijelu za plaće - zaključio je Vidaček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:34