OLUJNA KATAKLIZMA

FOTO: RIJEČKA TRŽNICA POD VODOM, MORE IZBACUJE REBRAŠE, A VJETAR RUŠI STABLA! Duž cijele lijeva kiša i puše orkanski jugo, a najgore se tek očekuje...

 
 Matija Djanjesic / CROPIX

Jako jugo koji od ponedjeljka ujutro puše na području cijele Istre za sada ne stvara veće probleme i poteškoće, osim što su vatrogasci morali u tri navrata uklanjali stabla s prometnica, rekao je Hini županijski vatrogasni zapovjednik i načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Vatrogasci su radi uklanjanja stabla s prometnica dva puta intervenirali u Pazinu te jednom na cesti Fažana-Peroj.

Prema podacima meteo portala Istramet, tijekom prijepodneva jugo je ojačalo na cijelom području, a uz obalu je izražena plima. Najjače jugo puše u Labinu na Fortici, gdje je nešto iza podneva zabilježen udar od 122 km/h, a u Puli su izmjereni udari od 84 km/h.

Zbog visoke plime neke su rive u istarskim gradovima poplavljene, ali stanje još nije kritično, izuzev Antenala kraj Novigrada gdje je cesta zatvorena. Jugo u kombinaciji s plimom i velikom količinom padalina potopili su gradsku tržnicu u Rijeci.

Kako javlja Istramet, u nastavku dana slijedi postupno jačanje juga, a navečer stiže vrhunac s udarima i iznad 125 km/h. More će na otvorenom biti uzburkano, s valovima i do 6 metara, javlja Istramet.

Zahvaljujući visokoj plimi i jakom jugu, u lučici Bunarina u Puli more je izbacilo velike količine rebraša, javlja Istramet. Riječ je o invazivnoj vrsti koja nije opasna po ljude, ali kada se pojave u velikom broju stvaraju nelagodu kod kupača, a opasni su po sitni riblji fond jer im oduzimaju hranu.

Jako do olujno jugo i u Dalmaciji pravi velike probleme u cestovnom i pomorskom prometu.

U Trogiru more je poplavilo obalu na Foši, što je nerijedak prizor u ovakvim situacijama jakog juga i visoke plime. Pljuskovi kiše prijepodne zahvatili su područje od Zadra do Makarske. Olujno jugo uzrokovalo je i danas probleme na šibenskom području, a u Mandalini se uslijed jakih udara juga stablo srušilo na cestu.

Najgore se tek očekuje

Snažna ciklona iz zapadnog Sredozemlja već nekoliko dana utječe na vrijeme u našim krajevima. Za razliku od prvotnih izračuna prognostičkih modela kada se ciklona trebala nalaziti bliže našim krajevima, ona je ipak bila nešto zapadnije, pa je i količina kiše do sada manja nego je to ranije bilo predviđeno.

Obilna kiša ipak je tijekom nedjelje zahvatila dio područja, tako je u Senju u kratko vrijeme palo više od 120 mm kiše. Obilne kiše bilo je i na otocima Rabu (64 mm) te Malom Lošinju (62 mm).

Rijeka, 291018.
Rijecki Akvatorji.
Katamaranske linije prema otocima u prekidu su zbog jakog juga.
Na fotografiji: valovi udaraju u lukobran Molo Longo.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Rijeka, 291018.
Rijecki Akvatorji.
Katamaranske linije prema otocima u prekidu su zbog jakog juga.
Na fotografiji: valovi udaraju u lukobran Molo Longo.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Obilna je kiša zahvatila i Gorski kotar - jučerašnji rekorder su Delnice s 156 mm prema mjerenju DHMZ-a!

Spomenimo i obilniju kišu na zagrebačkom području gdje je jučer u poslijepodnevnim i večernjim satima palo između 40 i 45 mm kiše.

Jače pogoršanje s obilnijim pljuskovima zahvatit će navečer zapad zemlje te će se u noći širiti dalje na istok i jug. Grmljavinski će pljuskovi tako najprije zahvatiti Istru i sjeverni Jadran, potom će se širiti u noći prema srednjem Jadranu i zapadu unutrašnjosti, a do jutra zahvatit će jug Jadrana i Slavoniju. Pritom će kiša obilnija biti na Jadranu, nego u unutrašnjosti, javlja portal Neverin.hr.

Puhat će umjeren i jak južni i jugoistočni vjetar, na Jadranu jako i olujno, poslijepodne ponegdje i orkansko jugo.

S prolaskom frontalnog sustava u večernjim satima ponegdje se očekuju velike količine kiše u kratkom vremenskom periodu, lokalno i više od 100 mm. Pljuskovi će često biti praćeni grmljavinom.

Prilikom prolaska sustava, vjetar će okrenuti na jugozapadnjak, najprije na sjevernom Jadranu, a onda do utorka ujutro i na ostatku Hrvatske.

Kod nas se posebno upozorava na orkansko jugo s udarima do 140 km/h te obilnu kišu na Jadranu.

Nakon prolaska frontalnog sustava vjetar će okrenuti na jugozapadnjak, koji će još tijekom utorka biti umjeren i jak, ali će do kraja dana postupno oslabjeti. Utorak već prijepodne donosi djelomično razvedravanje, iako i dalje neće biti posve stabilno.

Od utorka nas očekuju i malo niže temperature zraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:51