PRAZNA STOLICA

FOTO: SANADER NIJE DOŠAO NA SUD Zbog zauzetosti odvjetnika odgođeno suđenje za Planinsku

Budući da se radi o opsežnoj presudi koju je sudac Ivan Turudić obrazložio na više od 200 stranica obrana je tražila odgodu kako bi imala vremena u zakonom predviđenom roku sastaviti žalbu
Zagreb, 170713.Zupanijski sud u Zagrebu, sudjenje bivsem premjeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slucaju Planinska, odgodjeno je zbog nedolaska optuzenog Sanadera i svjedoka koji su trebali danas svjedociti.Na fotografiji: prazan optuzenicki stolac.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Odvjetnici bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera zatražili su odgodu suđenja u slučaju Planinska zbog zauzetosti oko pisanja žalbe na prvu presudu u aferi Hypo i Ina-Mol kojom je Sanader nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Sutkinja Jasna Smiljanić koja na zagrebačkom Županijskom sudu vodi suđenje u slučaju Planinska kazala je da je od Sanaderovih branitelja Jadranke Sloković i Čede Prodanovića u ponedjeljak dobila dopis u kojoj obavještavaju sud da su primili obrazloženje prve presude bivšem premijeru.

Budući da se radi o opsežnoj presudi koju je sudac Ivan Turudić obrazložio na više od 200 stranica obrana je tražila odgodu kako bi imala vremena u zakonom predviđenom roku sastaviti žalbu.

Tom je presudom Sanader nepravomoćno kažnjen s 10 godina zatvora zbog optužbi da je za 10 milijuna eura mita, koje je navodno dogovorio s direktorom Mola Szoltom Hernadijem, mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Osim toga proglašen je krivim i za ratno profiterstvo jer je od austrijske Hypo banke primio proviziju za kredit koji je Hrvatskoj odobren 1995.

Suđenje u slučaju Planinska nastavit će se u rujnu, kada se nastavlja i postupak u slučaju Fimi media, gdje je uz Sanadera na optuženičkoj klupi zbog korupcije i njegova bivša stranka.

U "slučaju Planinska" Sanaderov suoptuženik Stjepan Fiolić priznao je da je nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj bivšem premijeru predao više od 17 milijuna kuna provizije. Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Ministarstvu regionalnog razvoja, čiji je tadašnji čelnik Petar Čobanković, nakon nagodbe s USKOK-om, osuđen na rad za opće dobro.

Sanaderova obrana planira pobiti prvu presudu bivšem premijeru

ZAGREB - Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera priprema prigovor kojim očekuje da će pobiti prvostupanjsku presudu u slučajevima Hypo i Ina-Mol u čijem je obrazloženju nekada najmočniji hrvatski političar opisan kao prvi ratni profiter, ali i osoba koja je zbog zadovoljenja najnižih potreba izdala nacionalne interese.

Rok za predaju žalbe je ponedjeljak, a Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović nije želio otkriti kojim argumentima planira pobiti prvostupanjsku presudu. "Prije nego što žalba bude predana na sud ne mogu govoriti što će u njoj stajati. To ne bi bilo korektno", kazao je Prodanović.

Iako je prva presuda Sanaderu kojom je kažnjen s 10 godina zatvora objavljena u studenome prošle godine sudac Ivan Turudić opsežno je pismeno obrazloženje dovršio i poslao strankama tek početkom srpnja.

Osim što je Sanadera u njemu opisao kao osobu niskih interesa, vođenu koristoljubljem u vrijeme dok je Hrvatska trpjela teret rata te čelnika izvršne vlasti koji je položaj iskoristio kako bi s čelnikom MOL-a dogovorio 10 milijuna eura mita, Turudić je naveo da su njegovim nedjelima pridonijeli njegovi suradnici iz vlade i predsjedništva HDZ-a.

"Cijeneći društvene uzroke koji su pridonijeli počinjenju ovog kaznenog djela, sud je uočio zapanjujući izostanak bilo kakvog suprotstavljenog stava gotovo svih sudionika sa strane Vlade i Predsjedništva HDZ-a koji su sudjelovali u donošenju odluke i lakoću kojom je optuženi Sanader postigao da se sklope Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA-u i Glavni ugovor o plinskom poslovanju... Na to je optuženi Ivo Sanader računao i ta je pasivnost aktera u mnogome olakšala počinjenje kaznenog djela", navodi se u obrazloženju u kojem se detaljno obrazlaže presuda te analiziraju svi dokazi i iskazi ispitanih svjedoka.

Sudac je, među ostalim, zauzeo stav da je provedenim dokazima nedvojbeno utvrđeno da je Sanader upravo s direktorom MOL-a Zsoltom Tamasom Hernadijem za mito od 10 milijuna eura dogovorio izmijeniti međudioničarski ugovor i mađarskoj naftnoj kompaniji prepustiti upravljačka prava u Ini.

"Ugovori su zaključeni i optuženi Ivo Sanader je učinio sve da budu zaključeni kako je dogovorio sa Zsoltom Tamasom Hernadijem. Da bi se zaključili, optuženiku je obećano i djelomično isplaćeno mito", napisao je Turudić. Zaključio je i da bi takvo ponašanje državnih dužnosnika, ukoliko bi poprimilo široke razmjere, u cijelosti paraliziralo državni aparat i druge službe. Također smatra da je Sanader "morao znati da je nepodmitljivost neizostavni element dužnosti koju je obavljao" te da su mu "bile dobro poznate sve negativnosti vezane uz korupciju koje su mnogostruko uvećane kada se radi o sprezi politike, političkih stranaka i vlasti".

S obzirom na optužbe za ratno profiterstvo sud na Sanadera nije primijenio uobičajenu sudsku praksu da mu se kao olakotna okolnost uzme sudjelovanje u Domovinskom ratu. "Sanader je ratno stanje iskoristio za vlastito bogaćenje, svoje uske, osobne interese stavio je iznad interesa Hrvatske pa mu se sudjelovanje u Domovinskom ratu ne može cijeniti kao olakotno".

Uz to pojašnjenje u obrazloženju stoji i da upravo činjenica što je nedjela počinio najprije kao zamjenik ministra vanjskih poslova, a potom i kao premijer svemu daje dodatnu težinu jer je nanio štetu "vitalnim, strateškim interesima" države i njenom ugledu u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:14