GDJE JE NAJBOLJE?

FOTO: RAZMIŠLJATE O PRESELJENJU? Fascinantna infografika otkriva koliki je standard u zemljama Europe u usporedbi s Hrvatskom

 Marian Jakub

Ako razmatrate preseljenje u drugu državu, bilo zbog posla, studiranja, umirovljenja, ili samo zato jer vam se ta zemlja sviđa, trebali bi biti svjesni da troškovi života nisu isti kao u vašoj domovini. Ovisno o tome gdje se selite, mogli bi ostat šokirani, ili pak ugodno iznenađeni.

Uglavnom postoje dva scenarija.

Ako se preselite u inozemstvo kako bi studirali ili uživali u mirovini, vjerojatno imate konstantni izvor novca koji primate u domovini. U tom slučaju, sve što trebate znati jest koliko je zemlja u koju idete skupa (ili jeftina) za život u usporedbi u vašom državom. I upravo to pokazuje prva mapa koju je izradio češki lingvist i matematičar Jakub Marian.

Kako bi razumjeli vrijednosti, zamislite da trenutno živite u Njemačkoj (čiji je indeks 100) i da trošite 2000 eura mjesečno (na stan, namirnice i druge potrepštine te usluge). Ako se preselite u Norvešku (indeks 153), morat ćete potrošiti 53% više, iliti 3060 eura mjesečno kako bi zadržali isti standard. S druge strane, ako se preselite u Moldaviju (indeks 37), morat ćete za iste stvari potrošiti mjesečno samo 740 eura.

Cijene su niže nego u Hrvatskoj u zemljama s indeksom manjim od 65 (Foto: Jakub Marian)

Ako se preselite pak u drugu državu u namjeri da se tamo zaposlite, gornji primjer više ne vrijedi, jer je cijena rada glavna stvar koja se mijenja i o tome ovise vaša buduća primanja.

No problem su drugi troškovi na koji trošite svu istu plaću. Primjerice, ako svakog mjeseca trošite u Njemačkoj 2000 eura, i preselite se u Bugarsku, morat ćete trošiti samo 1000 eura kako bi kupovali stvari na koje ste naviknuli u Njemačkoj. Prosječna plaća u Njemačkoj je oko 2600 eura (stoga potrošiti 2000 eura nije problem), dok je prosječna plaća u Bugarskoj oko 400 eura (oko 6,5 puta manje nego u Njemačkoj), stoga si prosječan Bugarin ne može priuštiti da potroši 1000 eura mjesečno kako bi živio standardom kojim živi prosječan Nijemac.

Standard je lošiji od Hrvatskog u zemljama s indeksom manjim od 84 (Foto: Jakub Marian)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 13:20