OLIMPIJSKI CENTAR

FOTO: RESTORAN PROGUTALA VATRA 'Imali smo tisuću rezervacija. Sada nam preostaje stečaj'

Izgorio je jedini ugostiteljski objekt koji je donosio prihod posrnulom Olimpijskom centru
 Mario Pušić

OGULIN - Nije izgorio samo restoran, izgorjela su i naša srca, rekli su to radnici HOC-a Bjelolasica, njih 12 koji su radili u ovom ugostiteljskom objektu, jedinom koji je nešto prihodovao od svega što ima posrnuli Olimpijski centar na četiri lokacije. Preostalih dvadesetak radnika zapravo su samo čuvari HOC-ove imovine, turističkog naselja na Bjelolasici, Hotela Jastreb u Begovu Razdolju i Upravne zgrade u Ogulinu.

Centar 112 dojavu o požaru na reprezentativnoj građevini na samoj obali ogulinskog jezera Sabljaci zaprimio je u noći s petka na subotu u 23.49 sati, a prvi ekipa na mjestu događaja bila je veća za sedam minuta. Ipak prekasno, kaže njihov zapovjednik Ivan Luketić, da se spasi objekt koji je već gutala buktinja, a krov se urušavao. Restoran je bio drveni, a iznutra u lamperiji premazanoj gorivim materijalima. Ono u čemu su vatrogasci uspjeli je prekinuti vatrenu liniju prema plinskom postrojenju, čime je izbjednuta tragedija većih razmjera. Požar je 35 vatrogasaca uspjelo lokalizirati do 3 sata, a još u jutarnjim satima požarište je bilo aktivno.

FOTO, VIDEO Bjelolasica: Požar progutao glavnu zgradu Hrvatskog olimpijskog centra!

- Radila sam smjenu, a kolegica konobarica i ja, kao i svaku večer, iz objekta smo otišle oko 11 sati. Ništa nije upućivalo da će se ovako nešto dogoditi. Osjećam se tako jedno. Što nam sada preoste nego stečaj - kazala nam je suznih očiju kuharica Branka Ćuk.

U jutarnjim satim prostor je osiguravala policija, a uzrok požara pokušat će utvrditi djelatanici Centra za kriminalistička istraživanja Ivan Vučetić, očevidom te kasnijim vještačenjima.

Vesna Brozović, voditeljica objekta kaže da su bili bukirani do Božića, a trebali su raditi i doček Nove godine.

- Imali smo rezervaciju za tisuću gostiju. Danas smo imali rezervirane proslave rođendana, krštenja i skupštinu veslača. Više nemamo ništa - kaže Brozović.

Posebno emotivno požar je doživio direktor HOC-a Željko Magdić koji je u petak u Vladi razgovarao sa savjetnicima premijera Zorana Milanovića moleći pomoć. Nije naišao na podršku. Već u ponedjeljak predstavnici vlasnika, države, Klub Adriatic te Ministarstva turizma,trebali bi raspravljati o budućnosti Bjelolasice, kojoj će biti isključena struja, jer nemaju novca za plaćanje računa, a radnici nisu dobili plaće od kolovoza. HOC-u je produžen rok predstečajne nagodbe, jer su se pojavili investitori koji bi uložili u Bjelolasicu.

Država se ponaša kao da ih se to ne tiče, a radi se o imovini vrijednoj 130 milijuna kuna koja propada iz dana u dan. Primjerice, Radna skupina Ministarstva turizma osnovana samo zbog Bjelolasice, tamo nije bila nijednom od osnivanja, a ozbiljnom kupcu cijelog kompleksa "3E turizmu", uopće nisu odgovorili na njihovu ponudu za ulaganjem, potvrdio namje to njihov predstavnik Ante Zloić.

Teško je ne povezati požar s onim koji je prije tri godine progutao restoran i glavnu zgradu turističkog naselja na Bjelolasici. Istraga je utvrdila da požar nije bio podmetnut. Zgrada je bila osigurana, ali nije obnavljana od isplaćene svote već je 15 milijuna kuna potrošeno na isplatu zaostalih plaća te na dugove dobavljačima. I ova zgrada je bila osigurana.

Ivan Butković iz poduzeća Mrzle drage, koji je pokazao interes za kupnju Hotela Jastreb, trećeg i jedinog restorana HOC-a koji još nije izgorio, smatra da je požar podmetnut, te traži zaštiti Jastreba.

- Pozivam odgovorne da zaštite svim mjerama hotel Jastreb u Begovom Razdolju i na taj način spriječe da eventualno neki piroman ne zapali i ovaj objekt. Mrzle Drage d.o.o. iskazuje interes za hotel u Begovom Razdolju i naša je namjera da upravljamo tim ugostiteljsko - turističkim objektom pa smo ponudu još prije mjesec dana uputili Ministarstvu turizma - rekao je Butković.

Ovo je kao neki prst sudbine, kao da netko vidi da nikome nije stalo do Bjelolasice, pa nam uzima i ovo što je preostalo - kaže direktor Željko Magdić.

Gradonačelnik Ogulina Jure Turković kaže da je ogulinski turizma primio veliki udarac te da će učinit sve za spas Bjelolasice. Zapravo ne može učiniti ništa, osim apelirati na vlasnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:57