SVEČANOST U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI

FOTO: REINER POSTAO VITEZ SVETOGA GROBA JERUZALEMSKOG Potpredsjednik Sabora za ovo se pripremao tri godine, bit će izravno podređen papi Franji

Supruga i kći, Željko Reiner, kardinal Josip Bozanić
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Na svečanoj ceremoniji u Zagrebačkoj katedrali vitezom Svetoga groba jeruzalemskog postao je potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, piše Dnevnik.hr.

Ceremoniju oviteženja devet novih vitezova - dva svećenika i sedam laika - predvodio je kardinal Edwin Frederick O'Brien koji je dekretom 21. ožujka ove godine uspostavio Hrvatsku magistralna delegacija Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog.

Slavlju su osim O'Briena prisustvovali i vitezovi iz Austrije, Italije, Kanade, Slovenije, Engleske i mnogih drugih zemalja te izaslanici Suverenoga malteškog vojnog reda.

Kardinal Josip Bozanić, koji je dekret o uspostavljanju Hrvatske magistralne delegacije Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog potpisao 16. veljače i koji je tada imenovan Velikim Priorom za Magistralnu delegaciju Reda u Republici Hrvatskoj, prilikom svog je govora istaknuo dugu tradiciju povezanosti između hrvatskog naroda i Reda.

'Vitezovi Svetoga groba jeruzalemskog po svojoj su zadaći i časti posebno povezani sa emaljskom domovinom božanskog Otkupitelja', rekao je Bozanić te dodao kako su oni 'i danas pozvani boriti se za Kristovo kraljevstvo, za širenje katoličke vjere'.

Nakon što je pozdravio viteze, te im čestitao na njihovoj odluci i ustrajnoj pripremi, Bozanić ih je upitao što traže. Na njegovo su pitanje vitezovi - među kojima je bio i Željko Reiner - odgovorili: 'Želim biti ovitežen kao vitez Svetog groba.'

Vitez i akademik Željko Reiner izravno će biti podređen Svetom Ocu papi, a posljednje tri godine prolazio je duhovnu obnovu i pripremao se za viteštvo.

Vitezom ili damom, može postati onaj tko živi uzoran kršćanski život. Najpoznatiji hrvatski vitez bio je Alojzije Stepinac.

Vitezovi moraju plaćati i neki oblik članarine. Dužnost svakog viteza je posjetiti svetu zemlju i uvjeriti kršćane u važnost njihova ostanka u svetoj zemlji. Red je nastao 1103. godine, a vitezovi nose bijeli plašt. Geslo reda je 'Deus lo vult' (Bog to želi).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:44