StoryEditor
GLAVNI ODBOR

FOTO: SDP-ovci POTVRDILI JOSIPOVIĆA ZA KANDIDATA Imenovani koordinatori po izbornim jednicama

 CROPIX

NONO 14:20 - Glavni odbor SDP-a na današnjoj je sjednici jednoglasno potvrdio Ivu Josipovića kao kandidata stranke za još jedan predsjednički mandat te je imenovao SDP-ove koordinatore za predstojeće parlamentarne izbore po svim izbornim jedinicama.

Nakon sjednice zatvorene za javnost novinarima je to potvrdio predsjednik Glavnog odbora SDP-a Josip Leko, kazavši kako će se stranka materijalno i organizacijski angažirati u Josipovićevoj kampanji.

S kolikom iznosom će SDP poduprijeti Josipovićevu predsjedničku kampanju naknadno će odlučiti Predsjedništvo stranke, rekao je Leko.

"Rasprava je bila vrlo odgovorna i ljudi su bili zadovoljni što se na vrijeme odlučilo tko su koordinatori u izbornim jedinicama", rekao je.

Novinare je zanimalo zašto se na sjednici nije pojavio glavni oponent predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a Leko je odgovorio kako se Komadina ispričao putem SMS-a zbog spriječenosti drugim obvezama.

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a nije se postavilo ni pitanje sve nižeg rejtinga stranke u javnosti.

Za predsjednicu Poslovnog odbora SDP-a izabrana je Dragica Zgrebec, a za člana Boris Lalovac.

Glavni odbor SDP-a, uvažavajući kriterije koje je donijelo Predsjedništvo SDP-a, imenovao je koordinatore po izbornim jedinicama - 1. izborna, Davor Bernardić; 2. izborna, Vedran Babić; 3. izborna, Mario Habek; 4. izborna, Domagoj Hajduković; 5. izborna, Zdravko Ronko; 6. izborna, Rajko Ostojić; 7. izborna, Damir Mateljan; 8. izborna, Željko Jovanović; 9. izborna, Ivan Klarin i 10. izborna, Darko Parić.

-------------------------------------------------------

12:15 ZAGREB - Glavni odbor SDP-a sastao se danas u središnjici stranke, kako bi i formalno potvrdio Ivu Josipovića za SDP-ova predsjedničkog kandidata te imenovao koordinatore kampanje za predstojeće parlamentarne izbore po izbornim jedinicama.

Današnja sjednica Glavnog odbora prva je nakon burne lipanjske sjednice, na kojoj je tijesnom većinom iz stranke isključen bivši ministar financija Slavko Linić.

Sudeći po izjavama članova GO SDP-a pred početak sjednice, danas se ne očekuje nastavak lipanjskih napetosti, jer je stranka usredotočena na predsjedničke, a potom i na parlamentarne izbore.

"Ovo je normalna sjednica, a ključno je dati potporu našem predsjedničkom kandidatu. Nismo se, na žalost, dugo sastajali, tako da će biti uobičajena sjednica", rekao je Ostojić.

I čelnik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić očekuje da će stranka danas iskazati podršku Ivi Josipoviću. "Josipović je u zadnjih pet godina bio s građanima Republike Hrvatske i vjerujem da će oni to prepoznati", rekao je Bernardić i dodao da u pripremi stranke za parlamentarne izbore treba, "ne samo dodatno uvesti red i nešto napraviti u Hrvatskoj, nego to i jasno predočiti građanima".

"Teške riječi" na današnjoj sjednici ne očekuje ni riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

"Danas je dnevni red sjednice poznat, ne očekujem da bi trebalo biti nekih problematičnih rasprava", rekao je Obersnel.

Problem ne vidi ni u činjenici da je za koordinatora 8., riječke izborne jedinice predložen bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović.

"Nemam ništa protiv Željka Jovanovića. Siguran da će on, kao i svi ostali koji će biti predloženi i sigurno potvrđeni za koordinatore, svoj posao odraditi korektno", rekao je Obersnel.

Dodao je, međutim, da ne bi imao ništa protiv da su koordinatori birani kao na ranijim izborima, kada su taj posao radili i nositelji izvršne vlasti u državi, županijama i gradovima.

"Ne vidim nikakvu vezu između obnašanja izvršne funkcije i koordinatora", kazao je Obersnel.

Sam Željko Jovanović uvjeren je da neće imati poteškoća u koordiniranju riječkih SDP-ovaca.

"Nikad nisam izgubio zajednički jezik s kolegama iz Rijeke", poručio je Jovanović.

Od današnje sjednice očekuje da će SDP poslati poruku kako će njegov predsjednički kandidat dobiti još jedan mandat te da će stranka s koalicijskim partnerima pobijediti i na idućim izborima.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar ne očekuje prijepore oko prijedloga koordinatora za parlamentarne izbore, a kaže da je predsjednik stranke Zoran Milanović oko tog prijedloga konzultirao županijske organizacije.

"Svaka regija imala je neka svoja razmišljanja, odrađen je niz konzultacija i radi se o dokazanim članovima stranke", rekao je Baldasar.

Na pitanje hoće li se pod točkom "razno" otvoriti pitanje sve nižeg rejtinga stranke, članovi GO SDP-a odgovaraju da to treba rješavati na tijelima stranke, a Vojko Obersnel očekuje da će se o tome razgovarati na posebnoj sjednici.

"Očekujem da će se u dogledno vrijeme Glavni odbor sastati na tragu onoga što je najavljivao predsjednik GO SDP-a Josip leko, analizi stanja i političkoj platformi za budućnost", rekao je Obersnel.

SDP-ovi dužnosnici izbjegli su konkretno odgovoriti o mogućem isključenju iz stranke vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, koji je nepravomoćno osuđen za pokušaj podmićivanja gradskih vijećnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2020 06:17